Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапредвид и деЦки от НОЙ

Ако еволюцията на човека беше приключила, майките нямаше да са само с две ръце.

Да си поиграем на … изнасилване?

Hentai игра, в която единственият начин да минеш нивото и да спечелиш играта, е да изнасилиш момичета и жени колкото може повече и колкото е възможно повече пъти

Играта започва със сцена на тийнейджърка на платформа в метрото. Тя забелязва, че я гледате и казва: „Мога ли да ви помогна с нещо?“

Това е моментът, в който вие, играчът, трябва да изберете как ще я атакувате и изнасилите.

С едно кликване на мишката можете да я опипате и да вдигнете полата й. След това можете да я последвате във влака, да нападнете също сестра й и майка й.

Докато продължавате да играете, към вас се присъединяват „приятели“ и в поредица от графични сцени можете да притиснете момичето в ъгъла и да я изнасилвате отново и отново.

Играта ви позволява дори да забремените още едно момиче и да я накарате насила да абортира. Поводът за нападението ви, се казва в играта, е че тийнейджърката ви е обвинила в изнасилване във влака. Мотивът е отмъщението ви.

Не е чудно, че играта, озаглавена RapeLay, предизвика възмущението на жените по целия свят и милиони бройки бяха свалени от магазинерските рафтове. Дори в момента тече кампания въпросната игра изцяло да бъде премахната от пазара. Скандалът, който спирането на играта от продажба взриви, спомогна за по-широкото й популяризиране.

Вместо да изпише очи, избоде вежди.

Няма голяма действителна полза от спирането на продажбите й, защото играта може да се свали дори в България от пиратските сайтове.

Т.е. напълно безплатно може всеки да изнасилва (макар и виртуално) момичета. Отново и отново.

Очевидно ясно е, че в Интернет не може да се търси отговорност за разпространението на въпросното …хм…забавление. Интересното в случая е и липсата на реакция от страна на японските власти. До момента няма повдигнати обвинения или дори намерение да бъде потърсена отговорност на създателите на играта. От една страна японското правителство обяви изрична забрана на компютърни игри, които насърчават и/или показват сексуално насилие, сексуален тормоз, преследване и/или изнасилване на жени и момичета. От друга – явно за забраната има изключения, когато става дума за игра, която комбинира всичко гореизброено.

RapeLay не е уникална порно-игра или hentai. Има десетки, вероятно стотици с подобен сюжет. Има дори една, в която целта на играча е да намери жената, която го е уволнила или е създавала проблеми в работата му и да я изнасили. По пътя си играчът може да изнасили и други момичета и жени.

Япония вероятно държи монопола на най-голям производител на компютърни/видео игри, в това число и подобни порно Hentai. Проблемът е, че продукцията на страната се цифровизира и вече е достъпна навсякъде. Япония цензурира стриктно сексуалното съдържание, като във видео клиповете гениталиите са заличени, дори и клипа да е анимиран. Но законите на Япония не ограничават темата или сюжета на игрите.

Пред CNN член на Института по пазарна икономика на Япония, отказал да разкрие името си, е казал, че ограничаването на темата и сюжета на видео-игрите е ограничаване на свободата на изразяване.

Кога една видеоигра отива твърде далеч и излиза от компютъра?

Можете да видите клипчета на RapeLay в youtube.

Advertisements

16 comments on “Да си поиграем на … изнасилване?

  1. longanlon
    април 1, 2010

    Е, той и филма „Кръстникът“ показва и даже рисува в твърде одобрителни краски мафиотска дейност и убийства, ама никой не е тръгнал да протестира срещу него и да го забранява – даже оскари му дават и го имат за един от най-добрите филми в историята на киното изобщо.

    Да не говорим за цялото кино и гейм-индустрия изобщо, които без да базират сюжетите си на крими (престъпления) и убийства, май ще свият продукцията си на 5% от сегашната.

    Това, че всеки ден жени биват изнасилени е много лошо, но означава ли, че не бива да говорим за това? Че сюжети с изнасилване не могат и не бива да бъде тема на книги, филми, компютърни игри? Всъщност, тъкмо напротив – дори може да се приеме, че те рейзват ауеърнес по въпроса.

    Like

  2. Musha Busha
    април 1, 2010

    Става дума за различни неща. 8 мм също е един от най-бруталните филми, дори и чисто графично. Има още милиони примери. А специално в Кръстника аз виждам по-скоро други картини за архетип на поведение, власт и цената, която плащаш за нея и прочие.

    Една от най-съществените разлики е, че видео-игрите те поставят в ситуация на вземане на решение. Докато филмът проследява определен сценарий и сюжет, на който не можеш да влияеш, в случая с виртуалната реалност в порно-играта следващото действие зависи от теб и фантазията ти. Е ли пък, че там нямаш и ограниченията на действителността…

    Аз не виждам как подобни игри стимулират диалога и говоренето за изнасилените жени. Не виждам нищо awareness raising.

