Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапредвид и деЦки от НОЙ

Ако еволюцията на човека беше приключила, майките нямаше да са само с две ръце.

Една жена отива на борсата

Нека ви разкажа как майка ми се обажда да ми каже с овчи възторг и леко кресчендо от възбуда, че леля Милка от съседната улица споделила за нови шопинг възможности в квартала. Думите „нова борса“ са казани с едва сдържано въодушевление и нетърпеливо вълнение. „Нова борса“ за майка ми и другите леко изветрели бабушки в квартала представлява масово споделена картинка-мечта за щайги с камби за пълнене, едри зрели домати, тиквички, строени като войници в готовност за пържене и бездънни платнени торби с корнишони – всичко това за 4 лева и 75 стотинки общо.

shopping trolleyЖеници на преклонна възраст, които иначе едва тътрят, резко се окриляват от възможностите, които една „нова борса“ открива в плановете им за зимнина ’14. В строга военна конфигурация изготвят план за превземане на борсата и вземане на десетки щайги като заложници. Платнените торби се изтупват и сгъват под мишница, от мазетата се вадят пазарските триколки, приготвя се лек багаж от половин пенсия и лични документи (защото никоя баба не излиза от вкъщи без личните си документи, военната книжка на покойния си съпруг, акта за раждане на дъщеря си и копие на „натуралния“ акт на къщата).

В синхронизиран жизнерадостен ритъм и приповдигнато настроение бабешкия взвод се отправя към „новата борса“, събирайки съмишленици по пътя. Тръгнали малка, но сговорна дружинка от три бабчета, на ъгъла преди „новата борса“ вече са устремен към целта си легион от тромбофлебити, ченета, боядисани коси с израстнали корени, шипове и артрити, маршируват под ритъма на подрънкващите колелца на пазарските триколки.

Забързват на последния завой с поглед напрегнат, готов да обхване наведнъж всичката изложена земеделска продукция от Добруджа до Овча купел в „новата борса“ и мигом спират в ступор. Сърца, преживели Балканската война, раждания, смяна на правителства, пенсионни реформи, Дянков, възхода и падението на Асамблея на мира, цифровизацията, сърца, преживели много, пропускат един удар пред табелата на „новата борса“:

„Борса за строителни материали. Топлоизолация, Хидроизолация, Лепила за плочки, Мазилки. Всичко за вашия ремонт и строителство.“ 

Тъжен завършек на история, започнала вълнуващо и обещаващо като Кръстоносните походи или предизборната кампания на Меглена Кунева…

Advertisements

4 comments on “Една жена отива на борсата

 1. Кентавър
  април 11, 2014

  Леле, не съм се смял така не помня от кога!

  Like

 2. Стани
  април 11, 2014

  Типична българска черта – отношението с пренебрежение към родителите – овчи възторг, бла бла бла
  Каквото повикало, такова се върнало един ден …

  Like

  • Musha Busha
   април 12, 2014

   Друга „типична българска черта“ е мрънкането и намирането на кусури на всичко. Не се чувствайте длъжен да четете текстовете ми.

   Like

 3. Стани
  април 12, 2014

  Споко, не съм се втурнал да ги чета. Попаднах случайно.

  Днешните възрастни жени са хора, утрепани от гадния български социализъм – щото той трови всичко у нас и досега.
  С болежки, щото са водили кофти живот, без осигуровки като хората, без възможности за качествено лечение, без възможности за добра храна дори. Яд ме е на тях, че са си мълчали целокупно да се докарат дотук – и нас де, но отказвам да им се присмивам. Несретници са те.

  Like

Кажете си

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Навигация