Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапредвид и деЦки от НОЙ

Ако еволюцията на човека беше приключила, майките нямаше да са само с две ръце.

Маркировка на яйцата (по Великденски)

Честит празник на тези, които празнуват Великден.

В ЕС има унифицирани и задължителни изисквания за маркировката на яйцата. Ако сте недоверчиви за етикета, както съм аз, гледайте маркировката на самото яйце, всички производители са длъжни да маркират яйцата. Маркировката съдържа следните кодове:

1-BG-12345

Първата цифра показва как са отглеждани кокошките-носачки:

0 – органичен продукт

1- яйца от свободни кокошки

2- подово отглеждане в затворени помещения

3-отглеждане в батерийни клетки

Вторият код показва страната-производител. Ако търсите органични продукти, тогава най-често ще видите HU (Унгария), но има и български био-яйца.

3 – Батерийни клетки е много лошо.

Кокошките-носачки живеят в малки клетки, като всяка птица разполага с площ по-малко от един лист А4. В една клетка живеят до шест птици. Клетките се подреждат в двойни редове, като на височина достигат до осем етажа. Кокошките са натъпкани на едно място, стоят прави през цялото време върху телена мрежа, нямат достъп до слънчева светлина. Не могат да се движат, да разперват крила или да се почистят. Голям брой от птиците умират всеки ден. Към храната на птиците, т.е. и към яйцето, което после вие ще ядете, се добавят синтетични витамини, лекарства и оцветители. След 2012 година този тип отглеждане е забранен в ЕС. Вие решавате дали ще консумирате продукта от това отглеждане.

2 – Подово отглеждане

В този случай средно осем животни живеят на площ от 1 кв. м. в огромни халета. Ако в халето има редове и платформи, тази цифра може да достигне до 18 кокошки на кв. м. В такива халета са наблъскани до 6 000 кокошки. Това значи, че птиците не могат да създадат естествена йерархия и ред на хранене. Това води до поведенчески отклонения, скубане на перушина и …канибализъм. Много кокошки, отглеждани по този начин, умират ежедневно от стрес.

1 – Свободни кокошки

При този начин на отглеждане, кокошките-носачки живеят на площ от минимум 4 кв. м. на птица, до която има достъп през деня. Условията в халетата са както при подово отглеждане, но животните имат прътове за стоене, гнезда и „чесалки“, в които кокошките могат да се чистят. Съответно основните нужди на кокошките са много добре покрити.

Органични яйца0 – Органично отглеждане

При органичното оглеждане също се осигурява минимална площ от 4 кв. м. на птица, а в халето могат да бъдат отглеждани максимум шест птици на квадратен метър. Поне една трета от халето е отделена за гнезда, прътове за стоене и „чесалки“, а в самото хале не могат да бъдат отглеждани повече от 3 000 птици. Забранена е употребата на профилактични медикаменти. Основното предимство на този начин на отглеждане е органичните методи. Това значи, че броят на отглежданите животни зависи от площта: могат да се отглеждат толкова животни, колкото могат да се изхранват на определена площ. Съответно се произвежда толкова количество тор, колкото почвата може да поеме. Храната на птиците не е генетично модифицирана и не съдържа пестициди и синтетични химически обогатители, т.е. яйцата, които ще сложите на масата си, са като от курника на баба ви.

 

Advertisements

One comment on “Маркировка на яйцата (по Великденски)

  1. Албена
    април 1, 2010

    Благодаря за актуалната и полезна информация!
    Весели празници!

    Like

Кажете си

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Информация

This entry was posted on април 1, 2010 by in размишления по теми всякакви and tagged .

Навигация