Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапредвид и деЦки от НОЙ

Ако еволюцията на човека беше приключила, майките нямаше да са само с две ръце.

Предизборно

Избори за ЕПМежду 4 и 7 юни 2009 гражданите на Европейския съюз ще изберат нов Европейски парламент. По този повод ILGA-Europe (Международната асоциация на гейове и лесбийки за Европейския регион) започна кампанията „Be Bothered“, която има за цел да мобилизира подкрепа за човешките права от страна на кандидатите за новия ЕП, както и да насърчи хората в ЕС да гласуват и да знаят за каква платформа гласуват. По повод предстоящите избори (в България на 7 юни, неделя), ILGA-Europe създаде предизборна декларация от десет точки, която да бъде подписана от кандидатите. На страницата на ILGA-Europe можете да видите карта на ЕС с информация колко кандидати и от кои държави членки на ЕС са подписани предизборната декларация. До този момент общо 602 кандидати са подписали декларацията, като първенството се държи от Великобритания и Финландия, където декларацията е подписана от всички кандидати за ЕП. Единствените държави, в която все още нито един кандидат за ЕП не е подписал декларацията на ILGA-Europe, са Румъния и Кипър. Това, разбира се, не може да се тълкува еднозначно за позицията на кандидатите за ЕП.

Първи забележим факт: Дим Дуков вероятно ще заеме трето място в предизборната листа на ГЕРБ. До този момент няма партийно становище или позиция по ЛГБТ въпроси от страна на партията, като оставяме на Вас тълкуванието за посланието от избора на Дим Дуков за част от партийната листа. Втори забележителен факт: предизборната позиция на ПП „Зелените“. Засега в българското медийно пространство липсват подробности за политическата платформа на ПП Зелените. На страницата на кампанията „Be bothered“ на ILGA-Europe се вижда официалната подкрепа на ПП Зелените за човешките права на ЛГБТ. Шест кандидати от партията са подписали декларацията на ILGA-Europe.

Целта на този текст не е да наклони политическият Ви избор на предстоящите Европейски и национални избори. Единствената цел на новината е да Ви насърчи да гласувате, за Вашият избор. Негласуването е съзнателен отказ от политическите и гражданските Ви искания в следващите няколко години.

Advertisements

13 comments on “Предизборно

 1. Wynche
  юни 3, 2009

  На дебата вчера по БНТ в предаването „Референдум“ беше поставен въпросът за гей браковете. Присъстващите представители на 8 политически сили (ПП Зелените не участваха) изказаха мнението си и аз останах с впечатление, че единственият човек, който открито и явно подкрепи ЛГБТ правата, беше Радан Кънев от Синята Коалиция. За съжаление той не е кандидат за евродепутат. В предизборната програма на Синята Коалиция не се споменава и дума за ЛГБТ правата, така че съм склонна да приема позицията на г-н Кънев като лична, а не партийна – не знам обаче дали е така. Ще го попитам в блога му.
  Представителката на ГЕРБ (съжалявам, не й запомних името) направи много завъртяно и сложно за мен изказване, така че не разбрах в крайна сметка каква е позицията й.
  Въпросът беше формулиран много странно и според мен некоректно – нещо като: ако в една държава-членка на ЕС еднополовите бракове са признати, това трябва ли да означава автоматично, че те трябва да се признаят и във всички останали държави-членки. (не с толкова много думи)
  Повечето участници започнаха с това, че законодателството в областта на семейното право не може да се прилага автоматично, а е вътрешен въпрос, по който всяка държава взима собствено решение.

  Like

 2. Musha Busha
  юни 3, 2009

  По дяволите, не знам дали журналистите са толкова глупави, или смятат зрителя за толкова глупав! Да зададеш толкова глупав въпрос на политик е все едно да го питаш Конституцията задължителна ли е?

  Мартин Димитров (Боже, колко съжалявам за сините…цялото ми семейство са демократи до мозъка на костите си, ама тоз лунгур ли намериха за водач?!) неколкократно и откровено е казвал анти-политиката си по ЛГБТ въпроси. Такава риторика използва, че само Яне Янев може да го бие по словоблудство.

  Вътрешните работи, образованието, здравеопазването, социалната система и семейното право са все неща от национална компетенция и ЕС не може да налага изисквания. ЕС може (и го прави) да налага бракът на двама европейски граждани да се признава из целия ЕС, но това не значи гей-бракове в Словения примерно.

  Like

 3. rayn
  юни 3, 2009

  *Iskash da kajesh, che ako se ojenim v Daniq, braka shte se priznava v Bylgariq? Izvinqvam se za latinicata!

  Like

 4. Wynche
  юни 3, 2009

  Склонна съм да го отдам на нивото на подготовка на журналистите. Имаше въпроси по теми, които, оказа се, изобщо не стоят на дневен ред в Европарламента и няма смисъл да бъдат обсъждани.
  Между другото, Синята коалиция има подчертано консервативен имидж (поне пред мен), така че за мен самата беше изненада, че точно техният представител се застъпи за гей правата. Като либерална партия се самоопредели единствено ДПС. Голямото ми разочарование беше Антония Първанова от НДСВ, която заяви, че този въпрос просто не е важен и затова нека да мислим по-напред за децата в неравностойно положение и пр. – доста популистки ход.
  В дискусията имаше обаче единодушие по въпроса, че българското общество все още не е готово, защото има проблеми с толерантността – т.е. политиците признаха, че толерантност у нас липсва. За мен по-интересното е дали това означава, че трябва да седим и да чакаме първо тази толерантност да се изгради в обществото (някак от само себе си), и едва след това да я превръщаме в закон, или обратното, да я предизвикаме, превръщайки я в закон. Много удобна „политически коректна“ позиция е да се твърди, че узаконяването на гей браковете ще рефлектира негативно върху самата гей общност, понеже ще предизвика твърде крайни реакции.

  Like

 5. Musha Busha
  юни 3, 2009

  Ако ме питаш за еднополова двойка, тогава и двамата партньори трябва да са граждани на ЕС. След това, България няма да го признае като брак, а само достъп до правата на брачните двойки. Сори, сега не ми се обяснява директивата как се транспонира на национално ниво. Освен това, най-важното условие е семейството да пребивава в България по легитимна причина. Което значи, примерно, работа, обучение, преместване и т.н. Туристическо пътуване до кметството в България с искане да се признае съюза не е легитимна причина. Интересното е, че България признава полигамните бракове, но не и еднополовите. Що ли не съм изненадана. А в Дания не можете да сключите еднополов брак, а фактическо съжителство, между другото.

  Like

 6. Musha Busha
  юни 3, 2009

  Wynche, ама толкова глупости в само няколко изречения не бях чела наскоро, като не броим изплющяването на Джаки от микс клуб Александър. Не визирам твоите думи, а политбрътвежа. Семейният кодекс на Р България и Европейското законодателство са две различни неща. Може да не ни кефи като държава, но подписа на Амстердамския договор значи, че държавата приема задълженията, принципите, помощта и отчетността на ЕС. Европейското законодателство е категорично на тема хомофобия, като се има предвид, че сфери като образованието и семейството са национални въпроси. Имай предвид това и за синята коалиция – спазването на този договор не значи автоматично съгласие с него.

  Ненавиждам йерархията на правата – е ли детето с увреждане по-важно от майката, която не може да забременее и е ли бедният пенсионер по-важен от безперпективния студент?! Що за глупост.

  Има някои неща, които не касаят толератност. Аз никога не съм искала толерантност, това не е моята кауза. Аз искам да ме приемат, каквато съм, не да ме толерират. Това е въпрос на правило и принцип. Както е погрешно и противозаконно да нападаш някого, заради това, че просто можеш, не значи, че, като можеш да си хомофоб, това е правилно и законно.

  Like

 7. Дарина
  юни 3, 2009

  Ох, тази „толерантност“, кой я измисли? Междуетническа толерантност, религиозна толерантност, сега какво… и толерантост между сексуалните ориентации ли ще създаваме? И май нещо ще е едоностранна тази толерантност? Вас никой не ви пита дали ни „толерирате“ нас хетеросексуалните, нали?

  Like

 8. NCM
  юни 3, 2009

  Точно заради това, а и още няколко причини ще гласувам за Зелените. Не че имат някакъв шанс да успеят, но поне са нови, свежи и разчупени, хора с цел. След няколко години определено ще натрупат повече опит и гласоподаватели.
  Доколкото знам, в програмата на Синята коалиция не е заложено никъде признаването в България на хомосексуални бракове от чуждите страни, така че позицията на господин Кънев, най-вероятно е била лична. За сметка на това, имам някакви подозрения, че в програмата на НДСВ е заложено, но не съм се запознавал подробно.

  Like

 9. Musha Busha
  юни 3, 2009

  Дарина, ти какво, метлата ли яхна днес?:) Половината ми приятели са категорично хетеросексуални, пък и като се замисля, по-голямата част от роднините ми също. Как да го толерирам това?:) Това е, каквото е и аз съм ок с него.

  Like

 10. Дарина
  юни 3, 2009

  Напоследък имам чувството, че живея в два свята едновременно – от една страна е Интернет компанията в LiveJournal, където хомосексуалността е най-нормалното нещо на света, а от друга страна е „милата“ родна патриархална картинка около мене в „реалния живот“, и се чувствам много особено.

  *оглежда метлите вкъщи* Може би тази става, трябва да я пробвам! 🙂

  Like

 11. woland69
  юни 5, 2009

  С малко закъснение, но снощи се разтърсих и според някакви таблички излиза, че НДСВ, ДПС и БСП са по-склонни да приемат идеята за бракове между хомосексуални ил икато цяло са по-либерално настроени към ЛГБТ-общността.

  По-интересен е парадоксът между грозната изцепка на първанова (умишлено с малка буква) и позицията на Меглена Кунева по същия въпрос.

  Like

 12. girlsgonewise
  юни 16, 2009

  Воланде, никога НДСВ, ДПС и БСП!

  Like

 13. Woland
  юни 16, 2009

  Тихо бе, съселе. Аз винаги ще съм ти опозиция :).

  Like

Кажете си

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Информация

This entry was posted on юни 3, 2009 by in ЛГБТ and tagged , , , , .

Навигация