Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапредвид и деЦки от НОЙ

Ако еволюцията на човека беше приключила, майките нямаше да са само с две ръце.

Дебатът вчера в PACE

Ако следите какво се случва в UN и CoE, следната новина може да е интересна. Накратко, става дума за доклад за дискриминация по признак сексуална ориентация и проявление на пола, който, ако бъде гласуван и приет от Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа, ще доведе до Резолюция, която, макар и незадължителна (т.е. юридически не е binging, като Treaty примерно), е политически разписан ангажимент на държавите-членки.

Дебатът вчера (за гласуване на доклада) не мина съвсем по план.

Това, което се случи е, че противниците на резолюцията внесеха огромен брой изменения (около 70, имаше и около 10 в подкрепа на резолюцията). Комитетът по правни въпроси и човешки права не е имал време да разгледа новите изменения преди дебата вчера в Парламентарната асамблея на CoE. Затова бе решено да се проведе основният дебат, както е планирано, но да се отложи гласуването на доклада за априлската сесия на Асамблеята.

Враждебните изменения бяха внесени от няколко групи – предимно руски депутати, както и група италианци, близки до Ватикана. Освен другите неща, за които настояват, внесените от тях изменения са:

 • Настояват да се даде приоритет на свободата на религията над правото на личен живот и недискриминация;
 • Да се следи и намали използването на език, който може да ограничи свободата на религиозните организации и отделни лица да използват враждебен език срещу хомосексуални и транссексуални лица и теми.
 • Настояват за правото на морална оценка (или включване на морал като критерий) при разглеждането на човешки права на ЛГБТ хора.
 • Изричен отказ на каквато и да е подкрепа за признаване на еднополовите съюзи.
 • Премахване на препратките и текстовете в подкрепа на семейно право и осиновяване.
 • Премахването на някои позовавания към проявление на пола и подкрепа за медицинско лечение, както и към семейния живот за транс хората.
 • Защита на религиозната свобода (т.е. правото на дискриминация) в областта на заетостта, осигуряване услуги, образование.

Дебатът е на интернет страницата на PACE, за текст виж под „verbatim reports“. Всъщност мина много добре, изказаха се от всички основни политически групи, които са в подкрепа на резолюцията, за сметка на само два враждебни говорители. Един от тях, обаче, беше бурно аплодиран. Изглежда все още има изобилие от противници в Асамблеята, макар и не публично заявени.

Следващият етап не е съвсем ясен, защото се говори докладът да бъде върнат обратно към Комитета по правни въпроси и човешки права – което означава, че има вероятност резолюцията да бъде изменена в Комитета през март, преди да се върне за гласуване в Асамблеята през април.

Папата пък е изпратил писмо до някои от делегатите с “насоки” как гласуват, обосновавайки го с избирането на италиански съдия в Европейския съд по правата на човека и във връзка с избора на лидер на Европейската народна партия (Християндемократи) в PACE. Предпочитания от тях кандидат имаше успех – Лука Волонте от Италия. Той е лидер на групата, която внесе най-много от враждебните изменения в резолюцията.

Advertisements

One comment on “Дебатът вчера в PACE

 1. Дарина
  януари 28, 2010

  Благодаря за новината.

  Like

Кажете си

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s