Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапредвид и деЦки от НОЙ

Ако еволюцията на човека беше приключила, майките нямаше да са само с две ръце.

Непоискано пропагандно съобщение

darth-vader-gayУважаеми, 17 май е Международният ден срещу хомофобията, aka IDAHo (International Day Against Homophobia). Жорж Луи Тан измисли този ден в далечната 2003-та, в една малка група от двайсетина човека в Будапеща мислехме името на този ден и на коя дата да е. Днес, само няколко години по-късно, този ден се отбелязва в 80 държави. Найс, а?

По темата съм писала много пъти, да не се повтарям:

Два месеца до Международния ден срещу хомофобията

От какво покълва хомофобията*?

Господ ви е дал мозък, за да можете да мислите

This Will Be (An Everlasting Love)

И като сте готови с горните текстове, може да хвърлите диагонален поглед в темата в бг-мама, за отскок. После задължително да гледате сръбския филм Парад.

В непоисканото пропагандно съобщение искам да ви напомня, че:

1. Човек не си избира сексуалната ориентация, избира си дали да я крие или да живее с човека, когото обича.

2. Човек не си избира биологичният пол, но все още родителите му могат да изберат да го вкарат в определен пол, без значение какви емоционални травми ще преживее детето по-късно. В повечето случаи родителите нямат информация за транссексуалността, а лекарите са…well идиоти в тая област. Не всичко, което стърчи, трябва да се отреже и липсата на пенис не те прави автоматично жена. И vice versa.

3. Каква ти е сексуалността е много лично нещо, но само ако си хетеросексуален. Ако не си, тогава е важен политически и обществен въпрос. Защото не на всички им личи, че не са хетеросексуални и презумпцията, че са такива (да, дори колегата ти с пистовия мотор, голата глава и татусите) ги принуждава да живеят в лъжа. След 20 години ти си забравил/а за тях, а те всеки ден мислят за хората като теб, заради които животът им е бил пропилян в криене и лъгане. Как е усещането?

4. На твоята сватба плачеш от радост, вече сте официално съпруг и съпруга, пред Закона, пред обществото, пред домоуправителя, пред тъщата и тъста, пред визовите служби, данъчните, НОИ, НАП, болничните администрации, родилното отделение, погребалната служба… На сватбата твой близък, който не е хетеросексуален, също плаче, но не от радост, а огорчение и гняв, че няма да има същите щастливи сълзи със своя партньор.

5. Политиката, законите и активизмът не ви интересуват, смятате, че парадите са ненужни и вредят на ..на Вас? На баба ви? На съседското мнение? На „гей общността“ от двайсетина младежи, дето настояват за равни права? Well, ако не можете да застанете зад гърбовете на активистите, тогава пробвайте да застанете другия път пред тях. Образно казано, нали.

6. Родители, наистина ли най-срамната новина е, че дъщеря ви е лесбийка? Какво стана с новината, че дъщеря ви е правила аборт, или тройка, или просто свирки на съучениците си в междучасието? Или че пуши трева зад училище примерно? Или че пие като карпатски вълк всяка съботна вечер? Или че синината по бузата й не е от падане по стълбите, но тя няма да се раздели с него, щото я е срам и „тя си е виновна“? Или че повтаря 9-ти клас и намаляват шансовете да завърши училище? Или че не може да напише правилно и едно изречение на майчиния си български език? Или че за бала иска силиконови цици, с които да оспами целия Фейсбук после? Или че най-високото стъпало в кариерата й вбъдеще е позицията на сервитьорка в кварталната кръчма, щото толкова й е акъла в главата? Наистина ли е ТОВА е срамната новина?

7. Михаил Стоянов, студент по медицина, пребит до смърт преди 4 години, защото „приличал на гей“, можеше някой ден да е лекарят, който оперира ваш близък и спасява живота му. Можеше, но няма да се случи никога.

Мога да ви напомня още много неща, но не подценявам читателите на този текст и знам, че и сами можете да си извадите заключенията. Хомосексуалните в България не са един-двама активисти по телевизията, а са хората, с които си пиете бирата, работите в един офис, подават ви аспирина в аптеката, сменят ви превръзките в болницата, поправят колата ви, водят любимото ви сутрешно предаване по радиото и така нататък.

P.S. 45 000 души вече са участвали в ЛГБТ проучването на Агенцията за основни права за дискриминацията спрямо хомосексуални, бисексуални и транссексуални. Отделете 15 минути и участвайте в анонимното проучване. Благодаря. 

Advertisements

17 comments on “Непоискано пропагандно съобщение

 1. chaotic
  май 17, 2012

  остава си отворен въпросът кво ще се промени с един ден годишно и един прайд годишно.
  законовите промени с текущите политици ги изключваме предварително.

