Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапредвид и деЦки от НОЙ

Ако еволюцията на човека беше приключила, майките нямаше да са само с две ръце.

Семейни ценности

Внимание, семейна двойка! Или нов прочит на песента „Два са бора ред поредом расли“.

Това да живееш с някого започва  да се превръща в някакво извратено и търговско душепогубване. Една жена, която има мъж и две деца ще участва в „Big Brother Family“. Тя е любовница на трима свои съседи. Мъжът й, двете деца и тримата съседи ще са пред или в телевизора заедно с героинята на живота си. „Ще има специална стая за секс, ще има и бонуси“, казва Нико Тупарев. Бонусът сигурно е че на децата там няма да има нужда да им се обясняват глупости за птички и пчелички, защото ще гледат лайф как мама§татко (или в друга формация) влизат и излизат от даркрума. Предаването търси смисъла на брака, добавя Тупарев. Аз търся някакъв смисъл в цялата работа, както и търся да видя СЕМ и ДАЗД.

Отказах да гледам началото, нямам намерение да гледам и вбъдеще подобна аудио-визуална повръщня.

Значи, няма да е трудно да обясним на едно дете защо Георги и Петър не може да се държат за ръка, защото са … думичката с „х“. Защото някой (като Тупарев и една национална телевизия) ще обясни далеч по-щекотливи теми от хомосексуалността на Жоро и Пешо. След като успее да обясни на синчето/щерка си защо родителите му/й „си бъркат по дупките“ (както се изрази съпругата на Андрей Слабаков, Ернестина Шинова) по телевизора и ако успее да накара другите деца в квартала и съучениците му/й да не се подиграват и да не разказват с подробности видяното, аз обещавам да си мълча по темата. Също така, искам да видя как някой обяснява на едно дете защо по телевизора казват, че майка му е любовница на трима съседи.

Искам и някой на мен да ми обясни защо набутват деца между шамарите в тази Къща? Следват три месеца спорове между хора, които смятат секса за разменна монета, е ли пък публичният и ако може и в тройка, Софийското гражданство за елитарна класа и ценз, някакъв, който бил нацист, будист, рокер и жена му била „качествена“ и прочие… За тези … семейства да имаш дете и семейство е като да го нямаш. Или ще пречат, или ще са бонусно забавление, когато родителите им писнат на аудиторията. Вбесявам се откровено колко е лесно да си безотговорен прошляк в този случай. Ако гледането на подобни предавания и епизоди с точка 18 се случва с препоръчителен родителски контрол, тогава децата ВЪТРЕ в Къщата под чий контрол са?

Advertisements

15 comments on “Семейни ценности

 1. Grimm
  март 23, 2010

  Хубава статия, само не разбрах защо беше нужно лирическото отклонение на тема сексуалност. Безотговорните прошляци са си безотговорните прошляци, без значение дали са хомо- или хетерросексуални. Просто не виждам какво значение сексуалността в темата за една чалгария тотално лишена от смисъл и естетика.

  Like

 2. longanlon
  март 23, 2010

  Ако беше малко по-упорита в гледането на подобен род шоута, ако и с чисто изследователска цел, щеше да забележиш, че народът като цяло не се спира пред АБСОЛЮТНО НИЩО в желанието си да се покаже „по телевизията“.

  Гледай някои от началните епизоди на шоутата за пеене, бигбрадър или България търси талант, където показват не финалистите, а тъпаците, които се явяват на кастингите и биват (най-често) отхвърлени. Всъщност какво ще гледаш – напиши „кен лий“ в youtube и този пример ще ти даде най-ясна представа за неподплатената с абсолютно никакво умение но пък доволно изпълнена с потресаваща липса на всякакъв срам и реална самооценка селска амбиция към „известността“.

  Like

 3. Musha Busha
  март 23, 2010

  Grimm, сексуалната ориентация няма нищо със семейните ценности. При все това, години наред всякакви хора и същества ми се опитват да ми дават тон в живота, на мен и на други семейства от двама души от еднакъв пол с дете. Наслушала съм се на „аргументи“ защо детето трябва да има майка и баща.

  За една хетеросексуална двойка е тоооооолкова лесно да има дете (в обичайния случай). Не искам да поставям в кутийки двойките, затова ще го кажа само от лично качество – аз лично не познавам гей родители, които да попаднат в категорията „прошляци“. За сметка на това познавам твърде много хетеросексуални такива.

