Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапредвид и деЦки от НОЙ

Ако еволюцията на човека беше приключила, майките нямаше да са само с две ръце.

Как да изберем между „Живите мъртви“ и майчинството?

Ако се намирате в този специфичен етап от живота си, когато се замисляте дали да имате дете, вероятно си задавате въпроси като: „Искам ли да имам дете точно сега? Или само си мисля, че искам, обаче всъщност искам да гледам първите сезони на „Живите мъртви“ преди да стане пълна боза? Искам ли да създам нов живот и да нося отговорност за него в следващите поне 18 години или искам да видя дали най-накрая Нийгън ще умре?“

Труден, наистина труден избор между двете. Ето как да си помогнете с избора.

Какво е вложението в производствения цикъл на всяко от двете?

Робърт Къркман е създал комиксът „Живите мъртви” заедно с Тони Муур. Комиксът е истинско явление, което по-късно Франк Дарабонт адаптира като поредица за телевизионния екран. Като замиете кръвта, изметете вътрешностите и съберете на купчина разпилените крайници, „Живите мъртви“ носи силни социални, политически и морални послания. В сериала, режисиран от Франк Дарабонт („Изкуплението Шоушенк“!!!!) оцелелите от зомби апокалипсис са водени от бившия полицай Рик Граймс (който на фона на Коледни песни каза на Кийра Найтли, че ще я обича, дори когато стане на стафида в „Наистина любов“), като работят ежедневно за създаването на общност и нов живот в супер враждебен свят от 31 октомври 2010 година до днес.

Създаването на бебе, от друга страна, отнема обикновено няколко минути (до няколко часа) активна физическа дейност, изисква наличието на матка и поне един сперматозоид да спре и да попита за посоката.

Кое е по-забавно?

Ако сравняваме „Живите мъртви“ буквално с това „да си родиш бебе“, значи може би двете са еднакво забавни, макар че раждането определено е по-малко забавно от първите няколко сезона на „Живите мъртви“. И в двете има супер много кръв и огромно количество голи сцени, разголване на всякаква плът в почти всякакви агрегатни и физически състояния. И в двете има страшно много писъци и ръмжене, винаги някой пищи по някаква причина или издава мучащи, нечленоразделни звуци. В едното има атлетично сложени и кежуъл облечени американци, които водят доста активен живот на непрестанно тичане, боеве, хранят с с лека храна (не преяждат, което е чудесен пример за здравословен начин на живот!) и поддържат натоварен социален живот (когато не ги убиват), а в другото има основно риск да се изпуснеш в гащите, заради незараснали още шевове или несъбрала се матка, така че наистина е въпрос на личен избор по какво си падате.

Бебе или „Живите мъртви“ е по-стресиращо?

„Живите мъртви“ ни пренася във въображаем свят, в който обикновено млади и жизнени хора се зомбират, защото са гонени, хапани, нападнати, или изядени от ходещи мъртъвци. Ако оцелеят, същите млади и жизнени американци пък на свой ред редовно намушкват, пробождат, обезглавяват, разполовяват, запалват или разчленяват въпросните зомбита, понякога и други хора (защото другите са „лоши“, нали, а „нашите“ са „добрите“). Случва се и на симпатични герои да им разбиват главата с бейзболна бухалка и да им изскачат очите, докато те изказват прощални слова на любимата, а мозъка им се стича по бузите. С всяка следваща среща не знаем кой ще оцелее и кой ще бъде изяден от зомбита жив откъм корема, докато спи. Това са часове наред непрестанни битки между добрите герои и лошите уруди с бухалката и зомбитата, при които вече никой не се впечатлява дали хвърчат разпарчатосани черва или очни ябълки.

