Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапредвид и деЦки от НОЙ

Ако еволюцията на човека беше приключила, майките нямаше да са само с две ръце.

Расизъм vs българосизъм

Докато аз споделих емоционалната си реакция за нападение над едно семейство от банда лумпени, масовият прочит на текста ми беше като на оценка на етноса като причина или следствие за нападението. Постингът беше за това как почти малолетни момчета нападат свои съграждани заради предубежденията си и за това какво е изражението на „гражданска съвест“ и общество. Забележете, че в предното изречение няма етнос и националност. На няколко места в коментарите подчертах, че изобщо не става дума за етноса на нападнатото семейство, да не говорим, че повечето контра-аргументи бяха, че „циганите ги мързи, не работят, мръсни са“ и прочее, а аз изрично в текста си написах, че въпросното нападнато семейство са работещи хора, доста скромни и чисти, за разлика от уравнението, в което ги слагат.

Няма да се впускам пак по лайсната на обяснението за и против етносите в България, защото ясно изразих позицията си – за мен различните етноси (българи, турци, евреи, цигани, арменци и т.н.) са просто различни етноси. Основавам преценката си за някого по това какво прави, дали работи, дали учи, ако не – защо и, като цяло, прави ли това, което се изисква и от мен, и от него, и има ли това, което имам аз и което се полага и на него. Точка. Останалото са просто брътвежи по принцип.

Писала съм преди време за другата страна на нещата, когато аз самата съм била обект на такова двуяко отношение, заради това, че съм българка. И двата текста не водят до изводи, а само дават различна гледна точка на нещата. На всяко действие има противодействие, е казал Нютон, и в този случай си залужава поне да се замислим. Но да слагаме „всички“ под общ знаменател на една тяхна черта, е кроманьонско. Ако момчетата, които нападнаха въпросното семейство, са българи, тогава „всички“ ли българи са агресивни и нападат посред нощ други?

Човешко е да не си безпристрастен. Аз съм човек и те са човеци, затова е човешко да се дразним и харесваме. Зад къщата на родителите ми, в която отраснах, има цяла циганска улица. Била съм свидетел и на много неприятни неща, но и на много похвални от страна на съседите. Така се оказа, че родителите ми имат(ха) проблеми със съседите българи (по чисто битови въпроси) и се разбираха много добре със съседите цигани. Затова казвам, с най-добри чувства, човек не може да съди за другите по една тяхна черта. Това, че съседа българин почти съсипа къщата на родителите ми, за сметка на съседа циганин, който укрепи едната стена на част от къщата ни, не значи, че българите са разсипници пройдохи и нахални, а циганите са добри домакини и отзивчиви съседи. Това значи единствено, че хората са различни, но от всички трябва да се очаква едно и също и да им се дава едно и също. Peace.

27 коментара за “Расизъм vs българосизъм

  1. Longanlon
    април 14, 2009

    всяка крушка си има опашка

    Харесвам

  2. Musha Busha
    април 14, 2009

    Long, много си пестелив днес…

    Харесвам

  3. epistemic murk
    април 14, 2009

    не ми казвай, че си очаквала друго отношение от сичките трогладити, които се изказаха ‘компетентно’ в темата за нацисткото нападение..
    никак, ама никак не бях изненадана

    Харесвам

  4. Musha Busha
    април 14, 2009

    epistemic, пуснах горното заради коментарите в моя блог. Не знам ти къде четеш другаде, дано публикацията е видяла свят:)

    Харесвам

  5. epistemic murk
    април 14, 2009

    ахахаха ми тук чета, бе муши, тук:)
    просто казвам, че не съм очаквала да мине без расизъм под санитарния минимум в оная тема:)

    Харесвам

  6. Ети
    април 14, 2009

    Чета блога ти от няколко месеца и съм много впечeтлена от позицията ти по отношение на всякакви обществени проблеми, от начина на изразяване на мислите, от увереността и смелостта, с която отстояваш мнението си. Вчера дискусията малко се изроди, но в коментарите на The Opened имаше и някой интересни въпроси, които ми е любопитно как ще коментираш. Например – зачеването при хомосексуални двойки: „изкуствено”,”помощ от приятел” или използването на мачо, който хвърля семето си навсякъде и всички морални казуси, свързани с това. Един от тях – желанието за връзка с биологичния родител след време. Не съм любопитна как се е случило при теб, а по-скоро какво е отношението ти към тази тема. Може би ще решиш да направиш отделен постинг за това.

    Харесвам

  7. Musha Busha
    април 15, 2009

    Ети, благодаря за хубавите думи и оценка.