  Like

 4. Alina
  март 23, 2010

  Много са бързи всички да осъждат как другите водят живота си. Изглежда авторката има да си връща в това отношение. Също изглежда и се струва несправедливо колко лесно е да имаш дете, когато си хетеросексуална двойка. Е… ми да, лесно е, това леко от началото на света е. Изненадка?
  Ако не искаш да слушаш някой да осъжда избора ти на живот, партньор и пр., не подавай ухо. Или не се обкръжавай с хора, чието мнение няма да ти харесва.

  Иначе, аз също пуснах случайно снощи телевизора на Нова ТВ, отвратих се и го спрях. Пък не съм в хомосексуална връзка, go figure.

  Чудя се кога хората като авторката ще разберат, че не си помагат, когато застават на нож срещу другите, заради това че са различни спрямо тях. Така позицията ви страда, защото отстрани изглеждате точно толкова тесногръди и дребнави.
  Ако сте по-добрите същества, бъдете наистина такива. Покажете любов и разбиране, току виж ви отвърнали със същото.

  Like

 5. Musha Busha
  март 23, 2010

  Изглежда ме слагате в някаква Ваша си кутийка, където нещата стават по Вашия аршин. Въобще не става дума за моя живот и на какво давам ухо и кога.

  Вашият аршин не допуска, че авторката няма проблем да е различна, напротив – не желае да бъде такава или онакава и именно затова приема всякакви гледни точки, светове и култури. Всеки е различен и е ограничено да се слагате сами в категорията „ние“ vs „различните“. Авторката не претендира да не е тесногръда и дребнава, нито има амбиции да е от „по-добрите същества“. Авторката не робува на христианското подаване на другата буза с надежда да я възлюбят в отговор.

  В текста по-горе, госпожо/ице, става дума за лицемерието, за продажността и, както добре го е уловил Лонг, за (селяческата) амбиция да си известен на всяка цена.

  Like

  • midnight
   февруари 1, 2017

   заклевам се, прочетох „да слагате сарми“.
   аз пък винаги съм се изумявала на хората, които пишат и се изказват толкова крайно, без реално да знаят за какво приказват.
   и някак си е забавно как изведнъж влезе в графата бездетни завиждачки. само не знам сега тия две деца кво ше ги правиш..

   Like

 6. lyd
  март 23, 2010

  Към написаното бих могла да прибавя факта, че по будките за вестници на най-видно място са изложени „еротични“ списания, а когато стартира Биг Брадър, синът ми май беше единственият петокласник в училището, който не гледаше предаването. Останалите деца го гледаха с родителите си, а учителите правеха препратки към предаването в час. Миналата година слушах една майка да разказва как с детето й бързали след репетицията по танци да се приберат, за да гледат Биг Брадър – вечеряли в леглото, за да не изпуснат нещо, а детето, преуморено заспивало с пълна уста и казвало „Мамо, не издържам повече. Нали утре ще ми разкажеш!!!“

  Like

 7. vihrena
  март 23, 2010

  Точно биологическата леснота/трудност да създадеш дете филтрира безотговорните в хомосексуалните двойки и затова процентно хомосексуалните родители са много по-осъзнати, пораснали и т.н. – понеже в трудния процес на създаването/сдобиването на това дете са осмислили какво значи да бъдат родители, преценили са си отговорностите и намеренията.
  Как да се измисли така, че всички да преминават през процес на философско и емоционално осъзнаване, преди да имат деца? Ама не биологични затруднения, а нещо в съзнанието на хората. Защото много от безотговорните създават деца просто така – не се пазили, станало, или пък гениалното „искам бебе“ и „мама и тате искат внуци“. Само с искане не се става родител. И аз съм бясна, когато виждам това. Да не говорим пък, когато споменатите олицетворения на „патриархалните семейни ценности“ почнат те да дават акъл кой можел и кой не можел да има семейство. Докато тяхното следи/участва в „ББ“. Грррррр!

  Like

 8. Йоана
  март 23, 2010

  На мен акълът ми не побира как може родители да разрешават на децата си да растат с Big Brother, да участва той във възпитанието им. Не им ли хрумва, че детето не е възрастен като тях, че в неговото съзнание сцените и „уроците“ от BB не минават през критическия филтър на житейския опит, че детето няма да види жалка бутафория и съшит с бели конци сценарий, а чиста действителност, гола истина, реалния свят на човека. Нямат ли тези хора никаква концепция за възпитанието на детето си, за това какъв човек ще произведат от него?? Както и родителите, които нямат против децата им да превръщат в сови модели за подражание чалга певиците, възприемането на чийто светоглед е рецепта за унизителен живот без идея за човешко достойнство и свобода. Просто невероятно.

