Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапредвид и деЦки от НОЙ

Ако еволюцията на човека беше приключила, майките нямаше да са само с две ръце.

Как да подготвим „косматото бебе“, че идва такова без косми

Ако сте бременна и имате котки или кучета, най-вероятно те вече са се усетили, че нещо се случва с и във вас и няма да са в тотален шок и изненада, когато един ден излезете сама, а се върнете с бебе. Може и да сте се съмнявали, но да ви напомня, че котките и кучетата също имат бебета (ако не са кастрирани) и в природата им е закодирано какво е това „бебе“.

15129404_10155163001881686_812886153066381059_o

Това, че предусещат какво се случва, не значи, че не ревнуват, особено ако в живота ви досега не е имало деца и те на практика са били единственото „космато бебе“ в скута ви. Ако не сте го разбрала досега, ето една космическа истина: вашите домашни любимци не са мебел, а част от семейството ви. Те споделят дома ви, въздуха ви, бюджета ви, настроенията и ежедневната ви програма.

Те, обаче, не мислят като човек и не можете с две-три изречения да им обясните как вече няма да спят на главата ви и че в скута ви ще могат да сядат, само ако е свободно от едно друго малокалибрено същество: вашето бебе.

Преди да се появи бебето, трябва да ги подготвите, за да не изживеят ужас и от страх да станат враждебни към новопопълнението и недоверчиви към вас.

Ужасно важно е да се информирате от достоверен и експертен източник за потенциални рискове за бременността ви и бебето и домашните любимци. Не от форуми в интернет и разказани случки на познати, а от хора, които са учили и защитили диплома по ветеринарна медицина, подчертавам ветеринарна медицина. Джипито е най-добрият източник за съвет за човешки болести, но ветеринарят знае дали, кога и как котешкия СПИН може да е опасен за хората. Само те могат да ви дадат наистина точна информация от какво и как да се пазите, какви симптоми са притеснителни и с какви ваксини и обезпаразитяване да подготвите домашния любимец. Не забравяйте, че има разлика между улично бездомно животно и кучето или котката, които живеят у вас.

В края на бременността най-вероятно и при вас ще дойде желанието да „гнездите“. Използвайте възможността да запознаете животните с начина, по който ще мирише бебето. Дайте им да се разходят свободно и да подушат козметиката на бебето, памперсите, спалното му бельо, дрешките (особено след като сте ги изпрали с препаратът, който смятате за ползвате за бебешките дрехи) и вещите му (столче, легло и т.н.).

Вижте как реагират животните ви на бебешки звуци. Аз имам три котки, всяка от тях със свой характер и предпочитания, и трите с много различен манталитет. Пусках им клипчета с бебешки плач и смях, за да проверя как реагира всяка от тях на звука. Това е полезно, за да знаете към кое животно как да подходите, за да свикне с новото бебе и да няма напрежение между тях. Ако реакциите са положителни или неутрални, пробвайте да ги запознаете с „истински“ бебета. Поканете приятели с малки деца или бебета и наблюдавайте как реагира животното.

Имайте предвид, че бебето и котките или кучетата ще изграждат постепенно връзка едно с друго и ще свикват един към друг, точно както вие сте свиквали с тях едно време. Това значи, че няма на ден 1 да донесете новороденото, а на ден 2 то да гони котката и да я хваща за опашката. През идните месеци и години те сами ще се нагодят и ще поставят собствените си граници и детето ви по бързия или безболезнения начин ще научи дали възсядането на кучето е болезнено за животното. Затова може би е по-подходящо докато сте бременна да видите как реагират животните ви на бебета, а не на малки деца, защото това е като да искате да научите детето си да си играе с влакче и затова да го качите в движение на TGV със свалени прозорци.

16826158_10155437315626686_5738822143587997292_o

Ако имате традиции и домашни ритуали с котките или кучетата си, може да е подходящо да ги прегледате от гледна точка на бъдещото бебе. Представете си, че вашите котки, също като моите, са свикнали да спят в леглото ви. С едно новородено бебе това може да не е много подходящо, не заради друго, а защото внезапния рев на бебето нощем може така да ви стресне, че да скочите рязко от леглото, без да искате да изритате някоя котка в муцуната и после да се разправяте с ревящо бебе и изплашена побесняла котка. Започнете да ги свиквате за някои промени в графика или навиците ви.

Проверете как реагират, ако не са първи приоритет. Това трудно се тества, ако няма нужда. Ако котките ви са свикнали първо на тях да сложите храна, а после на хората, или кучето ви е свикнало да го разходите, още преди да сте си пила кафето, тествайте как реагират, ако вниманието ви е насочено първо към друго същество. Ако забележите стрес или започнат да ви наказват, помислете как да „компенсирате“ това, например отделяйте им няколко минути специално и изключително само за тях всеки ден. Котките са изключително интелигентни същества, просто трябва да се научите да общувате с тях и да „разчетете“ защо през нощта котката ви е разровила саксията.

Винаги ще се намери поне една роднина или приятелка, която ще ви заплаши, че ако не махнете котката, мачката ще задуши бебето или ще го одере, или кучето ще го захапе за лицето и така нататък. Засега не съм открила ефективен начин как се налива рационален аргумент в мозъчно пространство, заето от такъв начин на мислене, така че аз направих две неща: 1) докато бях бременна, отучвах котките от някои вредни навици, които биха изплашили бебето и 2) игнорирах мнението на въпросните персони. За радост или нещастие, едната котка много обича да спи в бебешкото креватче в краката на бебето, така че може би само наполовина съм успяла в отучването.

Преди да ви хрумне да изхвърлите котката или кучето, защото сте бременна, отговорете (си) на няколко въпроса: „Ако не бях бременна, щях ли да изгоня животното?“, „Каква е причината да го изгоня, от какво ТОЧНО ме е страх?“, „Ако трябваше да защитя с аргументи и източници причината да изгоня животното, как щяха да звучат те?“ и накрая, „Ако трябва да разкажа на детето си някой ден какво съм направила, какви емоции щях да изпитам?“. Може за вас то да е просто котка или куче, но вие дишате един и същи въздух, будите се и заспивате в един и същи дом и за животното вие сте семейство, източник на спокойствие и сигурност, храна и ласка.

Никой не иска да е чудовище, защото е невеж страхливец, нали?

15000202_10155140586831686_3542970022116135670_o

Кажете си

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.