Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапредвид и деЦки от НОЙ

Ако еволюцията на човека беше приключила, майките нямаше да са само с две ръце.

Да отрежеш греха

 

Desert Flower (2009)

Desert Flower (2009)

Представете си, че имате дъщеря и живеете в държава, в която обрязването на жени е традиция. На каква възраст, според Вас, е най-подходящо да извикате някой да отреже с бръснач външните полови белези на дъщеря Ви?

Отговор на този въпрос намерих във филма „Desert flower“, правен по действителен случай.

Най-подходящата възраст за обрязването на момичето е детството, защото:

1) Детето (вероятно) няма да запази цялостен спомен за това.

2) Дори и момиченцето да умре в резултат от обрязването, за родителите й ще е по-лесно да превъзмогнат загубата, тъй като за толкова кратко време няма да са създали силни връзки с детето, както ако това се случи в по-късен етап от живота й. Също така, ако детето умре в ранна възраст заради обрязването, семейството дотогава няма да е инвестирало много пари все още за отлеждането му, колкото би им струвало няколко години по-късно.

Женското генитално осакатяване, всъщност (погрешно) познато като женско обрязване се е радвало на историческо забулване в тайна като част от културни и исторически традиции, които не подлежат на обсъждане. Традициите просто се спазват, те не се поставят под съмнение и не подлежат на актуализиране.

На практика, тази традиция представлява цялостно или частично премахване на външните полови белези на жената с бръснач, церемониален нож или острие в абсолютно нехигиенични условия и без болкоуспокояващи или каквато и да е форма на анестезия. Това се случва на момичета на възраст между 1 година до началото на пубертета.

От тази традиция има незабавни физически усложнения, като изключителна, нечовешки силна болка, шок, инфекция, нараняване на околните органи, счупени кости, обилно кървене, остра инфекция на пикочните пътища, тетанус и нерядко смърт. В дългосрочен план, момичетата, които преживеят осакатяването, изпитват хронична болка, много болезнена менструация, инфекция на половите органи, която води до безплодие и изключително трудна и болезнена бременност. Раждането на дете от „обрязана“ жена е живо мъчение.

По данни на Световната здравна организация тази традиция е засегнала около 200 милиона жени. Всяка година 2 милиона жени са осакатени. 6000 момичета всеки ден.

Това насилствено премахване на най-чуствителната част от женската анатомия се практикува широко в Африка около Сахара, Арабския свят, Малайзия, Индонезия и дори сред имигрантското население в западните държави.

Защо?

Заради религията, културата, историята, по медицински причини (!?) и заради общественият морал.

„Виждате ли, обрязването ми беше обяснено като нещо много хубаво, като началото на моята женственост. Казаха ми, че вече ще бъда истинска жена. Един мъж ме държеше през гърдите, а другите четирима държаха краката и ръцете ми разтворени. Една възрастна жена с бръснач изряза клиторът ми, изстърга вагината ми отвътре и изряза срамните устни. Остави всичко гладко отвън. Накараха ме да танцувам, за да покажа, че съм смело момиче и така да покажа радостта си от обрязването. След това, обаче, раната се инфектира. Трябваше да ме режат отново, за да махнат изгнилата тъкан. Отново без обезболяващи… След това не чувствах нищо с мъж…Отне ми много време да забременея, шест години. Когато забременях, бременността беше много трудна и болезнена. Белегът и зашиването бяха толкова сериозни, че бебето не оживя, не можа да се роди. Днес съм на 35 и вече имам 3 деца, момчета близнаци и едно момиче. Споменът за обрязването е толкова болезнен, че дори и не си помислям да кажа за тази „традиция“ на дъщеря си!“ (Колпока, Североизточна Гана)

„Много се вълнувах! Казаха ми, че днес е голям ден за мен. Бях в центъра на вниманието на всички и много ми се радваха. Чувствах се специална. Нямах търпение да видя подаръците си. Казаха ми, че ще ми дадат нова рокля и първият ми чифт обувки. Майка ми каза, че днес ще донеса чест в семейството…чувствах се толкова горда…

Помня, когато видях бръсначът, исках да избягам, но не можех да помръдна. Три жени ме държаха притисната на земята. Опитах се да съм силна, но когато започнаха да ме режат, закрещях с все сила, болеше жестоко. Припаднах от болката и не помня какво е станало после. Трябваше да остана на легло почти две седмици след това, краката ми бяха вързани един за друг. Болката не спираше, аз плачех, и плачех…Кървях цял месец…“ (разказът на Фадуме)

Всъщност, това е традиция заради бедността, необразоваността, суеверията и дехуманизираният образ на жената като по-нисшо същество в тези държави. На практика жените, които не са осакатени (или „обрязани“) са обществено отхвърлени, нежелани за брак, което обяснява парадокса най-силните защитници на запазване на тази традиция да са именно жертвите, заедно с жените, които извършват самото обрязване.