  Like

 9. вили
  март 23, 2010

  Както каза една приятелка – нормални хора няма в къщата, защото те не се тълпят по кастинги. Аз също бойкотирам всякакви предавания от този вид, който като че ли иска да насади в мен усещането, че съм задръстена, ненормална…. А за децата две мнения няма – мястото им не е там.

  Like

 10. Grimm
  март 23, 2010

  Как то и предполагах, темата ще се измести неусетно от това каква пошлост е Биг брадъра, към това, колко по-зряли и по-добри родители са хомосексуалните двойки.
  Нищо ново.
  При положение, че хетеросексуалните двойки родители са много много повече от хомосексуалните такива, нормално е да има много повече ‘прошляци’.
  Което в никакъв случай не прави хомосексуалните чудесни и прекрасни родители.
  А именно това си искала да кажеш, макар статията да прилича на чисто възмущение.
  Да правиш изводи за хетеросексуалните родители на база Биг Брадър е все едно да се направи обобщение, че гейовете са педофили – защото има и такива случаи.
  Тъпи предавания има навсякъде, работа на родителите е да възпитават вкус и естетика у детето, както и да му забраняват или позволяват какво да гледа, поне докато е малко. И това задължение и дали то се спазва или не няма нищо общо с сексуалната ориентация.

  Like

 11. iv
  март 23, 2010

  Категорично съм на мнение, че общество, което консумира подобна „порнография“, като ББ и другите там „социални реалитита“, не струва, не мисли, не може нищо. От там идва и непукизмът ми, как ще ме оценят и какво им е простодушното, некомпетентно и малоумно мнение за всичко и всички различни. Ще се извинявам аз пред идиоти, че мога да мисля и да управлявам живота си, както ми се ще… Едва ли не!

  Like

 12. Musha Busha
  март 24, 2010

  Grimm, правилно си разбрал/а позицията ми – че няма значение дали са хомо или хетеро и, да, аз съм против идеята, че гейовете са по-добри или по-лоши в нещо заради това, че са гейове. Действително темата е за социален експеримент с морала на аудиторията и възпитанието на децата, в случая – на хетеросексуални семейства. Мнението ми щеше да е абсолютно същото, ако в Къщата бяха еднополови двойки.

  Няма гейове педофили, както няма и хетеросексуални педофили. Педофилията е болестно състояние, при което възрастен човек е сексуално привлечен от дете. Децата нямат оформен завършен пол. Респективно, педофилията няма общо със сексуалната ориентация на извършителя.

  Like

 13. lyd
  март 24, 2010

  Ами да, предполагам, че хомосексуалните двойки ако не друго, биха били по-осъзнати при вземането на решението да имат деца – именно заради чисто биологичните препятствия, които ги опазват от зачеване по невнимание – това им дава повече време за размисъл; освен това не са подложени на социален натиск да имат деца, така че ако искат да ги имат, ще е само и единствено защото те са избрали, а не защото родителите им искат да имат внуци. Съпротивата на обществото също повишава осъзнатостта – хомосексуалната двойка трябва да реши дали чак толкова си струва да поеме риска да отглежда деца в общество, което не е кой знае колко благоразположено към хомосексуалността или пък ако е, то част от него все още не възприема идеята хомосексуалните да бъдат родители.

  С всичко това не казвам, че хомосексуалните са по-добрата част от човечеството, а че в някои аспекти по неволя са по-осъзнатата.

  Не смятам, че детето непременно има нужда от майка и баща; радвам се, че синът ми израсна далече от баща си, а за себе си бих предпочела да бях израснала далече от майка си. Не мисля, че той и аз сме редки птици; по-скоро децата, които имат късмета да растат с двама осъзнати, пораснали и отговорни родители са рядкост.

  Like

 14. midnight
  февруари 1, 2017

  това което аз не разбирам е, защо масово за хората е интересен фактът, че някоя дама е любовница на трима съседи. или на трийсет. какво правят хората в личното си време е толкова жалка, смешна и ирелевантна тема, че всеки път ме изумява колко е интересна за повечето хора.

  Like

Кажете си

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s