    Like

  3. Grimm
    април 1, 2010

    Toва е баси гнусната игра, пълна гавра.

    Like

  4. longanlon
    април 1, 2010

    Игрите симулират вземане на решение, като по този начин ти дават да разбереш последиците от това решение. Разбира се, много хора и организации, които искат да забраняват това или онова, тоя филм или оная игра твърдят, че филмите и игрите стимулират насилието. Но истината е, че доказателствата, които подкрепят такива твърдения са в сферата само на предположенията. Дори децата много добре разбират разликата между компютърна игра и действителността, даже много по-добре отколкото между филм и действителността.

    Like

  5. Biliana
    април 1, 2010

    longanlon, отново си в стихията си. Противен си, откровено.
    Не е за забраняване, играта, а за съд създателите й. Ако зависи от мен – за доживотен затвор.

    Like

  6. Musha Busha
    април 1, 2010

    Това не е вярно. Ако децата много добре разбираха разликата с действителността, нямаше да има родителски контрол върху телевизионните продукции примерно, както и нямаше да има инциденти с деца, гледали това или онова предаване (което също е виртуална реалност).

    В конкретния случай с тази игра вземането на решение е с обречен край – за да приключиш нивото или да „спечелиш“ играта, трябва да изнасилиш жена/момиче. Решението вече е взето от теб самият, още в първата сцена.

    Огромната друга разлика с филмите (Кръстникът примерно) е показното наказание – във филмите има морална поука, до която зрителят стига, проследявайки действието и как взетите решения водят до някакъв епичен духовен замисъл и конец. Дори в Kill Bill, жълто-кървав наръчник по насилие, действието те води към някаква морална поука.

    Производителите на въпросната игра имат солидна колекция от подобни видео-игри, като продукцията им е насочена единствено и само за Япония, според мен и заради цензурата върху сексуални образи. Не мога да вярвам, че коктейлът от порно-игра + интернет не е бил предвиден.

    Обясни ми как тази игра води до awareness raising и говорене (ама адекватно) за изнасилените жени?

    Like

  7. longanlon
    април 1, 2010

    Тва за ауеърнеса беше примерно казано – не съм играл играта та да зная дали рейзва или не (абе как се превежда рейз ъуеърнес на бг?!?) И никой не твърди, че ако гледат порно и убийства, децата няма да израстнат психически деформирани по някакъв начин – а само че не пренасят пряко наблюдаваното поведение в реалния живот.

    Но това няма отношение към темата – все пак играта е за възрастни. На каква база смяташ, че тя трябва да бъде забранена и защо?

    Like

  8. Musha Busha
    април 1, 2010

    Повишаване на съзнанието и чувствителността се превежда най-близко.

    Именно. Играта вече не е само за възрастни, защото е безплатно и навсякъде налична и лесно достъпна. Освен това, детската психика (без да звуча като прашясала психо-разбираща-майка-знам-всичко-мишка) е чиста и ако не получава логически свързана информация кое какво е и до какво води и детето не види осъзнато връзката между определено действие и последствие, тогава виртуалното образование става реално.

    За мен проблемът не е (само) в това дали децата ще видят тази игра. Има възрастни с далеч по-лабилна психика и хора, които са като с копче, които подобни графики и игри натискат.

    Like

  9. longanlon
    април 1, 2010

    за децата не мисля, че сме в спор

    колкото до възрастните „с копче“… според мен е много по-добре тия хора да стоят у тях и по цели нощи да играят играта, отколкото да излизат навън и да изнасилват

    Like

  10. Eneya
    април 1, 2010

    Пешо, играта е на разположението на който иска да я свали, съответно достатъчно подрастващи имат достъп до нея. Но дори за зрели хора… какво го прави по-малко ужасно, притесняващо фактът, че го играят пълнолетни??

    На теб нормално ли ти звучи да се превъплащаваш в личност, която изнасилва околните? Какво може да е моралното послание в случая според теб? Изнасилването е лошо?? Как да го разберат това героите, при положение, че те са агресорите, не жертвите и на всичкото отгоре, даже поведението им е оправдано „разбираш ли, той е бил обвинен, затова той ще си го върне… на всички жени“. Напротив, играта оправдава насилие към всички жени, включително изнасилването. Използването на изнасилване като вид наказание.
    Много морално, много поучително, няма що.

    При положение, че дори в България една от четири жени е жертва на сексуално насилие, не мога да разбера защо се опитваш да защитаваш игра, която промотира насилие, униживение и нечовешко отношение към хора.

    Темата с изнасилването е сериозна, но говоренето за изнасилване, показването му и фетишизирането му, не е същото като критичното отношение към него.
    Мога да ти посоча отношението към Роман Полански, в който много хора се убиха да обясняват, че не било истинско изнасилване. След като в толкова ясен случай („момичето е непълнолетно, момичето казва не и казва, че не желае“), има отричане, че е било извършено престъпление, помисли си какво се случва в останалите случаи.

