Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапредвид и деЦки от НОЙ

Ако еволюцията на човека беше приключила, майките нямаше да са само с две ръце.

Дим и пушек

Като повечето трагедии и тегоби в човешката история, забраната за пушене си има религиозен корен.

Първата известна забрана на тютюнопушенето е въведена през 1590 и е постановена от папа Урбан VII по време на краткото му управление като папа. Всеки, който е хванат да пуши или да дъвчи тютюн в близост до църквата, е бил отлъчван.

Едва през двайсетте години на миналия век здравните проблеми, свързани с тютюнопушнето, влизат в светлината на прожекторите. Тогава бизнес лидерите отделят пушачите служители, за да не вредят на колегите си непушачи и на клиентите.

Може би съм изпуснала нещо около дебатите в Парламента, и без това парламентарния контрол прилича на невър-ендинг сапунен сериал, в който обаче липсва травестита, типичен за такива продукции. Но нали България (засега) няма да налага забрана за пушене на обществени места? Тогава защо Велислава Дърева (която, бога ми, наистина прилича на артефакт, способен да те откаже от пушенето) ми обяснява тази сутрин, че след забрана за пушене, трябва да се забрани производството на тютюневи изделия?

Да пушиш или не е въпрос на избор. От една страна, заведенията ще спестят пари от вентилация и амортизация и износване на интериора, заради цигарения дим. От друга, ходенето по заведения също е избор и заведенията може да спестят много пари, но да загубят клиентелата си. Докато има задължителни посещения на обществени места като държавни институции, агенции и прочие, където човек (обикновено) не ходи по желание да се забавлява, вечерята в ресторант, ползването на такси или излизането в нощен клуб (изброените са само примери) са въпрос на избор. Къде и с кого и за какво да отидеш зависи и от това дали е разрешено пушенето. В тази връзка, частният бизнес е най-засегнат от подобна забрана. Избора на мебели, доставчици и музика сa аналогични на това дали в заведението да се пуши.

В цялата суматоха има още един фактор. Обмислена и рентабилна ли е една инвестиция за преобразуване на обществените места за пушачи и непушачи, при недалечната вероятност ЕС да наложи категоричен бан на пушенето и собствениците да трябва отново да правят скъпоструващи промени?

Advertisements

3 comments on “Дим и пушек

 1. Основният проблем е, че акцизите се крадат, тъй като нямаме програмно бюджетиране – не отиват за лечение на болести, причинени от тютюнопушенето и не отива за превенция и профилактика. Държавният апарат рекетира наркоманите с мълчаливия консенсус на анти-обществото

  Like

 2. uleule
  май 11, 2010

  Мдамм, 4% от парите за акцизи би трябвало да се пренасочват за лечение на зависимости. Никой, начело с шефката на националния център по наркомании, не знае къде са тези пари… НО субсидиите за тютюнепроизводителите са 216 000 000 лв… За лечение на зависимости биха били достатъчни 20 000 000, което са около 10%… Защо ли ходих на училища да разбера колко малък % са тези пари?

  Like

 3. Lazy_666
  август 23, 2012

  Интересно ми е какво ще напишете днес… с оглед на последните събития на тютюнопушещия фронт.

  Like

Кажете си

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Информация

This entry was posted on май 11, 2010 by in размишления по теми всякакви and tagged .

Навигация