Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапредвид и деЦки от НОЙ

Ако еволюцията на човека беше приключила, майките нямаше да са само с две ръце.

Муша-Буша lvl: Spidermama

„Моля някой със стълба или кола (не джип) да ми се обади, много ми е спешно! И малко смешно.“

До този статус във фейсбук се стигна така:

Волна и фриволна, решавам да се порадвам на хубавото време и да взема Максим от детската градина пеша, не с колата. Понеже аз с колата ходя НАВСЯКЪДЕ, нямам навика да нося чанта. И така, волна и фриволна, по къси панталонки, в едната ръка телефона, 20 лева в джоба за сладолед и ключовете в другата ръка, подскачам хлапашки и безгрижно към детската градина. След обичайната суматоха в детската градина, където гоня Максим по пързалката, а той се гони с друго дете, опитвайки се да му извади очите с ключовете, преповтаряне на урока, че ръкавът на якето не се нахлузва на главата, а обувките се обуват с развързани връзки, двамата с Максим потегляме волни и фриволни и с подскоци за сладолед и детска площадка с пързалки. Да слушам възрастни хора да говорят един с друг как „ние акаме зелено“, „на нас ни расте зъбче“, „вчера заспахме без приказка“ и подобни не ми е любимо, но заради Максим си го причинявам понякога.

По пътя към вкъщи, един час по-късно, подскачайки с Максим, слушаме Молоко, аз на едната слушалка, той на другата, хванати за ръка и скок-подскок, вървим зад батко, който носи в ръка опаковка тампони. Максим, по природа общителен и без косвени притеснения от социалното общуване с непознати, избързва към него с думите:

– Мамо, може ли да питам този батко какво носи?

Баткото се обръща, среща леко смутения ми поглед и на свой ред малко се смущава. Максим, смело:

– А ти какво носиш?

Неловка тишина. Ситуацията прераства в положение. Той решава да се спаси с репликата:

– Ами, нося едни …неща.

НЕЩА. Разбираш ли, неща носи. Докато аз се извинявам, Максим настоява да види отблизо „нещата“. Баткото неловко му ги подава, отбягвайки погледа ми. Максим разглежда опаковката и възклицава с всичката детска радост на света:

– Мамо, виж! Баткото носи патрони за пистолет!

ПАТРОНИ ЗА ПИСТОЛЕТ.

Извиняваме си се взаимно и ние продължаваме, скок-подскок. Стигаме до вкъщи, където аз осъзнавам, че в едната си ръка все още имам телефон, а в другата е ръката на Максим. Трета ръка с ключове – липсва!

Оп-па.

– Максиме, къде са ключовете?

– Кои ключове?

– Как кои?! Ключовете от вкъщи, с които гонеше Ники в градината!

– Ами…в детската градина? (плах въпросителен поглед, все едно казва: „Ядрена зимааа????“)

Бърза трамбовка обратно до детската, вече без музика в слушалките и подскоци, а с бърза, стегната походка с кратки прибежки в конски тръс. Градината, разбира се, е затворена, няма охрана, няма лелки, няма госпожи, няма изоставени деца, няма и бездомно куче да спи под пързалката, на което да се помоля да ми подаде ключовете. Звъня на Госпожа Дани, която потвърждава, че ги е намерила, но са в Госпожа Биляна, която ще ми ги даде утре.

Вече е тъмно навън, а ние с Максим сме бездомни. Освен бездомни, сме и гладни и лепкави от сладоледа. Сещам се, че съм оставила една от балконските врати отворена. Намирам съседката. Съседката няма стълба. В моя блок никой няма стълба. Имаме крещящи Гергани, едно бебе, което реве така, все едно някой е затворил котка в чувал и я налага с лопата, една луда, дето през вечер изхвърля дрехите на мъжа си през балкона и на другия ден ги събира, пере и глади, но стълба нямаме.

Заставам пред блока, където има отворено уифи и в отчаяние пиша горният статус във фейсбук. Обмислям следните тактики за превземане на дома:

1) някой да дойде с кола, да паркира под балкона ми, аз да се кача на капака й и да се преметна през балконския перваз.

2) да кача някак си Максим (все след третото падане ще намерим цаката как да го кача), да му обяснявам 12 минути къде има резервни ключове и после да крещя отдолу, докато той още на балкона е забравил за какво е качен там и си е пуснал анимационни и яде кроасани, докато аз бедствам долу.

3) да си изкъртя вратата?

Леко почвам да се изнервям. Решавам да взема крути мерки. Телефона ми почва да звъни, приятели искат да знаят за чий ми трябва стълба или кола, а дали мотор ще свърши работа? А може ли кон? КОН… Но аз вече имах идея!

Като бях малка, винаги съм вярвала, че опитът, натрупан от катерене по покриви, дървета и, респективно, прескачане на огради, докато бягаш от съседа с пълни шепи със сливи, ще се отплати някой ден. Е, този ден дойде. Качих се, значи, почти до втория етаж по един улук, оттам лазейки нагоре по стената, по някакви пукнатини в мазилката, набрах се с една, после две ръце за решетката на балкона и voila, си бях вкъщи. Погледнах победоносно отгоре и видях, освен изумения поглед на няколко съседи (които вероятно мислят, че аз така си се прибирам!), че дори само заради възхитения поглед на Максо, за който тази вечер майка му беше по-куул от любимия му Невероятния Спайдърмен, си заслужава да го направя пак, ама някой друг ден.

