Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапредвид и деЦки от НОЙ

Ако еволюцията на човека беше приключила, майките нямаше да са само с две ръце.

Истерията около 2ри февруари

Всяка година медиите подлудяват, като дойде 2-ри февруари. Започва се от рано сутрин едно непрестанно звънене, шаблонизирани въпроси, псевдо-интерес и очевАдна жажда за някаква несподелена дотогава сензация. Повечето читави журналисти, с които съм работила, са се научили да не се излагат, като следват новите си, обикновено току-що завършили колеги, като звънят още от ранни зори да задават евтини жълти въпроси.

Защо на 2-ри февруари? Защото в началото на миналия век на 20 януари се е празнувал Петльов ден. С езическото, привнесено в християнската религия, жертвоприношение на петел се е отправяла молитва за здравето на момченцата. Това е бил фолклорния протест срещу кръвния данък, плащан на еничарите по време на турско робство. Заради промяната на календара и изместването на дните напред, този тогавашен 20 януари днес е 2 февруари.

На въпроса ми защо аз, като хомосексуална жена, трябва да отбелязвам този ден, нито един журналист досега не е дал смислен отговор. Измежду основанията да ме събуждат сутрин или да ми изнамират телефона от интернет, съм чувала бисери от рода на: „Ами, това нали е международния ден на хомосексуалИСТИТЕ?“, „От един гей клуб ни казаха, че днес е официалния ден на гейовете“ и, най-простоватото, „Ами, така се възприема от хората.“ Дори не ми  се коментира чия скудоумна главица е родила това „Международен ден на хомосексуалните“. Ще се радвам някой да въведе такъв на хората с чип нос. Или на жените с червена коса.

Всъщност, моето виждане защо (медиите основно) се опитват да наложат 2-ри февруари  като вид честване на хомосексуалната ориентация, се дължи на антипода между хомосексуалния мъж, в традиционно изкривената представа за облечено в розово, с изящен маникюр и изнежени маниери женствено създание, срещу „мъжката рожба“, насила иззета от майчината гръд, за да бъде превърната в машина за убиване. Това е и изражение на обществената порядка, широко разпространена в българския фолклор, да се нарича на мъжка рожба, да се пожелава на булката да роди син, глава на семейството, ‘айдутин и войвода. Не само, че да родиш дъщеря не е толкова престижно и похвално пред родата, но ако случайно това стане, булката започва да се цери с треви и да пие лековити билкови чайове, за да зачене мъжка рожба. Оттам идва и подигравателното честитене на 2-ри февруари. Хомосексуалният мъж в една патриархална, сексистка и шовинистична България, не е нито мъж, нито жена, затова се превръща в нарицателното „трети пол“.

Всъщност, не че медиите не са наясно, че няма какво да се празнува от хомосексуалните на 2-ри февруари. Просто трябва да си заработят надницата. А и не могат да разочароват читателите. Твърде много време и мозъчна активност би изисквало да дават непредубедена и достоверна информация. По-лесно е да намерим телефона на някой гей и да скалъпим някаква новина.

4 коментара за “Истерията около 2ри февруари

  1. vihrena
    февруари 2, 2009

    Извинете за тъпия въпрос, ама няма ли нещо като International Diversity Day и не може ли да го празнуваме всеки ден?
    Само предлагам…

    Харесвам

  2. Musha Busha
    февруари 2, 2009

    ООН са обявили 22 май за Международен ден на биологичното разноообразие, ако това ти върши работа. Международните дни се обявяват от ООН (обикновено след като еди-какъв-си брой страни ги обявят за национални). Ето списък с Международните дни: http://www.unac.org/en/news_events/un_days/international_days.asp. Вече няколко години ЛГБТ организации по света се борят за международното признаване от ООН на 17 май като Ден срещу хомофобията.

    Харесвам

  3. Musha Busha
    февруари 2, 2009

    А иначе, забравих да напиша, Дана Интернешънъл е родена на 2ри февруари.

    Харесвам

  4. NCM
    февруари 3, 2009

    Аз празнувам деня на Мармота днес, не знам за вас. =)
    http://neoculturemonkey.blogspot.com/

    Харесвам

Кажете си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Информация

Публикувано на февруари 2, 2009 от в ЛГБТ с етикети , , .