Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапредвид и деЦки от НОЙ

Ако еволюцията на човека беше приключила, майките нямаше да са само с две ръце.

Качествен работен мат’рял

На 25, с две висши и 10 години трудов стаж, с актуална снимка и комуникативна

Докато размишлявам са ли мъжете спермобанка, а жените – утробна фурна, празници минаха и заминаха, прочетох някоя друга книжка и в подготовка да отлетим обратно към България, аз гледам обявите за работа от любознателен интерес (нали от 3 февруари съм безработна по избор). Гледам, гледам и виждам.

Виждам липса на мисъл.

Криза е. Трудно се намира работа. Уволняват хора. Не назначават хора. Безработица. Няма капацитетен човешки ресурс. Няма кадри. Няма качествена работна ръка.

Няма… мисъл няма, това е. Мисъл в главите на тия, дето пишат обявата за работа няма, това е. Маймуни има. И много Гугъл, и много зле преведени от английски, чути някъде, сложни фрази.

Масово обявите за работа започват с „водеща фирма“. От толкова много водещи фирми, не останаха такива, дето да са развиващи се или да не са първи в бранша. От много вожд няма воин.

На баш водещите обявите им за работа седят по един месец по сайтовете за намиране на работа. Няма качествен мат’рял сигурно. Пускаш обява като за полу идиот, пък само пълни идиоти идват на интервюто.

Всички, и водещите също, си разширяват дейността и пазара. България се пръска по шевовете от толкова разширения. Всеки разширява нещо, пък било криза, няма пари, действайте.

Комуникативност и работа в екип са must-do. Отиваш на интервю с цяла банда мажоретки и доказваш какъм тимплеър си. И не спираш да ломотиш, нали трябва да си комуникативен.

Актуална снимка. WTF. Актуално мога да им пратя своя снимка от близкия супермаркет как пазарувам, почти в реално време актуалност. Или лятна актуална снимка – аз, по фишу, на плажа. Актуалната снимка също е must. Особено за позицията „склададжия“. Или уебдизайнер. HR-ите трябва да са сигурни, че не наемат някой крокозавър, да им плаши клиентите. Учихме по сто години, цялата Европа обикаляхме, папка с дипломи събрахме, Ph.D.-та, MBA, Eng. и други съкращения събирахме, за да отидем в някое студио и да си направим профешънъл актуална снимка, барем някой погледне надолу в автобиографията.

Висше образование. Ей така, просто висше образование. Дали обявата е за Корпоративен мениджър или продавач-консултант, след гореизброените мислоблоъсканици на HR-а стигаме до „Висше образование“. Ако съм завършила Специалност източни бойни изкуства в НСА, броим ли го или не е много високо това висше? Също, не съм сигурна защо на една секретарка й е нужно юридическо образование. Или пък на „Ценоообразувател“ му е нужно висше по маркетинг, реклама ИЛИ право.

И последно, заплащането. Това е някакво шаманско пророкуване. Извън България навсякъде хората си публикуват брутното възнаграждение за търсения служител. В България публикуваме „бонусни схеми“, или „конкурентно заплащане“, или „мотивираща заплата, обвързана с резултатите“, или „финансов стимул“. Последното звучи като симулиран оргазъм.

Не че няма читави и можещи работници. Има лумпени, на които им се плаща да мислят какъв работник ще свърши най-добре дадена работа за даден срок и дадени пари. Докато този лумпен не може да ми отговори защо главата му е родила горните обяви, работната ръка ще е или толкова глупава като този, който я е наел, или още по-глупава. И в двата случая не е виновен назначеният.

