Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапредвид и деЦки от НОЙ

Ако еволюцията на човека беше приключила, майките нямаше да са само с две ръце.

Отговори от Меглена Кунева

Очакваните на 19 септември отговори на въпросите ми до Меглена Кунева дойдоха, все пак. Макар и два дни преди изборите, но все пак.

Въпрос: Бяхте еврокомисар с ресор „Защита на потребителите“. До момента нито един български Президент не е вземал отношение по проблемна световна тема в държави с по-забавено развитие. Смятате ли, че Президентът на България може да участва активно в защитата на човешките права по света (например системното публично обесване на хомосексуални в Уганда, организирани нападения и изнасилване на млади жени в Южна Африка и други)?

Отговор: Примерите, които давате са повече от шокиращи и нецивилизовани. Разбира се, че нашето общество трябва да се стреми към недопускане на такива явления, независимо, къде се случват. Недопустимо е преследването на хора заради тяхната етническа, полова или сексуална принадлежност.

Въпрос: При обявяване на кампанията Ви, казахте, че ще създадете Граждански съвет за мониторинг. Смятате ли, че в България темата „гей“ е проблемна и ще се застъпите ли за законодателни промени за узаконяване на фактическо съжителство за партньори от същия или противоположен пол?

Отговор: Да си първият човек в държавата не означава само да имаш правомощия. Първи означава първи да чуваш гласа на хората и първи да издигаш глас. Точно заради това – възнамерявам да разчитам именно на граждански организации при изготвянето на позициите на президентската администрация, в това число и по темата, която Вие повдигате. Що се отнася до конкретния Ви въпрос, отговорът би следвало да се даде след широка обществена дискусия.

Въпрос: По какви теми ще организирате референдуми? При положение, че Вие още в началото обещахте активност в тази посока, до момента какви теми сте набелязали?

Отговор: Да, продължавам да смятам, че референдумите са изключително демократичен метод за взимане на решения, но тяхното прилагане трябва да се извършва изключително внимателно, с оглед лобистки интереси, които могат да бъдат прокарани, чрез тях. Не бих предложила референдум за шистовия газ, защото такъв не е необходим, ако има и 1% съмнение в безопасността на метода за проучване и/или добиване, то тогава директно трябва да се откажем от тази енергия. За мен изборите, който предстоят са най-големия референдум за страната ни. За съжаление, не съм очаквала, че на петата година от членството ни в ЕС ще сме свидетели на този страх, който е проникнал в обществото ни.

Оставям заключенията и тълкуванията на отговорите на всеки от вас. За мен лично отговорите в писмото от прес офиса на Кунева са политически изказ, но конкретни отговори няма. Не го казвам цинично, а по-скоро с известна доза разочарование след трети прочит на думите й (силно се надявам, дори да не е тя автор, да знае и поддържа думите на щаба си, който е изготвил писмото). Отговори търся в досегашната й политика и присъствие в политическото пространство, но, за жалост, не ги намирам в горните абзаци. 

Advertisements

Кажете си

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Информация

This entry was posted on октомври 21, 2011 by in да си кажа....

Навигация