Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапредвид и деЦки от НОЙ

Ако еволюцията на човека беше приключила, майките нямаше да са само с две ръце.

Убийството като анекдот

Ето онагледен пример за 1) журналистическо скодоумие при поднасяне на новина; 2) невежество на властимащ и 3) как една човешка трагедия се превръща в анекдот.

По същество, новината:

Криминалисти на СДВР разкриха автора на убийство, извършено по особено жесток начин. Разследването е проведено под ръководството на прокурор Роман Василев, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На 6 март в жилище в кв. „Гео Милев“ полицаи от Първо РУ МВР откриха мъртвото тяло на 41-годишен мъж. По-късно беше констатирано, че мъжът е починал от нанесени множество прободни рани и кръвозагуба.

По думите на съседи, през нощта на 5 срещу 6 март в дома на убития е имало шумен скандал.

Попада на моя блог, защото е озаглавена „Хомодрама в основата на убийството от „Гео Милев“ и защото текстът продължава с „В хода на разследването криминалистите научили подробности за живота на жертвата, в резултат на които извели една от версиите, че престъплението е извършено на хомосексуална основа.основният мотив за убийството се гради на базата на сексуалната ориентация на двамата мъже. Те са се запознали буквално часове преди инцидента в интернет.

Изключвам Наказателния кодекс да е претърпял изненадващи промени в последните дни и да включва „сексуална ориентация“ като основа или мотив за престъпление. На принципна основа, би трябвало да я има, както в Глава трета на НК, Престъпления против правата на гражданите, са включени като основание или мотив расата, етноса, националността, вероизповданието и политическите убеждения на гражданите. Ако някой е убит или срещу някого е посегнато, заради някакъв негов признак, бил той сексуалната му ориентация, пол, увреждане, цвят на кожата, вяра или религия, и прочие, то това е престъпление от омраза. Законодателдството на много държави в и извън ЕС наказва престъпленията от омраза, без да ограничава признаците, като ги изрежда. В повечето случаи този фактор се счита за утежняващо вината обстоятелство. Ако в България един мъж е нападнат заради (предполагаемата му) хомосексуалност, това се счита за хулиганство и нападение, но именно причината за посегателството не се взема предвид, защото няма законово основание за това.

Преди години имаше един депутат, Козовски, който беше дори по-голям идиот от Боян Расате (не като депутат, опазил ни Бог!), ако това изобщо е възможно. На 20 Юни 2002 по време на дебат за декриминализиране на хомосексуални действия на публични места, д-р Козовски (тогава член на НДСВ) с библия в ръка нарече хомосексуалността „извращение“. Две години по-късно, „избраникът на народа” Иван Козовски продължи да пропагандира личните си възгледи и убеждения от позицията си на народен представител. Тогава дойде и „култовата“ му реплика, че „ако има тази власт, ще хване един гей, ще го намаже с катран и ще го разхожда на магаре в центъра на града“.  Очевидно Козовски беше пълен провал като народен представител и тук не говоря само за хомофобските му изцепления, а за това как злоупотребява с изборния глас и забравя, че не е в голямата бяла сграда да защитава собствените си интереси. Подобна изцепка направи и холандският министър-председател на посещение в Малайзия (ако не ме лъже паметта), когато на коментар за еднополовите бракове в държавата, отговорил: „А, мен не ме гледайте, аз не съм го гласувал това.“ Вие какво там, за частна аудиенция ли ви избираме?

В случая с Козовски за мен лично изненадващото беше, че въпросният господин е доктор, медицинско лице, което е учило и се е просвещавало да разпознава болежките на хората според определени и унифицирани категории и да ги лекува. Ако един такъв дипломиран доктор говори за хомосексуалността по този начин, по-добре и аз да се лекувам вкъщи с билки от поляната и да коля агънце на пълнолуние за боговете. Поне във втория случай няма да стане по-зле.

Сега отново човек на властимаща позиция прави подобно изказване. Горното, че сексуалната ориентация на двамата е бил основния мотив за престъплението, са думи на Вальо Йорданов, шефа на СДВР. След думите му следва бурен смях в залата. Не зная кое ги е разсмяло. Това, че един човешки живот е приключил, или че друг ще мине зад решетките, дали е това, че жертвата се е борила за живота си до последно, или пък се радват на друго. Аз не виждам нищо смешно.

По никакъв начин сексуалната ориентация на жертвата и на извършителя не може да се счита за мотив, или в случая, за определящ фактор за престъплението. Всъщност, извън таблоидната скандалност на новината за една човешка трагедия, сексуалната ориентация на двамата не би следвало изобщо да е обсъждана нито от МВР, нито от медиите. Ако ставаше дума за мъж и жена, които стигат до подобна трагедия, тогава по същия начин ли ще представят престъплението – мъж уби жена, защото са от различен пол?! А те как са сигурни за сексуалната ориентация на жертвата и извършителя? Ами ако единият от тях е бисексуален? А ако е хетеросексуален и просто е правел секс с мъже?

В случая има още една страна. Докато медиите и МВР раздухват убийството и го оцветяват в жълто-скандални краски на „гей-престъпление“, две семейства са разбити от скръб – това на жертвата и това на убиеца. От чисто човешка гледна точка би трябвало да бъдат оставени на мира и към жертвата да се прояви уважение към кончината му. Вместо това, един негов признак привлича като магнит хорското внимание и вече въпросното убийство се превръща в анекдот.