  Like

  • Musha Busha
   май 17, 2012

   2004-та: Законът за защита от дискриминация влиза в сила. Гейове, кви гейове? Ние тука само педераси имаме.

   2005-та: От Министерски съвет получават искане за официално отбелязване (по някакъв начин) на Международния ден срещу хомофобията. Викат експертен съвет да им обЯсни какво е хомофобия, това що е дошло при тях и изобщо…кои сме ние, на коя планета сме…Два месеца по-късно отговарят, че на 17 май празнуват пожарникарите и датата вече е заета.

   2008-та: първият гей прайд. 150 човека срещу приблизително 200-300 нискостеблени фашунгели. 500 полицаи. Тро бомби и 2 коктейла Молотов,. Арестуват Боян Расате. 88 арестувани. Медиите са в потрес, отразяването е за „парада на обратните“, „побоища“,“арести“. Медийните дебати минават между активист (един-двама) и…хах Боян Расате.

   2012, 17 Май: от няколко телевизии сами отделят ефирно време за Международния ден срешу хомофобията. В ефир не се появяват само пребити травестити. Дебатът е минал на ниво активист (вече не задължително един-двама и невинаги самите те хомосексуални) + действащ депутат от управляваща партия и се говори за законодателство и за необходимостта да се обсъжда ЛГБТ темата. Вече почти никой не нарича гейовете „обратни“.

   Това е само кратко резюме, извадка от огромната промяна, която се е случила само за няколко години.

   Like

 2. Galina
  май 17, 2012

  Moже да са и хората, които учат и възпитават децата ви… 🙂 .Аз участвах в проучването

  Like

 3. Shine
  май 17, 2012

  „Замислям се вече дали Ани Цолова не е лезбийка или пък някой от БТВ не е в управителния съвет на Джемини. Мини се не мини месец-два и хоп – Аксиния цъфне в БТВ да се оплаква от закостенялото ни общество и мухлясълото ни съзнание че не приемаме тя и Солджъра да си гледат детето.“

  Подобен мозък не можеш да промениш, дори ако всеки ден е Международен ден срещу хомофобията. Дано отрочетата, чиито родители писателстват в този форум, да имат поне с една мозъчна гънка повече от тях (т.е. минимум 2).

  Like

 4. chaotic
  май 17, 2012

  въпросът ми беше за един ден + един прайд.
  сега – наясно си, че промените не са се случили благодарение на тях, а заради работата на доста хора. като теб де.

  Like

  • Musha Busha
   май 17, 2012

   Прайдът е ужасно важен, най-малкото, защото:

   Цял ден това е тема нумеро уно в общественото пространство, а точно това трябва, за да има обещствен дебат.
   Това дава най-голямата видимост на тази невидима общност.
   За самата общност това е много важно, всеки отива там заради себе си и заради друг човек. Така виждат как не са сами и не са ауткастнати.
   То си е и сверка за преброяване колко фашунгели са си намерили гадже, почнали са да правят секс и вече не са фашунгели.

   Like

 5. Monika
  май 18, 2012

  Ихааа …
  Аз страдам от някаква странна форма на мазохизъм и като попадна на подобни дискусии (визирам тази в бг мама) и не мога да спра – изчитам всичко дума по дума (it’s like a trainwreck – it’s terrible, but you can’t stop watching).
  Много дълбока мисъл се е изляла в този форум. А това вече е нейде къмто Марианската падина:
  „Хората, които не искат да имат деца са егоисти, освен ако не са хомосексуални. Ако са хомосексуални не трябва да имат деца, защото природата така го е замислила да – за хетеросексуалните е задължително да осъществят „предназначението си“, а за хомосексуалните е забранено .
  Ако майка не кърми и ражда секцио също е егоистка, а ако е и лесбийка …да й се конфискува детето.
  В Библията го пише, а и природата така е решила, мда.“

  След като си помислих, че по-зле от „дали в света има подобни примери на деца отгледани от такива двойки“ няма да стане. На стр. 15 съм и продължавам …

  Like

 6. Galina
  май 18, 2012

  Към този/тази Shine-Аксиния определено има мноооого повече мозъчни гънки от теб и хората, които мислят като теб взети заедно….А на теб ще препоръчам да научиш правописа, та и правоговора….Какво лошо има в това, ако Ани Цолова е леСбийка….или някой в БТВ….Колкото до въпроса за децата….Ние-лесбийките, искаме да имаме деца, да ги раждаме-секцио или не и да ги отглеждаме. Но заради идиоти със заврени отзад глави, това е невъзможно. И докато държавата ни се пълни с ромска челяд/нямам нищо против тях, не ме обвинявайте в расизъм/, то българчета родени от Лесбийки няма да има….поне официално. Евала Аксиния и Солджър….аз съм с вас и подкрепям всяка ваша кауза. На другите, които ви оплюват им показвам, поради доброто си възпитание, комбинация от три пръста с преобладаващ среден!!!

