Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапредвид и деЦки от НОЙ

Ако еволюцията на човека беше приключила, майките нямаше да са само с две ръце.

Do not disturb

Общината трябва да бъде уведомена 72 часа преди провеждането на протестни действия. Това реши парламентът като прие окончателно промените в Закона за събранията, митингите и шествия. Трябва да се посочи организатора, целта, мястото и времето на митинга.

Депутатите решиха да има забрана протестите да се провеждат в часовете от 22 до 6 часа. Прието беше още да се запази обезопасената зона около президентството, Народното събрание и Министерския съвет.

Целта е при провеждането на протестни действия около тези сгради, да не се пречи на служителите в тези институции. (Източник: http://lex.bg/bg/news/view/34907)

Последното изречение, колкото и смехотворно да е по същността си, ми говори и нещо съществено – правителството не е убедено, че системата за мащабно национално подслушване и наблюдение ще проработи. Ако беше иначе, нямаше да се притесняват от протестите под прозорците на парламента. Не можеш да изненадаш и притесниш, камо ли попречиш на някого, които има подробна информация за живота и дейността ти. Предварителното уведомяване (което досега беше в срок от 48 часа преди началото на събитието) е още един опит да се контролират нещата и властта да има два дни да се прегрупира и да заеме нови бойни позиции. Толкова ли и големи протести очакват, че се застраховат с подобни мерки? Такава застраховка можеха да сключат преди години, когато нямаше флашмобове, нито толкова активни социални мрежи, нито толкова политическо съзнание в младите хора.

Видно е, че България се превръща в неприятно и дразнещо място за живеене. С Big Brother кампанията се елиминира в зародиш народното негодувание, но от друга страна хората стават все по-креативни в намирането на начини за организация и обсъждане на теми, които не се харесват на подлушващите. Знаете какво казват за подслушвачите – винаги ще чуят нещо, което не им харесва. Хубавото от всичко това е, че скорошната активност на новото правителство захранва полива системно и наторява все по-ескалиращ гняв, които дано да доведе до (пробуждане на) гражданско общество. Ако правителството залага на прилагането на закона и създаването на нови и все по-контролиращи правила, тогава би трябвало това правило да важи и за съществуващите, особено когато става дума за протестите и манифестациите, които вече ще се казват шествие. Шествие вместо протест е умело омаловажаване на подобна гражданска активност. Шествията през зимата на 1990 или шествието пред Парламента през 1997. Хм. Вероятно запаленият Парламент е бил “послание”, “мото”, “банер” или подобно.

Естествено, че всеки опит да се наложат подобни правила ще е неуспешен. Както е неуспешно гарантирането на правото на свободно сдружаване и изразяване в Конституцията, което не подлежи на часови или географски ограничения.

Лично на мен урокът по управление на държава, който засега наблюдавам от 2000 километра и на който, за жалост, ще съм пряк свидетел след две седмици, ми изглежда като плах ученик, който действа на принципа «проба-грешка» и пренаписва учебника (червеното учебно помагало, по което учихме почти половин век), за да е сигурен, че поне едно от упражненията ще е верно. В това управление няма разбиране или съзнание, има разписване на тези правила, които гарантират пълен контрол и налагане чрез страх. Страхът не е добър съветник и никое правителство, окупирало се в бункера на заблудата си, че е изолирано и има пълен контрол над останалия свят, няма да просъществува с добро.

Advertisements

One comment on “Do not disturb

  1. Снимки
    януари 27, 2010

    За всички нас,които живеем в чужбина вечерните новини са доста стресиращи.Дори да ти се иска да се върнеш ти стига само една вечерна емисия новини,за да се откажеш тотално.

    Like

Кажете си

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s