Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапредвид и деЦки от НОЙ

Ако еволюцията на човека беше приключила, майките нямаше да са само с две ръце.

Фирмена политика на практика

Изчела съм и сама съм писала много за фирмената социална политика и политиката за равните възможности, но понякога самите фирми не виждат в това повече от хартийка, която стои добре до останалите хартийки в кабинета на кадровия директор. Слушат, кимат с разбиране и повдигат вежди в потвърждение на думите, които ще запишат на тази хартийка, но често съм имала усещането, че по-голямата част от тях всъщност тайно си мислят какво ще вечерят, кой филм ли ще дават по телевизията, или как да заобиколим закона, според който сме длъжни да назначаваме хора с увреждания примерно. Като универсално правило стои възгледът, че фирмата Х сме „ние“, а равните възможности се отнасят до „тях“, защото ние тук сме еднакви и не сме различни, ние сме look-alikes от страната на моста. Двуядреното мислене е толкова пропито в хората и толкова сме свикнали всички да мислим в кутийки, че дори снощи спорих с жена ми повече от час защо мисля, че отбелязването на международния ден на жената не трябва да става с конкурс за правене на торта.

Вчерашният пример за фирмена политика за равенство, приложена на практика, може да е инцидентен и, разбира се, не може води до изводи. За мен, обаче, точно такива примери са доказателство как хартийката на стената се е превърала в повече от обикновен лист с напечатани думи.

Около хаоса в годишната ни конференция сме загубили проследимост кой на кого е купувал самолетни билети и се оказахме с липсваща фактура за билета на един от говорителите – Владимир Луксурия. Владимир е бивша актриса, която става първият транссексуален политик в италиянското правителство (за пръв път в Европейска държава) и втори в света след Джорджина Байер. Името на Владимир стана световно известно, когато депутатите се скараха за тоалетните в италиянския парламент, защото Владимир, като транссексуална жена, би следвало да използва дамската тоалетна. Независимо, че тя никога не е предприела операция за пълна корекция на пола си, името й се знае от почти всеки транссексуален човек в Европа (българския език не прави разлика между transgender и transsexual, като второто се отнася за човек, който по оперативен път е коригирал биологичния си пол, докато първото е социалното проявление на пола).

Някой от колегите е купил билет на Владимир с паспортните й данни, които все още са с индикация за мъжкия биологичен пол и фамилното име по паспорт (което не е Луксурия). После билетът е бил променен с друга дата и колегите са направили и корекция в името. За счетоводните архиви ни трябва копие на втория билет. Обадих се в центъра за обслужване на клиенти на Air Malta, където искаха да говорят с мен на малтийски. Докато изчаквах да намерят англоговорящ колега, ми пуснаха саундтрака на Twilight, хехе. Смях се с глас, не можех да повярвам просто.

Сигурно очаквате голяма развръзка от цялата история, след такова дълго въведение.

Разговорът ми с агента:

– Ето номера на резервацията ХХХХХХХ, направена на еди коя си дата и на името на Владимир Луксурия.
– Госпожо, под този номер има направени две резервации – едната е на името на г-н Владимиро ХХХХ, а втората е името на г-ца Владимир Луксурия?
– Да, това е един и същи човек.
– Но втората резервация е за госпожица Луксурия, а първата за господин ХХХХХ.
– Да, господине, тя е транссексуална.
– А, добре тогава. Дайте адрес да Ви изпратя копие на фактурата.

Толкова просто, толкова кратко. „Ааа, добре тогава.“ Това е най-голямата и най-важната развръзка.

Advertisements

Кажете си

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.