    Да се включи изнаслване във филм само заради реакцията на публиката вече сме го виждали в „The Dead Girl“, да се представя като нещо нормално или дори като смешно, сме го виждали и GTA. А темата не е смешна.

    Like

  11. longanlon
    април 1, 2010

    Eneya, защитавам играта, както можеш да предположиш, не защото обичам да изнасилвам жени. Или мъже. Всъщност, всякакви неща, свързани с насилие са ми крайно анти-еротични, па били те даже пляскане или някакви такива фетиши.

    Защитавам тази тъй непопулярна позиция, защото тя е директно свързана със свободата на словото и логиката на правото, които много лесно биват пренебрегвани когато става дума за подобни емоционално въздействащи проблеми (филми, книги и игри, изобразяващи изнасилване, детска порнография, кървави убийства, обикновени убийства, секс).

    Това е несекваща битка между свободата ни да гледаме/произвеждаме каквито визуални материали намерим за добре, и фактът, че някои хора намират някои от тези материали за обидни, неморални, политически некоректни, развращаващи и т.н. и искат да ги забранят.

    Хората, искащи да забраняват са различни и искат да забранят различни неща по различни причини – най-релевантен на темата на блога ти пример който мога да дам, е примерно забраната за изобразяване на хомосексуално поведение в медии, книги и т.н. в някои страни, защото „пропагандирало“ хомосексуалността или „развращавало морала“ и т.н.

    Примери много, но сблъсъкът е принципно един.

    Like

  12. Албена
    април 1, 2010

    Longalon, забраната като форма на контрол е неизбежна при организирането на обществото. Забраната на изобразяване на хомосексуално поведение (не включващо насилие) и забраната за изобразяване на изнасилване (=насилие) са забрана на две много различни неща.
    В Япония има достатъчно хора с лабилна психика, трудно преценяващи границите между виртуален и реален свят; те са една от страните, в които се говори за проблеми като NEET и хикикомори, които в известна част от случаите водят до/породени са от пристрастеност към някаква игра или сайт. Да не говорим за случаите на самоубийства поради непряк тормоз под каквато и да е форма, включително доста често онлайн. Ако в този културно-социален контекст за някого забраната на подобен тип игри изглежда на първо място като ограничаване на свободата на изразяване… не знам. Според мен играта вече е нанесла щети със самото си появяване, следователно утвърждаване на тези средства за изразяване – насилие, бруталност, незачитане на права и т.н.

    Like

  13. Eneya
    април 1, 2010

    Пешо, свободата на словото е хубаво нещо, но това е слободия. Това е злоупотреба с правото за самоизява. Особено когато е по такъв начин.
    Ти беше човекът, който коментираше, че толерирането на анти-демократизъм и призоваване към насилие/демонстрация на насилие и агресия заради желанието да бъдем демократични, води само до злоупотребата с него.

    Like

  14. longanlon
    април 1, 2010

    тъй си е…

    Like

  15. Н.Р.
    април 5, 2010

    Свободата на изразяване като фундаментално човешко право съвсем не е абсолютна. Много добър е дадения пример с порнографията, което си е чисто криминализиране на определен вид „изразяване“, дори когато участниците в примерно порнографското видео или снимки не страдат истински а са само актъори, защото огромната част от обществото намира самото послание за особено противно. Тук става дума за деликатен баланс – по принцип не може да се позволява на мнозинството чрез законодателни промени да ограничава основни права на малцинствата, освен ако случая не е точно като този тук или при порнографията. Правото на изразяване се защитава, защото така се постигат определени цели (политически дебат, развитие на личността и установяване на истината), но тази защита е с доста неясна полза когато става въпрос за нещо което не просто мнозинството, а огромната част от обществото не просто не одобрява, а намира за нетърпимо и противно.

    Like

  16. Йоана
    април 12, 2010

    Господи, това е отвратително. Защото сигурно няма достатъчен обществен толеранс към изнасилването и без това, дай да му лъснем още повече имиджа! Затова не съм съгласна, че е сравнимо с игрите, в които трябва да избиеш даден брой хора, за да продължиш в следващото ниво – докато убийството е универсално заклеймено и недвусмислено определено като неприемлив акт на насилие и е малко вероятно тази убеденост, която вярвам носят всички нормални хора, да бъде разклатена от една видеоигра, изнасилването все още е сива област, в която жертвата често е обвинявана за случилото й се и за насилника нерядко се търсят всякакви извинения; тоест много хора имат склонност да го оправдават и да не гледат много строго на него. Ето затова тази игра е опасна, според мен, за разлика от много други игри с насилие – тя (доколкото разбирам) носи риска да „потвърди“ съмненията на немалко хора, че изнасилването не е неприемливо и недопустимо, защото тези съмнения съществуват и се проявяват, докато с убийството и другите престъпления срещу личността ги няма.

    Like

Кажете си

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Информация

This entry was posted on април 1, 2010 by in мръсотия до шия and tagged , , , , .

Навигация