Великобритания научава за тази практика едва преди около двадесет години и я забранява със закон. Въпреки, че няма заведени дела срещу жените, които извършват тази церемония, законовата забрана възспира много семейства да причинят това на дъщерите си.

Днес се чува за тази традиция, благодарение на жени, които са преживели (повечето от тях в съзнателният си живот) смазващото от болка осакатяване и живеят с последствията от него. ООН създава фонд, с който подпомага образоването на населението в тези региони чрез единственият  разбираем за тях език: театърът, танцът, музиката и разказването на приказки.

Възможно е, допускам, вярвам, не, всъщност се надявам, че това е въпрос на убеждения и перспектива, на собствени възприятия за „морал“, „правилно и неправилно“, „добро и лошо“. За разлика, обаче, от носенето на бурка например, отрязването на външните полови белези на дете на 1-3-5-9-годишна възраст няма нищо общо с личностният избор. Клиторът е най-чувствителната точка от женското тяло, много по-чувствителен от главичката на пениса, той е носител на сексуалното удоволствие в жената. Благодарение на хормоните, отделяни по време на оргазма, жената се привързва към партньора си. Без удоволствие от секса, сексуалният й (в ОГРОМНИ кавички) живот се превръща в поточно производство на яйцеклетки и поколение. Да убиеш желанието й за секс, удоволствието от него е равнозначно на това да убиеш жената в нея. Отнемайки й изборът да е жена, тази традиция отнема правото й да е личност. Тя остава физически субект за разплод, а животът й е ежемесечна ретроспекция на болката и страхът да отрежат най-съкровената й, скрита, мека и нежна част на живо, с мръсно бръснарско ножче, докато я държат разчекната на някоя червена прашна скала в пустинята и после зашият кървавата болезнена рана с игла от бодил и усукано черво от животно.

6000 момичета всеки ден. 

Традицията се извършва основно от жени.

В друга част на света други жени заплащат хиляди долари за нова, екзотична козметична операция: вагиналната пластична хирургия. Тя представлява изменение големината или корекция на срамните устни и клитора чрез рязане и скъсяване. Вагината, тялото, решението за медицински екип и анестезия, обаче, са техни и те разполагат с тях.

17 коментара за “Да отрежеш греха

  1. Enyo Ivanov Georgiev
    юли 31, 2012

    Има ли ислям няма оправия има болка страдание най вече за жените, науката и светския живот са на заден план целта е да се запази девствеността да се раждат много деца и да не се сменя партньора (съпруга) чел съм, че се е налагало едва ли не с нож да се разреже при първия полов акт от мъжа от срастванията които са се получили .Сега постепенно настъпват в Европа с огромната си имиграционна вълна през последните 30-40 години растейки популацията им в държави като Франция, Испания, Италия. Европа не я очаква нищо добро от тази ислямска вълна с това застаряващо и намаляващо коренно население.

    Харесвам

    • Виктория
      юли 31, 2012

      Този „ритуал“ действително е абсолютно нехуманен и абсурден, погледнато от която и да е било страна. Няма да споменавам в кой век живеем, пределно ясно е и че тези навици при въпросните народи трябва да бъдат премахнати. НО исляма, като религия, няма нищо общо с това. Мога да Ви уверя, г-н Георгиев, че няма Бог, няма религия на този свят, която да проповядва подобно отношение към човешко същество, към живо същество изобщо. Всички тези сексистки, дискриминиращи, фанатични изпълнения произлизат само и единствено от човека. Лично аз съм чела и Библията, и Корана и никъде не е написано, че такива ритуали се толерират от религията. За жалост обаче твърде много хора подхождат като Вас – с крайни изказвания, които малко или много насаждат омраза.

