Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапредвид и деЦки от НОЙ

Ако еволюцията на човека беше приключила, майките нямаше да са само с две ръце.

Майце си

Майка и на едно, и на осем, майка-момиченце или в залеза на дните си, „той“ като майка. Майки всякакви. Желание да имаш, и вяра.

Надя Дениз Дауд-Сулеман Гутиерез стана известна по света, когато роди осемзнаци през януари 2009. Това е второто успешно раждане на живи осемзнаци в САЩ (първото е било през 1998). Майката Сулеман е безработна, самостоятелна (няма самотни майки, има самостоятелни!), която има шест деца от предишно раждане. И двата пъти е забременяла по метода ин-витро.

Лина Медина: най-младата майка в медицинската история. Лина ражда на 5 годишна възраст. Родена в Перу, Лина е закарана от родителите си в болницата заради увеличаващ се по обем корем. Първоначално са смятали, че има тумор, но докторите са установили, че става дума за бременност на няколко месеца. На 14 май 1939 тя ражда момче със секцио, което се е наложило заради недоразвития й ханш. Според медицинския доклад, тя е получила първата си менструация на осем месеца (според друг на 2.5 годишна възраст), а на 4 е имала вече добре развити гърди.

След чакане от над 40 години за първото си дете, индийката Раджо Деви Лоан ражда през ноември 2008 на 70-годишна възраст. Възнамерява да кърми дъщеря си поне три години. Може и да успее...

В Книгата на Гинес има скромен запис за нея – тя е от Русия и е съпруга на Фьодор Василев. Родила е 69 деца през 18 век от 27 бременности.

Първият мъж, който стана майка, е Томас Бийти, роден биологично жена. Днес живее пълноценно като мъж в Орегон, след операция за потвърждаване на пола и хормонална терапия преди десет години. Съпругата му, 34-годишната Нанси, не можела да забременее, затова Томас предложил да забременее и износи бебето след изкуствена инсеминация от донор.

Категорично решена да има син, 70-годишната Омкари Панвар е най-възрастната майка на близнаци. С мъжа й са избрали ин-витро оплождане, заради желанието им да имат мъжки наследник на семейството. Двамата имат две порастнали дъщери и пет внука, но са искали много да имат син. И сега имат двама.

Сурогатната майка Карол Хорлок, на 42 години, е родила 12 бебета за 13 години, включително и тризнаци, с което си извоюва световния рекорд за най-плодовита сурогатна майка. Тя казала пред ABC News: „Когато родих за първи път като сурогатна майка, мислех, че ще се случи само веднъж. Но ми хареса много. Преди всъщност да съм родила, вече исках да съм бременна със следващото.” Сурогатните майки в САЩ получават от 25 000 до 30 000 долара за услугите си. Лошата страна на монетата е, че трябва да се подложат на ин-витро, да изтърпят сутрешното гадене, липсата на почивка, секциото и стриите по кожата. Хорлок няма претенции към родителите на тризнаците, освен да й пращат веднъж в годината актуална снимка на децата и писмо, за да знае как са. Да е сурогатна майка има и още една лоша страна – бащата на Карол не й говори и е разочарован, че „раздава” внуците му.

Най-малката (по височина) майка в света ще ражда за трети път, независимо от предупрежденията, че рискува живота си. На Стейси Хералд, която е само 71.12 см, са й казали, че ако забременее, може да умре, но се е преборила с докторите да изродят двете й бебета наполовина на нейната височина. Стейси е на 35 години и страда от Остеогенезис Имперфекта, което причинява изкривявания в костите и неразвиване на белите дробове и, с други думи, непорастване. Съпругът й, който е висок 175 см, и щастливата майка чакат с нетърпение раждането на третото им дете всеки момент. Понеже Стейси е еднакво широка и висока, не може да държи дъщеря си, защото й пречи корема й, затова разчита на мъжа си да върши по-голямата част от нещата вкъщи. Независимо от всичко, обаче, двойката иска да има дори още деца.

Румайза Рахман, родена на 19 септември 2004, е най-малкото бебе в света. Тя тежи едва 250 грама и е 25 см. Румайза тежи по-малко от кен бира! Родена е само на 25 седмици и 6 дена от бременността на майка си (обикновено бременността продължава около 38 седмици). Румайза има и сестра-близначка.

Елизабет Ан Бътъл, майка на две деца, Белинда и Джоузеф, не е нищо особено сама по себе си. Белинда е родена на 19 май 1956, когато майка й, Елизабет, е на 19. Невероятната част е интервалът между раждането на Белинда и Джоузеф, което е и най-дългият интервал между две поредни раждания в света. Джоузеф е роден на 20 ноември 1997, когато Елизабет Ан Бътъл е на 60 години, след интервал между двете раждания от 41 години и 185 дни. Ако сте чували песента: „Аз съм собствения си дядо!”, тогава ви е ясно как е погледнала бебето сестра му Белинда.

4 коментара за “Майце си

  1. А бе, пърцат хората, не си поплюват!

    Харесвам

  2. Митьо Ганев
    октомври 25, 2010

    Значи няма самотни майки, има самостоятелни? Добре. А какво е обратното на самостоятелни тогава (когато са омъжени един вид) – зависими ли?

    Харесвам

  3. Musha Busha
    октомври 25, 2010

    Не знам, не съм била омъжена. Майчинството не е черно-бяло. Защо самостоятелни и омъжени трябва да са антиподи?

    Харесвам

  4. Лъчезар П. Томов
    ноември 7, 2010

    Това с момичето на 5 години е зловещо

    Харесвам

Кажете си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Информация

Публикувано на март 23, 2010 от в размишления по теми всякакви с етикети .