Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапредвид и деЦки от НОЙ

Ако еволюцията на човека беше приключила, майките нямаше да са само с две ръце.

Лъч в тунела

Вивиян Рединг, кандидатът за Комисар на ЕК по правосъдие, основни права и гражданство (Justice, Fundamental Rights & Citizenship) даде лъч светлина в тунела

Вече знаете, че вчера препитваха в продължение на 3 часа кандидатите за Комисар на ЕК (България е представена от Румяна Желева. Стана ми неубодно, че съм българка, когато тя каза, че приоритет на работата й ще бъдат междусъседските отношения и разширяване. Срещу България има толкова много защитни клаузи (infringement procedures), но ние именно в разширяване на ЕС сме много силни … Токова съжалявам за Меглена Кунева).

Интергрупата по ЛГБТ права в ЕП подготви свои въпроси към кандидат-комисарите. Тук в офиса колегите най-много се въодушевиха от отговорите на кандидатът от Люксембург – Вивиян Рединг.

Според думите й, “хомофобията няма място в Европа”. Също така, според нея, семействата, в това число еднополовите семейства, които придобиват определени права и защита в една страна-членка на ЕС, не може да губят статуса и правата си, когато се преместят в друга държава в ЕС. Тя обеща да предприеме наказателни мерки срещу тези държави-членки на ЕС, които продължават да не прилагат Европейската директива за свободно преминаване на гражданите на ЕС и членовете на семействата им. Рединг допълни още, че в следващите 5 години се очаква ново Европейско законодателство в полза на свободното придвижване в ЕС.

P.S. За сравнение, макар че горния цитат е само малка част от итервюто на Вивиян Рединг, вижте как се е справила Румяна Желева:

„Човешките права са много важни във всичките ни политически дискусии. Уверявам ви, че има много теми – като започнем от различни кризи на Балканите, в източната част на континента, но и извън Европа. Аз съм участвала много внимателно и много активно в тях като външен министър на своята страна.“ Внимателно прочетете отново. В какво е участвала – в човешките права или в кризите?

„По много интересната тема за сексуалното насилие над жените в Конго. Като жена мога да ви уверя, че ще съм много ангажирана с темата. Защото не можем да позволим в 21 век сексуалното насилие да се използва като оръжие по време на война. И съм готова да вложа усилията си на оперативно ниво, да съм по-активна в защитата на жените“. (В отговор на въпрос какво точно смята, че може да направи на терен в Конго, където всеки ден стотици жени са изнасилвани). Ние и такъв комисар с толкова разум не можем да си позволим…

Повече в Дневник.

Реклами

4 comments on “Лъч в тунела

 1. nebuu
  януари 13, 2010

  „Също така, според нея, семействата, в това число еднополовите семейства, които придобиват определени права и защита в една страна-членка на ЕС, не може да губят статуса и правата си, когато се преместят в друга държава в ЕС.“
  Да, но и двамата знаем, че нашата държава е членка само на хартия, нали?! 😉

  Харесвам

 2. Eneya
  януари 13, 2010

  Небуу, за това може да се поспори. Ние официално сме част от ЕС, макар че много държави имат вътрешни закони специално написани за нас и Румъния, те по принцип са насочени към финасови теми, така че в случая новината е много, много добра.

  Да де, щеше да ми е много по-приятно, ако управителят на местния клон на банката ми в Англия не ми беше казал, че по закон аз трябва да бъда третирана като от дърважа извън ЕС, но поне този закон изфирясва 2012 и до колкото знам, не може да се поднови.

  Харесвам

 3. Musha Busha
  януари 13, 2010

  Tova ne e spravedlivo. Kogato stava duma za fondove i svoboden pazar i pytuvane v ramkite na ES, togava Bulgaria e chlenka i s gotovnost priema vsichki razporedbi.

  Kogato stava duma, obache, za Evropeisko zakonodatelstvo, koeto ne se haresva na mestnata administracia ili pravitelstvoto, togava si praviat oglushki. Ne stava taka. Ako Bulgaria sledvashe sistematichna homofobska politika, da ne biaha podkrepiali evrodeputatite ni horizontalnata direktiva. Ne moje da si balkanskata Polsha samo, kogato ti e ugodno.

  Харесвам

 4. Eneya
  януари 13, 2010

  По мои наблюдения, отношението в България относно отделните й индивиди се променя.
  Парадоксално, но колкото по-толерантни, разбиращи и де факто разумно реагиращи стават българите, толкова повече приемаме закони и политици, които вредят и са в директен ущърб.

  Харесвам

Кажете си

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Навигация