Advertisements

22 comments on “Качествен работен мат’рял

 1. Майк Рам
  февруари 5, 2010

  Напълно си права. Стоката с най-голям дефицит в днешното ни общество е мисълта. И понеже никой не мисли, затова всичко се прави на принципа „копи-пейст“. Оттам и тези резултати. За съжаление, картинката поне на трудовия пазар изглежда така от повече от 10 години, което означава, че няма никакъв прогрес. Мъка, мъка…

  Like

 2. longanlon
  февруари 5, 2010

  По нашите ширини колко ти е заплатата е нещо като държавна тайна, само че още по-строго пазено – както фирмата не издава колко (ще) дава на служителите, така и те мълчат като комунисти на разпит или увъртат като византийци, като ги питаш колко вземат.

  Like

 3. wakeop
  февруари 5, 2010

  Обявите са чудесен филтър за това къде НЕ си струва да кандидатстваш за работа. Със същите тези, които са писали обявата, после ще се налага да работиш… и освен за един пост, ще набереш материал за цяла книга 🙂

  За младия, амбициозен екип, в който ще те тропосат, забрави да споменеш 🙂 Къде ли работят всички, минали 35, без мерак за думичката „мениджър“ на визитката :))

  Like

 4. Musha Busha
  февруари 5, 2010

  А още по-интересното. Някой, да го наречем Най-умник, е написал обява, за да наеме, да го наречем По-умник, който да напише обява да назначи обикновен умник.

  Like

 5. Емилия Иванова
  февруари 5, 2010

  Аз даже вече не ги чета обявите за работа… Установих, че има много по-интересни неща за правене! Само че за тях – няма пари 😦 То и в това е ГОЛЯМАТА ДРАМА НА БЪЛГАРИЯ… Сигурно защото всички в Булгаристан сме много, много умни и високо квалифицирани, затова само тъпата и скучната работа се заплаща :(( Но определено има нещо крайно отблъскващо на родния трудов пазар. Нещо, което да те кара да искаш изобщо да не припарваш. Навярно е усещането, че като детегледачка в Лондон повече ще те ценят, отколкото като идеен, креативен, оптимистичен човек, който единственият му недостатък е, че евентуално, би посмял да напусне след някакви си 15-ина месеца или не дай си боже биха могли да му дойдат други жизненоважни житейски отговорности, като например раждане… Следователно работодателите се питат защо ли да те наемат, като така или иначе ще се опиташ да правиш И НЯКАКВИ СИ ДРУГИ НЕЩА извън РАБОТАТА. Не те е срам! Изобщо на нашия трудов пазар изглежда или трябва да си готов да си дадеш целия живот, здраве или време за шефа на фирмата, или пък трябва да умираш от глад. Съответно и работата се върши НА ВСЯКА ЦЕНА, въс всичките различни смисли на израза… А работата, която може да върши всеки, НЕ СЕ ПРАВИ ОТ НИКОЙ! Кофтито е и че ЗНАЕШ, че КОЛКОТО ПОВЕЧЕ РАБОТИШ, толкова ЗАПЛАТАТА ТИ НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ… Всъщност още със самото си появяване на ново работно място трябва да си готов ДА СЕ СЛЕЕШ С ЕКИПА, ДА СЕ ХАРЕСАШ НА ШЕФА, ДА ПОЕМЕШ МНОГО ОТГОВОРНОСТИ, ДА НЕ СИ СЪЗДАДЕШ ВРАГОВЕ, ЗАЩОТО ЩЕ ТИ Е МНОГО ТРУДНО ПОСЛЕ, ДА НЕ ПОКАЗВАШ ВСИЧКО НА КОЕТО СИ СПОСОБЕН (Това е много важно, защото има шанс да те намразят, а шефът веднага да те уволни)… Изобщо всичките обяви за работа са насочени към СРЕДНИЯ, НО ПЕРФЕКТЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ, ТИХ, СКРОМЕН, ПОДАТЛИВ НА УНИЖЕНИЯ, НО И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО УМЕН И ПРИСПОСОБИМ КЪМ ПАЗАРНАТА ОБСТАНОВКА и АКО МОЖЕ ДА Е ОБВЪРЗАН, СЕМЕЕН И ДА СПОДЕЛЯ ИДЕЯТА НА ФИРМАТА, А ТЯ Е, ЧЕ КОЙТО НЕ РАБОТИ НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕ… Колко логично! Разбира се, този кандидат НЕ БИВА ДА ПИШЕ КОМЕНТАРИ КАТО ТОЗИ ПО БЛОГОВЕТЕ… Е… мисля, че НИКОГА НЯМА ДА УСПЕЯ ДА СИ НАМЕРЯ РАБОТА, КОЯТО ДА МИ ХАРЕСВА В БЪЛГАРИЯ! :(((