Утре, за всеки случай, ще извадя поне пет комплекта резервни ключове и ще ги пръсна из цяла София, just in case.

Advertisements

22 comments on “Муша-Буша lvl: Spidermama

 1. Tsvet (@tsvetoliush)
  септември 27, 2012

  Да, да и пак ДА ! 😀

  Like

 2. Gergana Nikolova
  септември 27, 2012

  якооо 🙂

  Like

 3. Martin
  септември 27, 2012

  Хубавото е, че си си взвела 20 лв. за сладолед 😉

  Like

 4. Diana
  септември 28, 2012

  И аз искам сладолед 😉

  Like

 5. Весела
  септември 28, 2012

  Нямаш равна. Стрaхотно!

  Like

 6. Калин Михайлов
  септември 28, 2012

  Как ти хрумват всички тези неща, а и умееш, много леко и приятно (като в нормален разговор) да ги опишеш!
  Ей, разкошно откритие си, и не си давай такива дълги почивки, че се бях притеснил…!
  Приятни почивници!

  Like

  • Musha Busha
   септември 28, 2012

   Мерсаж:) Те не ми хрумват, случват ми се. И не се притеснявай – когато съм много щастлива, пиша по-рядко:)

   Like

 7. Doncho Angelov
  септември 28, 2012

  Страхотно!
  Почти ти простих само-изгонването ми заради непушачите-талибани, ама няма!

  Like

 8. moonlight
  септември 28, 2012

  Ех, така е, като нямаш по горните етажи съсед-пещерняк/катерач, да опъне една системка до вас 🙂
  Но и с катерене на улуци става де, само аз съм недоверчива и не им хващам вяра. Преди години като се прибирах „тайно“ вкъщи един така грозно ме предаде… само като си спомня и почват да ме наболяват някои анатомични части 🙂

  Like

 9. Cameron
  септември 28, 2012

  Уникална и неповторима! ’nuff said! 🙂

  P.S. Сега се почувствах като един малоценен и скучен родител, щото не съм си влизала вкъщи през балкона пред погледа на детето. Не за друго, де, ама живеем на 7-я етаж. 😉

  Like

 10. Drigan
  септември 28, 2012

  Хахаха! Това беше един наистина приятен и много забавен текст :> Надявам се от инцидента действително да ти остане само по-леката страна на спомените!

  Like

 11. Michel
  септември 29, 2012

  Ха! направо си умрях да се смея, докато те четох – знам, че докато се е случвало, НЕ ТИ Е БИЛО СМЕШНО, обаче така хубаво си го описала… 😀

  Аз май не съм чак такъв готин родител (не съм по-готин от Spiderman), май е време да си взема бележка… и да си спомня, как се катери човек по дърветата!

  (P.S. Обаче бях много добър да се катеря по стълбве с лампи горе, от тези, не много високите, по 3-4 метра…)

  Like

 12. Бу
  септември 29, 2012

  Завиждам неблагородно, защото по дърветата как да е, ама по стените и парапетите никога не ми се е отдавало.

  Like

 13. justjulia
  септември 29, 2012

  Ох, смях се с глас 🙂 Не знам на кой етаж си, но преди години правих подобно упражнение до втория … облечена с дълга пола; голям цирк и гледка. Добре, че е била отворената врата, щото аз имам случай – самозаключване при излизане до кофата за боклук – без телефон, ключове, пари и т.н. и напълно затворен апартамент на третия етаж – радост 🙂

  Дирзай, друго си е човек да е Spidermama :)))

  Like

 14. justjulia
  септември 29, 2012

  Дерзай исках да кажа, ама от това писане с една лява ръка – извинете

  Like

 15. taniaark
  септември 29, 2012

  Смелчага си! Бурни ръкоплещения за ентусиазма за разрешаването на този проблем. Аз в такъв случай обикновено викам ключар да ми отвори вратата :-)))

  Like

 16. zabliznacite
  септември 29, 2012

  А зор! Развесели ми вечерта, благодаря ти! Спомних си как един ден в Холандия с двойната количка, вали дъжд, стъмва се, мъжа ми на работа, та децата им се пишка… С парче дръжка от метла си отворих вратата през дупката за пощата и то от втория път! Какво ли са си помислили съседите за техниките на „българката“ :)))

  Like

 17. Galina
  септември 29, 2012

  Ей сега ще изям един сладолед в твоя(ваша + Максим) чест! Иначе…и аз искам да го видя този номер, имам хлапе на възрастта на Максим 🙂

  Like

 18. Mihaela
  септември 30, 2012

  Страхотно! Аз също имам един малък бандит, но засега с него навъртаме километраж със спринт. Готвим се за следващите олимпийски игри на 100 м. Стягам колана и за високите скокове! Поздравления!

  Like

 19. Shine
  октомври 1, 2012

  „да му обяснявам 12 минути къде има резервни ключове и после да крещя отдолу, докато той още на балкона е забравил за какво е качен там и си е пуснал CN и яде кроасани, докато аз бедствам долу“…
  Колко ми е познато това и все пак не спира да ме разсмива всеки път 😀

  Like

 20. linbul
  януари 15, 2013

  мн сладко приключение

  Like

Кажете си

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Информация

This entry was posted on септември 27, 2012 by in 2 ДЕЦА И 3 КОТКИ ПО-КЪСНО, да си кажа....

Навигация

%d bloggers like this: