Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапредвид и деЦки от НОЙ

Ако еволюцията на човека беше приключила, майките нямаше да са само с две ръце.

Насън и наяве

Всяко дете е различно и уникално, знаете. Ето, например, моите са различни – Максим от бебе заспива сам, още като зърне възглавницата и спи непробудно, дори в съседната стая да пробиват с бормашина; при подадена команда „Лягай, Жоро!“ Явор пада възнак по корем и захърква. И ето го и Огнян. Оги спи по 12 часа, но разпределени в седмицата на части от по няколко минути така, че да се разбуди с истеричен рев и ултразвукова сирена точно в мига, когато аз седна да се храня или вляза в банята, или реша да дишам.

Не знам коя брънка на ДНК е виновна за това със спането при бебетата. Това някакъв бебешки вирус ли е, страничен ефект от ваксина, наследствено ли е… Допускам, че това е кáрмата, която ми удря плесница отзад заради това, че в 9 клас с Галя се прибирахме по светло от дискотека. Дали това или заради друго, вече съм приела окаяната си съдба на недоспал родител. Понеже има нощи, в които се чудя децата как изобщо оцеляват като не спят, как не припадат от умора на другия ден, как не заспиват прави и не забиват гравитационно нос в пода в сънна апнея, реших да проверя този феномен съществува ли в природата или се среща само в моята спалня.

Семейство котки спят по средно 14-20 часа през деня – на практика проспиват целия ден, за да може после цяла нощ да беснеят между хола и спалнята, да накокошинват опашките си и да си хъскат на 30 см от носа ми. В това отношение котките и бебетата много си приличат, само дето бебетата не спят по 14-20 часа нито денем, нито нощем.

Жирафите могат да не спят по цяла седмица! Бебетата жирафи лягат с подгънати под тялото крачета, за да са по-ниски от тревата и полагат главица върху задниците си – очевидно най-добрата възглавница. Понякога и възрастните жирафи спят така, но по-интересното е, че спят не повече от 5 минути. Обикновено спят напълно изправени и с едно отворено око, защото в дивата природа в сила е правилото „5 минути невнимание, цял живот умрял“.  На практика жирафите спят не повече от 30 минути на нощ, което е с около 25 минути повече от средностатистическата майка.

Учените доскоро мислели, че мравките никога не спят. Може би защото всички мравки си приличат и учените не са забелязали, че изследваната от тях мравка е заспала и е била сменена от друга. Всъщност мравките спят – по 253 пъти в денонощие и спят по около 60 секунди – ТОЧНО КАТО ВАШЕТО БЕБЕ.

Можеше да е по-зле, трябва да сме оптимисти. Моржовете будуват по 84 часа. ОСЕМДЕСЕТ И ЧЕТИРИ ЧАСА. Горе-долу тогава беше последният път, когато Огнян спа за около 43 секунди.

Конете и кравите спят прави и около два часа и половина на нощ им стига, за да са наспани и пълни с енергия. По това много си приличат и с майките, чиито деца спят единствено на ръце и горките майки са принудени да крачат, спейки в полюляваща стъпка като зомбиран сомнамбул, из хола по цели нощи.

Знаете поговорката „помни като слон“, нали? Поговорката произлиза от това, че слоновете спят по около 3-4 часа за денонощие и слонските им майки никога не забравят това и им го напомнят като порастнат.

А знаехте ли, че докато спят, птицечовките правят движенията, които използват при лова на ракообразна плячка. Майките на новородени никак не са впечатлени и само вяло напомнят как са сменяли насън безброй памперси и са кърмили – най-често бебето, понякога и котката.

Само половината мозък на делфина спи, докато другата будува. Вероятно и делфините, също като майките, докато спи, прави списък за пазаруване, обмисля какво да сготви утре, смята дали памперсите на джъмбо-пакет са по-изгодни от малките опаковки и размишлява над видовете пъпки, публикувани днес в майчините форуми.

Прилепите спят надолу с главата, подобно на майките, които могат да склопят очи във всякаква поза, само да не издават звук и признак на живот, който да събуди бебето.

Не знам дали тези животински факти са ви успокоили малко, че не само вие будувате и не само вашето бебе по цели нощи се дзвери в звездите. Ако не, прочетете му ги с равен тон няколко пъти, може пък то да заспи НАЙ-НАКРАЯ.

Кажете си

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.