  Like

 6. Дарина
  февруари 5, 2010

  Тук в Стара Загора пък най-новата „мода“ е да търсят секретарки с висше икономическо образование. За юридическо досега не бях чувала.

  А ако само погледнеш местния вестник с обявите… „Млад бизнесмен търси слаба и чаровна дама за компания и релакс, в района на града , късо раб. време, РЗ до 1000 лв“ Нямаше конкретни изисквания за възраст и гръдна обиколка.

  Like

 7. Дарина
  февруари 5, 2010

  Особено е интересно, когато кандидатстваш за работа чрез частна агенция и дори не ти казват кой е работодателят преди да стигнеш до интервю с него (а ако не стигнеш до интервю, никога не научаваш кой е).

  @longanlon: заплатата на майка ми е такава фирмена тайна, че й е забранено да казва и на семейството си колко получава. Не се шегувам. Не работи за военните или в някоя строго секретна институция. 🙂

  Like

 8. Longanlon
  февруари 5, 2010

  Дарина, за съжаление съм се нагледал на млади мъже и жени с висше икономическо образование, които и за секретарки даже не стават…

  Like

 9. Дарина
  февруари 5, 2010

  А, такива ги има с най-различни видове образование.

  Like

 10. Liska
  февруари 7, 2010

  все тая какво пише в обявата. или искат да те назначат, или не. или пасваш на представите им и могат да поемат риска с тебе, или не пасваш. обикновено пишат, че искат 100 процента от тебе, ама всъщност очакват 50. ти пишеш, че ставаш на 70 процента, те ти вярват за 50. срещате се там и си стискате ръцете. или не си.

  Like

 11. Krain
  февруари 13, 2010

  Мдам, остава мистерията защо агенциите не казват за коя фирма кандидатстваш и ня трябва ли да знаеш къде аджеба отиват твоите лични данни, предоставени за тая фирма, която отказва да те вземе, ама хубаво те разглежда преди това…

  Колко ли е смешна ситуацията да се окаже, че кандидатстваш в настоящата си фирма, без дори да знаеш.

  Like

 12. Дарина
  февруари 13, 2010

  Krain, мисля, че ги е страх да не се уговориш директно с фирмата зад гърба на агенцията.

  Не е смешно, а е трагично, защото ще си останеш и без нова работа, и без старата. 😉

  Like

 13. kiia
  февруари 17, 2010

  Това за съжаление си е отдавнашна практика..

  Like

 14. tech
  февруари 17, 2010

  Мен лично особено ме дразни това колко много обяви за аниматори има и как в нито една от тях всъщност не става въпрос за истински аниматори т.е. за тези, които правят рисувани филми.

  Like

 15. vihrena
  февруари 18, 2010

  Хаха, да, аниматорите, дето забавляват туристи или си играят с деца на час! Хитово! Теч, ходила ли си на интервю за такава работа с портфолиото с рисунките? 😀

  Like

 16. Krain
  февруари 20, 2010

  Фирмите, представяйки се анонимно с агенция, пропускат много потенциални кандидати, които биха искали да работят точно за тях. Т.е. те пропускат ефекта на собственото си име, което би привлякло повече хора, отколкото мъгляви описания за „benefits“ и някакви „конкурентни“ и „гъвкави“ неща.