Предвид гореизложеното за „Живите мъртви“, определено можем да заключим, че да имаш бебе е далеч по-стресиращо. Никой от групата на Рик няма да ви държи будна по цяла нощ и да ви буди с писъци на всеки 2-3 часа, защото е гладен, спи му се, студено му е или е сънувал, че са му взели млякото. Или пък му е скучно и иска да чуе дали гласа му звучи по същия начин в 3 през нощта, както на обяд. Нито едно от зомбитата или от Нийгъните не ака толкова често, че да се налага да му се сменят гащите 4 пъти за един час, макар и появата на Нийгън обикновено да е свързана с доста дефекация от страна на другите герои. Не ви се налага да купувате помагало по математика за 3 клас на Карл, сина на Рик, нито трябва да пестите от заплатата си, за да го пратите на английски в кварталното читалище, нито който и да е от зомбитата ще дойде да ви мрънка, че всички други зомбита имат смарт телефони, а вашето е още с Нокия с фенерче.

Кое от двете е икономически по-изгодно?

Ако не сте фалирала по време на бременността и все пак след раждането са ви останали някакви жълти стотинки да отглеждате роденото, трябва да изберете или да имате дете, или да имате къща. Като разпределите разходите за консумативи, дрешки, храна, количка, ясла, комунални и т.н., да си имате вкъщи бебе ви струва около 700 лева на месец в първите години. Абонаментът за HBO, по която пускат „Живите мъртви“, е между 3.95 лв,. и 8 лв. на месец.

Кое от двете е по-подходящо за вас, ако сте милозлива „мека Мара“?

Ако ревете с крокодилски сълзи, защото и новото мушкато е изсъхнало, нито едно от двете не е за вас. Изключете телевизора и „Живите мъртви“, съберете си краката, за да не се сдобиете с бебе, и отидете да учите за адвокат по наказателно право. Ако се подхлъзнете по мантрата „ама тялото ми казва, че ми е време и искам да имам деца“, си припомнете как същото това тяло поне веднъж ви е подтиквало да изядете цяло печено пиле и 4 парчета торта гараш наведнъж. Не бъдете толкоз доверчиви, имайте малко критична мисъл.

Кое от двете ще ви донесе повече удовлетворение и щастие в дългосрочен план?

Честно казано, аз тука трябва да замълча, защото по повод друга моя публикация ме критикуваха, че главата ми нищо не отбира от деца, след като имам само две. Изобщо не би трябвало да се изказвам на тема бременност, деца, раждане, майчинство и, като цяло, живот, защото ни-що не разбирам, както казаха неколцина непознати жени в интернет! Но така и така съм стигнала дотук, явно и тази нощ няма да спя, понеже във фейсбук има неколцина непознати мъже и жени, които не са съгласни с мен, ето и моя съвет: ако детската ви мечта е била да сте майка, да свиете семейно гнездо, където да гледате детенце в (християнски, мюсюлмански, будистки, православни, католически, юдейски, хиндуистки или други религиозни) ценности, значи категорично имайте дете! Даже две! Всъщност, защо само две?! Действайте за ДЕЦА!

Обаче ако сте по-скоро от типа „Аз много искам дете, обаче всяка седмица изръсвам около 100-тина лева за нови обувки, лягам си в събота призори и се будя в неделя следобяд и вечерям суши от кварталния ресторант“, значи може би наистина е по-добре да прекарате близкото си бъдеще с „Живите мъртви“, да си гледате кефа и да се наслаждавате на живота си.

ВЪПРЕКИ ТОВА, понякога става така, че хора, които много са искали деца и имат страхотни възможности да отгледат няколко, накрая се оказва, че намразват това, че са станали родители и отглеждат невъзпитано, разглезено и дори понякога ужасно дете, което става насилник и побойник. За сметка на това пък понякога хора, които не са си купували дизайнерски обувки всяка седмица и разполагат на месец това, което други харчат за седмица, се оказват най-прекрасните родители. Така че наистина постъпете така, както смятате за най-добре и вероятно всичко ще бъде наред. Нямам идея всъщност. Нищо не разбирам аз. Правете каквото щете. Имам само две деца и чакам трето, какво ми разбира на мен главата от бременности и деца! Обаче каквото и да решите да правите, ЗА БОГА, изгледайте първите сезони на „Живите мъртви“, за да можем да обсъждаме каква боза стана сериалът след това!

Кажете си

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Информация

Публикувано на февруари 6, 2018 от в просто хрумки с етикети , , .