      Харесвам

    • Савина
      ноември 25, 2013

      „От гледна точка на религиозните различия, в момента се счита, че въпреки че много държави, в които се практикува женско генитално осакатяване, са с преимуществено ислямско население, практиката не се предписва от исляма и всъщност се открива в не-мюсюлмански общества – Коптични християни в Египет, няколко християнски групи в Кения и Фалаша евреите в Етиопия […]. В Кения […] тази практика се среща най-често при католици и протестанти в сравнение с други религиозни групи. Следователно няма недвусмислена връзка между религията и практиката.” Карла Обермайър, 1999. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10322603

      Харесвам

  2. Veselin
    юли 31, 2012

    Няма друга съвременна религия, която да дава такава власт на мъдри мъже върху жени.

    Харесвам

    • soregashi
      август 11, 2012

      Всъщност официално ислямът не одобрява тази практика. И като цяло съвременна и религия са оксиморонни думи.

      Харесвам

    • Musha Busha
      ноември 25, 2013

      Don’t even get me started за християнството…

      Харесвам

    • alamkara
      ноември 25, 2013

      Всъщност всички големи религии дават абсолютна власт на мъжете над жените.

      Харесвам

  3. Eneya
    юли 31, 2012

    Много силен пост, но не мога да се насиля да сложа „like“.

    Харесвам

  4. freedom
    август 1, 2012

    Варварщина. Необразованост. Предрасъдъци. Суеверия………….Абсолютна страхотия. Човекът е способен на най-големите издевателства над собствения си вид, над природата и всички останали живи същества.

    Харесвам

  5. Tsvet (@tsvetoliush)
    август 3, 2012

    Като бях гимназията прочетох „Сълзи в пясъка“, книгата на Нура Абди, друга сомалийка, преминала през същото. Не спах цяла седмица. И до днес всичко това продължава. Te отрязват не просто част от тялото, те режат в самата душа на тези момичета и им отнемат съзнанието… че са жени. Просто – всичко.
    Един от най-големите ужаси, които никой все още не е успял да спре.

    Liked by 1 person

  6. Allavrialle
    септември 29, 2012

    Не знам как си успяла да го напишеш, аз едва го дочетох. Абсурдни деяния, убийствена статистика, животът на тези хора е ужасяващ, но за сметка на това е чудовищен. Чувала съм за тези неща, но винаги изпитвам страх да чета за тях, сега явно се престраших, мозъкът ми обаче отказва да приеме факта че такова нещо е реалност….

    Харесвам

  7. tony
    януари 9, 2013

    Спрях да дишам. Наистина, осъзнах, че съм спряла да дишам, докато четях…

    Харесвам

  8. Михо
    юли 10, 2013

    На мен ми стана лошо докато четох текста, постоянно настръхвах от ужас а болката в мозъка ми, провокирана от пълното изтрещяване, се местеше ту в лявото ту в дясното полукълбо. Над 30 съм а за първи път чувам за престъпление от такъв порядък.

    Харесвам

  9. MihailD (@MihailDo)
    април 22, 2014

    Гледах въпросния филм с годеницата си и може би беше едно от най-ужасяващите неща, за които сме научавали.

    Не мога да си обясня каква е тази сила, която може да накара майка да стори това с детето си?

    Харесвам

  10. Vania Gaidarova
    април 22, 2014

    Работих в един антикварен магазин в Мадрид няколко месеца.Собственик беше изтънчен господин с бохемски вид, дете на смесен брак от мароканец и французойка с диплома от Сорбоната със специалност история на изкуствата.Възхищавах се на ерудицията му и в общ план личността му, докато един ден не дойде да ме вземе съпруга ми и той го покани да споделят едно негриле.Бяхме в потрес и двамата от думите му, че жената е като табуретка.Трябва да е ниска, удобна и лека, за да се освободиш с един ритник от нея, когато се отегчиш от позата.
    Споделям това, защото няма никакво значение дали един мъж от ислямският свят е образован и възпитан в културна среда.Те са способни да отрежат не само женствеността, а и индентичността на жената.Тъкмо за това го правят, защото е по-лесно се справят с полигамията.Когато забраниш на една жена да е жаена, тя става само обект за разплод.

    Харесвам

  11. Vania Gaidarova
    април 22, 2014

    Извини ме за грешките, моля!Кирилизаторът ми не е добър.

    Харесвам

Кажете си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.