  Like

 17. Дарина
  февруари 20, 2010

  Точно тези фирми си обявават заплатите… в някакъв диапазон от плюс-минус 300 лв примерно (къде са 500 лв, къде са 800…). В jobs.bg или директните обяви в местния вестник са големите тайни – освен тези, които предлагат или най-големите заплати, или най-малките.

  Аз се чудя как да накарам проклетата агенция наистина да ми препраща кандидатурата към работодателите. Когато се регистрирах през декември, ми дадоха да попълня един формуляр на хартия и казаха, че въз основа на него ще ми направят автобиография в електронен формат по техния си образец. На 16 февруари установих, че още не са свършили тази работа. Помолих да ми подадат кандидатурата за две конкретни работни места – служителката ги записа в една тетрадка! Междувременно им изпратих авобиография по електронната поща, белким благоволят да ми я прикачат към „досието“ и да я изпращат на работодателите. Лошото е, че точно през тази агенция преминава… сигурно поне половината пазар на труда в града и няма как да се свържа с тези работодатели по друг начин.

  При мене има една тънкост, че дали ще кандидатствам за преводач, или за секретарка, ще върша една и съща работа, но ако се водя секретарка (офис администратор и пр.), ще ми плащат по-малко.

  Like

 18. Дарина
  февруари 21, 2010

  „Компютърна грамотност: Word, Exel, Internet и други“
  „Умение за работа в екип, дискретност, комуникативност, лоялност и др.“

  „Адекватно възнаграждение + социален пакет“

  Всичко това е само от една обява. Дали може изобщо някой да ми каже какви са тези „и други“? 😛

  Да вземем да напишем една книга всички заедно? 🙂

  Like

 19. Musha Busha
  февруари 22, 2010

  Разбрах, че „конкурентно заплащане“ значи да те осигуряват на действителната заплата. Уау. Имането на договор се счита за допълнителен бонус. Пак уау. Може би за сегашния пазар на труда е по-адекватно да се плаща с банани и чувал просо…

  Like

 20. Дарина
  февруари 22, 2010

  Благодаря, ти си първата, която успя да ми разшифрова този „новговор“. 🙂

  Всички познати ми казват, че заплатата се договаря, ама не е ясно как точно се договаря като нямаш база за сравнение и не знаеш колко пари е реалистично да искаш.

  При тукашното земеделие адекватното заплащане може да става с пшеница, ечемик и слънчоглед, както дават рентата на собствениците на земя. Може и олио и купони за хляб от определена фурна.

  Иначе аз живея във вълнуващия свят на гражданските договори, в който първо ми удържаха осигуровки дори от 10 лв. хонорар и ми се водеше трудов стаж за съответния месец, после престана да ми се води трудов стаж, но започнаха да ми удържат плосък данък – първо не признаваха „разходи за дейността“ при удържането на плоския данък, после започнаха да признават…

  Like

 21. Musha Busha
  февруари 22, 2010

  Дарина, когато работиш на граждански договор, не ти се трупа стаж. Стаж тече, само ако си на трудов договор. Иначе данъци и удръжки има и за 1 стотинка приход, като в годишната си данъчна декларация (ако дохода ти през годината е под облагаемия минимум) може да го декларираш и да ти върнат удържаното. На мен НОИ ми е възстановявало 25 лева, щото правя много дарения:)

  Like

 22. Дарина
  февруари 22, 2010

  Прегледах си всички документи, за да си припомня датите. От 2001 до 2004 г. ми се признаваше работата по граждански договори за… права си, не трудов, а осигурителен стаж за съответния месец, без значение колко са ми плащали за месеца – тогава още нямаше необходим минимум за осигурителен стаж. Дори в данъчните декларации съм си вписвала вноските за ДОО и ДЗПО общо през годината (през 2001 г. още нямаше ДЗПО). Сумите за ДЗПО са направо смешни.

  Сега да видим дали ще ме удостоят с трудов договор някъде. 🙂

  Like

Кажете си

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s