Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапредвид и деЦки от НОЙ

Ако еволюцията на човека беше приключила, майките нямаше да са само с две ръце.

ЗАЩО ПЛАЧЕ БЕБЕТО: Шифърът на Разревалдо

Едно от нещата, които направо влудяват една майка, е да не знае защо реве бебето й. Майчинските форуми и фейсбук групи са пълни с многознаещи майки, който с леката досада на житейската мъдрост на хилядолетник отсяват: „Спокойно, когато родиш, майчинският ти инстинкт ще ти подскаже защо реве бебето и сама ще знаеш какво да направиш!“

Понеже не всички майки са особено инстинктивни, а някои от нас, които продължават да населяват Земята, все още са в недоумение каква е причината за дрането в 3 през нощта, явно въпросният  майчински инстинкт идва до нас чрез Български пощи.

Второто ми дете е вече на годинка и три месеца, а все още чакам да дойде майчинския инстинкт, в който очаквам да има приложен и декодер на всички възможни причини защо бебето плаче. А докато чакам (или да дойде майчинския инстинкт, или да родя третото), ето списък с най-честите причини за бебешкия плач:

Бебето е гладно.

Този вид плач се характеризира с широко отворена уста, в която не е влизало шише с мляко или лъжица с каша от броколи с тиква от времето на Хан Аспарух (ако се съди по децибелите). Ако не сте сигурна дали бебето плаче от глад, внимателно подайте към устата му показалеца си или друг по-малко нужен домакински предмет. Ако бебето захапе като пираня в размножителен период и откаже да пусне, докато пръста ви посинее, значи най-вероятно плаче от глад. Сложете нещо питателно в зейналата паст и си легнете да спите в тишина и без чувство на вина, докато посинелият ви пръст пулсира.

Бебето плаче, защото памперсът му е за смяна.

Очевидно е, че бебето не плаче заради памперса, а от съжаление към вас. Вие сте един жалък родител без обоняние или мокри кърпички. По официална статистика всяко 4-то бебе плаче заради пълен памперс. Най-честите симптоми на мръсния памперс са локализирани в две точки: първо, по кафявото лепкаво и силно миризливо вещество по дрехите на бебето и извън памперса, което полепва и по вашите ръце, и второ, по премрежените насълзени от смрад очи на бебето, разширените му ноздри и това, че дори и седмата му чакра мирише на преработено пюре от спанак, аспержи и самоковски картоф.

Бебето е уморено.

За всеки родител е ясно като бял ден, че детето се изтощава от собственото си съществуване и от безплодните си опити да ви обясни без думи колко смотан родител сте, заради което в последен опит то просто разгръща белите си дробчета на пълен капацитет и разцепва мрака с крясъци. За мен остава необяснимо как възрастните не разбираме, че най-успокоителния и приспивен акт, който едно човешко същество може да направи, когато е на ръба на силите си и едва гледа от изтощение, е да крещи с цяло гърло, да поскача на пода като зомбиран пумпал и да тича напред-назад из хола като обезглавено пиле. ОЧЕВИДНО точно това ги успокоява бебетата. А не това да го сложите да спи.

Бебето изпитва огромна житейска загуба.

Отложиха ратифицирането на Истанбулската конвенция? Левски пак загуби? В Лидл няма вече детски кухни? Броколито е зелено? И утре пак трябва да се яде? Не е било емоционално готово да се раздели с огромното ако, което трупа два дни и накрая снесе в памперса и част от блузата? Котката отказа да изплюе солетата, която преди това бебето е дъвкало?

Много съжалявам, мило дете, явно не ти е ден. И годината не се очертава добра. Съжалявам за загубата ти.

Бебето току-що е изгледало „Тетрадката“ и просто не може да понесе как родителите на Али и Ноа ги разделиха.