  Like

  • chaotic
   май 18, 2012

   хайде сега обратно в първи клас и да научим какво значи ирония и що не трябва да се чете през ред.
   иначе – коментар за т-ва : http://www.dnevnik.bg/evropa/razshiriavane/2012/05/18/1830174_belgrad_otkriva_prijut_za_homoseksualni_othvurleni_ot/ ?

   Like

  • Musha Busha
   май 18, 2012

   Shine е цитирала (май е момиче, или греша?) коментар от бг-мама, това не са нейни думи. Има си и кавички даже:)

   Идиотите със заврени глави не ми попречиха да имам дете. Тука е СПАРТАААА, всеки може всичко, стига да иска:)

   Like

 7. Musha Busha
  май 18, 2012

  Коментарът по новината за Белградския приют го има в самият текст:

  „Джилас предложи този доклад да се огласи именно днес, когато започна предизборното мълчание в Сърбия за предстоящите президентски избори, за да бъде забелязан в медиите и да не бъде използван за политически цели.“

  Към това може да прибавиш и общодостъпна информация за възможно финансиране от ЕК за подобни шелтъри. Сори, че съм толкова скептична, но сръбската ЛГБТ организация не е най-силната в региона и не се слави със силни политически контакти. Което, според мен, изключва вероятността кметът на Белград да е толкова про-човешки права и прочие.

  За мен лично подобни шелтъри още повече сбъркват систмата и идеята за интеграция (тая па дума колко я мразя). Вместо да работят с образователната система и родителите, те създават инкубатор за отхвърлени деца, сходно на идиотщината с домовете за изоставени деца. Всички знаем какъв е резултатът. Иначе във всяка държава има шелтъри за хора, преживели насилие, където нерядко отиват и хомосексуални тийнейджъри, изгонени от откачените си родители.

  Like

 8. Galina
  май 19, 2012

  Sorry…не съм искала да обиждам никого….Просто понякога/напоследък доста често/ се нервя от разни подобни коментари-Що лесбийките да си имат деца…Ми, щото искаме!!! Колкото до приюта, според мен трябва да се обръща повече внимание на тези въпроси в училищата и да се „ограмотяват“ родители, учители и др., отколкото, както Аксиния каза да се създават инкубатори за отхвърлени деца. Аз самата съм лесбийка, а също и учител, преподаващ биология. Така че нямам нищо против да запозная и поговоря с „притеснените родители“…

  Like

 9. Shine
  май 20, 2012

  Shine е момиче, при това (преди време) не съвсем безразлична към другите момичета 🙂

  Galina, нервите не помагат в такива случаи. Помага само високомерната и образована елегантност (казвам го от личен опит) 🙂

  Btw отдавна не се бях размотавала в неделя по Графа. Днес го направих и видях поне 4 (четири!) двойки от женски пол, които се разхождаха хванати нежно за ръка. През цялото време бях готова да се включа в някое меле, но или тъпанарите си седят по кварталите в неделя или в София се е възцарила нечувана толерантност!

  Like

  • Galina
   май 21, 2012

   Здравей Shine 🙂 Извинявай, ако съм те обидила….Знам за високомерната и образована елегантност, но когато си от малък град с 14 000 тесногръди жители тя не важи. Веднъж хванах любимата си/вече бивша/ жена за ръка и я целунах…но „уважаемите“ чичковци милиционери ни привикаха в управлението, заради много „бдителни граждани“. Знам, че варианта е да се преместя в по-голям град, но засега нямам възможност. Извинявай отново, предлагам МИР 🙂

   Like

 10. Shine
  май 21, 2012

  Мир, разбира се! Не съм си и помисляла за друго 🙂
  Като те чета и … се връщам във времена, които имам чувството, че не са съществували никога. Бдителни граждани? Милиционери?! WTF? Хващай любимата си нова жена и се местете нанякъде, а бдителните граждани да си тънат в собственото блато, това е най- голямото наказание за тях.

  Like

  • Galina
   май 22, 2012

   Нямам нова жена, но пък чакам зелена карта 🙂 Ако не я получа…знам ли, ще мисля по-нататък 🙂

   Like

 11. Lazy_666
  август 22, 2012

  А на какво основание Ви привикаха?

  Like

Кажете си

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Информация

This entry was posted on май 17, 2012 by in ЛГБТ, социално ми е.

Навигация