Advertisements

14 comments on “Убийството като анекдот

 1. Eneya
  март 11, 2010

  Хм, не се изненадвам.
  http://e-vestnik.bg/6584

  Like

 2. Pingback: За четене: « It Looks Like A Feminist Blog

 3. Дарина
  март 13, 2010

  Ох, и на коментиращите в news.bg им е много весело, че са убили някого…

  Like

 4. Делян
  март 15, 2010

  Кака, не разбрах какво имаш пров Козовски при положение, че в библията е разказано за Содом и Гомор.
  Ти сатанистка ли си или просто атеистка?

  Like

 5. Делян
  март 15, 2010

  Поразгледах наоколо и подозирам че си хомосексуалистка.

  Like

 6. Musha Busha
  март 15, 2010

  Делян, да беше прочел какво пише за Содом и Гоморра, преди да си направиш труда да пишеш.

  Ти, между другото, обикновен простак ли си или с висше?

  Like

 7. Делян
  март 16, 2010

  Караш ме специално да проверя дали правилно помня. Правилно е.

  „Най-често под „содомия“ се разбира анален секс, но също може да обозначава и орален секс, и друг вид непродуктивни сексуални действия. Содомията изрично се забранява от християнството, юдаизма и исляма, според чиито свещени книги за това провинение се полага смъртно наказание — убиване с камъни.
  Думата содомия произлиза от името на древния град Содом“ – накратко – хомосексуализъм, зоофилия, извращения и развращения..

  Кое съм разбрал накриво? По какво думите на Козовски се различават от библията? Щом тия градове са затрити поради това – за мен е еквивалентно на сатанизъм.

  Like

  • Musha Busha
   март 16, 2010

   Това в кавичките откъде го цитира? Безумно е и ненормално погрешно като заключение.

   Наистина е трябвало да провериш първо. НИКЪДЕ в Библията не пише за хомосексуалност или хомосексуални. НИКЪДЕ. Содом и Гомор са разрушени, защото местните са изнасилили ангели.

   В случая с Козовски изобщо не става дума за Библията. Да говорим за една тема само, а не за три едновременно.

   Like

 8. Дарина
  март 16, 2010

  Деляне, ти май още живееш в бронзовата ера. Наистина ли очакваш от хората да правят секс само за размножаване? И мислиш ли, че хетеросексуалните никога не се занимават с „непродуктивни сексуални действия“?

  Да не говорим, че 1. на този свят отдавна вече има противозачатъчни средства, 2. децата могат да се зачеват и с изкуствено оплождане/ин витро.

  Къде точно в Библията пише с такива подробности какви сексуални действия са извършвали жителите на Содом и Гомор? И какво общо има зоофилията?

  Like

 9. Eneya
  март 16, 2010

  Извинете, не разбирам, този тип религиозен ли е и ако да, защо няма никаква представа какво пише в най-святата книга за неговата религия, ами приказва глупости, намесвайки религията си в тема, в която обсъждаме нещо съвсем различно?

  Like

 10. Делян
  март 17, 2010

  Дарина:
  Поста ми беше за да видим правилно ли помня за Содом.

  В бронзовата ера? Със сигурност и тогава са били доста извратени 🙂
  Не очаквам и не мисля.
  Разбира се сексът може да се ползва за извисяване и просветление (Даоси/Мантак Чиа/Тантра), както и до деградация/насилие/ненормалност. В момента средата тук води единствено до второто. И съществуването на презервативи и ин-витро не оказва влияние на морала и човечността (скоро ще настигнем Содом).

  В библията пише как се събрал целият град с и искал да ‘опознае’ ангелите и домакина пратил дъщерите си за да ги отърве, но гражданите жени не щели – друго си е ангелското… в уикиепдията за Содом пише в кой параграф е това.

  Like

 11. Делян
  март 17, 2010

  От българският вариант на уикипедия е цитата.
  Абе кака, не са ги изнасилили, а са искали да ги изнасилят. Най-вероятно ангелите са били мъжки, така че говорим точно за хомосексуалност.

  Like

 12. Musha Busha
  март 17, 2010

  Делян, ангелите са безполови. Българската уикипедия е най-достоверния и актуален източник да почерпиш знания и да изпъкнеш, аф корс.

  Въобще, религиозните дискусии са дебилни. Още повече – под такава новина.

  Like

 13. Eneya
  март 17, 2010

  Да видим: цитира ни се книга, която има над 5 хиляди варианта и различни превода, която също така е вид народно творчество (защото е събирана и писана от цял куп хора), информацията, за която е събирана от уикипедия, където всеки може да бръкне и да напише каквото си иска и ни се представя като научно доказан, абсолютно достоверен факт от човек, който се дефинира като религиозен, но дори не е чел спомената книга.
  Това звучи като виц, наистина.

  Деляне, душа, ако искаш да говориш за религия, прави го, ако искаш да си измислиш извинение за хомофобия, прави го, но не смесвай едното с другото, защото вадиш лошо име на другите хора, които са религиозни и вярват в Библията.

  Like

Кажете си

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Навигация