Този вид плач се разпознава по специфичната форма на веждите на бебето, докато реве. Ако за съжаление бебето ви още няма вежди, опитайте с Бахови капки. Ако Бахови не помогнат, потърсете Шопенови. Или Моцартови. При всяко положение внимавайте какво гледа бебето, защото ако случайно попадне на „Наистина любов“, направо ще се дехидратира. Само съм чувала за един случай на бебе, което гледало „Слонът, моя приятел“, но родителите отказват коментар как е завършил този бебешки плач. Много мъка има по този свят, много.

Бебето се притеснява дали ще дочака следващия сезон на „Game of thrones”

Това е напълно основателен и споделен страх, който разплаква не само вашето бебе нощем. Всеки разумен човек би се притеснявал, че тъкмо е запомнил имената на неколцината оцелели герои от предните сезони и докато дойде новият, те ще умрат в реалния живот от естествена смърт. Кое бебе не би се тревожило от това? Кое бебе не би плакало сутрин, денем и нощем, напълно основателно, докато не разбере кой ще седне на Железния трон? За едно бебе да си напипа носа е огромно предизвикателство, а какво остава до това да се справи с емоционалната върхушка от очакването Джордж Р. Р. Мартин кого ще убие в следващия епизод?!?!

Бебето продължава да не печели от националната лотария

Успокой се, мамче, явно още не го усещаш майчинския инстинкт, щом не можеш да разпознаеш кога бебето ти плаче заради поредния непечеливш билет. Ако трябва да съм честна, майката е за оплакване, не бебето. То още не може да си уцели с лъжица устата, без да си бръкне в окото поне 12 пъти, а вие му давате да търка билет от националната лотария! И дори криете истината от него, че за да спечели от лотарията, първо трябва да живее на село и да си е дал за билетчето последните 2 лева! Нищо чудно, че плаче.

Бебето плаче, защото никой не му казва #КОЙ предложи Пеевски

Каква съдебна реформа?! Какво правосъдие?! Държавата нарочно прави така, че всеки земеделец да фалира, да не може да си продаде доматите и кравите му да живеят в животински условия! Как няма да плаче!? Докога в БДЖ ще се плащат заплати на футболисти? Кога ще приемат новия закон за борба с корупцията? Има ли или няма трети пол в Истанбулската конвенция? Прокуратурата наистина ли ще разследва кой има Ламборджини и Ферари? Какво значи „атрофира“?

Бебето плаче, защото не е успяло да догледа „Откраднат живот“

Ако трябва да сме напълно откровени, по-вероятно е бебето да плаче, защото се е прецакало да гледа последния сезон на „Откраднат живот“ и сега оплаква загубените хилядолетия от живота си. Ако не сте сигурна дали именно за това плаче, изтананикайте му мелодията в началото на епизода и вижте с очите си как се вцепенява в ступор от ужас. Колкото и да се опитвате да го убедите в качествата на българските сериали, то винаги ще изкара два неоспорими аргумента: озвучаването и актьорската игра, която винаги изглежда като репетиция на „Шоуто на канала“ в зала без микрофони и без парно, преди която са съобщили на актьорите, че след премиерата ще бъдат съкратени. Не можете да направите много в този случай, освен да го погалите по гръбчето, да му дадете бибата и да го успокоите, че само след няколко години ще му пуснете “Breaking Bad”.

Разбира се, има и недоказани още теории за бебешкия плач. Например, твърди се, че може да плаче от колики, от студ, заради сънувани кошмари или понеже му е неудобно да спи на лявата си страна. Майчинските форуми и фейсбук групи веднага дават решение на тези фантасмагорични теории. Както споменах вече, давайте Бахови и Шопенови капки, намажете петичките на бебето с песто от кимион и магданоз и поръсете с шарена сол в пощенската си кутия. Но, разбира се, всички тези изпитани хитринки не са тайна за майките с майчински инстинкт.

Един коментар за “ЗАЩО ПЛАЧЕ БЕБЕТО: Шифърът на Разревалдо

  1. Pingback: Открито и лично: „Майките на …“ | Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапре

Кажете си

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Информация

Публикувано на януари 30, 2018 от в да си кажа..., просто хрумки с етикети , , , .