    За зачеването при еднополовите двойки не искам да отварям отделна тема по няколко причини. Първо и основно, това, според мен, е дълбоко личен въпрос и избор на отделното семейство. Както намирам за донякъде неуместно да се обсъжда как една разнополова двойка смята да има дете, това си е вътрешна дискусия в семейството, така смятам, че трябва да се третира и една еднополова двойка, която решава да има дете. Те или отделния човек най-добре си преценяват кое е подходящо, с кое са съгласни или не са и какво финансово обезпечение имат. Второ, принципно, абсолютно категорично смятам, че не зачеването е толкова важно (не го омаловажавам, но методики има всякакви и което не е приложимо за мен, за други е решение), а отглеждането на детето. Според мен, върху това трябва да е фокусирано вниманието. И последно, аз лично познавам много еднополови семейства с деца, в България и чужбина и моето мнение може би е субективно или, най-малкото, по-информирано от останалите, а така няма да е честно:)

    Харесвам

  8. woland69
    април 15, 2009

    Муши в скоро време ще бъде на щат „звероукротител и възпитател“. На мен би ми било унизително така смляно да ми поднасят информация и да се опитват да ми разширят кръгозора. Но явно компетентите от предишните публикации и тук ще намерят някое разковниче, което ще е символ на генерализирането и ще дръпнат по една лекция как трябва взаимно да се самоизтребим.

    Чудно ми е само как такива доживяват до дълбока старост :).

    Харесвам

  9. Ети
    април 16, 2009

    Кефиш ме, дори като избягваш отговорите. Напълно приемам позицията ти да не споделяш мнението си за зачеването. Съгласна съм също, че възпитанието е много важно, но аз лично имам големи страхове от евентуалните тийнейджърски въпроси по въпроса за бащинството

    Харесвам

  10. Борко
    април 17, 2009

    Много ясно, че няма да каже в прав текст, откъде изнамират материала, защото не е много морално.
    При едно семейство, този процес е естествен, при еднополовите, понеже няма как да е естествен, то е ясно, че ще има някаква врътка. Която хич няма да се хареса на децата, като пораснат. А и както един изрут писа в една от темите, две феминистки да отглеждат момче. Ами те ще го повредят абсолютно. Мъж от такова нещо, едва ли ще стане, а ако стане ще мрази всичко с обратна резба. А и те нито ще го разбират, нито ще знаят нуждите му. Има неща, за които само баща ми може да ме разбере и за което нито приятели нито никой не може да даде. Има неща, които женския акъл няма как да разбере.

    Харесвам

  11. Ule
    април 17, 2009

    „изрут“:):):)
    Е, как сега да погледна сериозно на мнението ти!?!?!?

    Харесвам

  12. МАМА
    април 17, 2009

    Борко, теб явно две феминистки са те отглеждали…личи по резултата…

    Харесвам

  13. Борко
    април 17, 2009

    Сега разликата между изрут и изруд ли да обяснявам. Няма да е по темата хахаха. Първите са по изтънчен вид на вторите.

    А, МАМА въз основа на какво мисли, че съм отгледан от феминистки?

    Харесвам

  14. Eneya
    април 18, 2009

    Ммм, имам познати, момчета и момичета, отгледани от еднополови родители и са си много добре, не съм забелязала описаните от теб отклонения.
    За сметка на това, ако ти си на плаката „отгледан от хетеросексуални родители, от двата пола“, мога само да се притесня, че не са си свършили работата, отгледали и възпитали нетолерантно, хомофобско детенце като теб.

    Не мисля, че проблемът е толкова в сексуалността, колкото във възпитанието, сексуалността е по допирателната, ако не те възпитат добре, ако не ти помогнат да изградиш морален компас, да се научиш що е то етика и зибпщо, да не си изпълнен със страхове и комплекси, които да рефлектираш към околните, то значи просто родителите са се изложили. Било то мъже, женми, котки, извънземни или каквото там се сетиш. Защото е лесно да сменим думата „хомосексуални“ с „негри/цигани/иранци/албанци/синеоки/руси“.

    Харесвам

  15. борко
    април 18, 2009

    Има един израз, който вече може да се въведе и това е хетефобия.

    Енея ти си хетерофобка.

    Без да знаеш и една частица за мен, реши какво ми е семейството, как са ме възпитали и т.н. само защото не съм съгласен с това гейове да отглеждат деца. А това е мое право с какво да съм съгласен и с какво не и НИКОЙ не може да ми го отнеме, освен ако не е някой неторелантен човек, като теб например.За моралния компас просто не ми гавари, ето и муша буша не иска да сподели как си правят децата. Може би защото не е за ушите на обществото и ще видят всички колко извратена е идеята педеруги да имат деца. А за отклоненията, то в америката и европата се вижда, как дечица се изпозастрелват, масови кланета, СПИН (тук да кажем, че педеругите имат заслугата за първите регистрации на спин, плъзнал из хомотата). Май най-здравословното за психиката е консервативното. А на децата им е вложено „мама, тате и аз“.

    Харесвам

  16. Eneya
    април 18, 2009

    Не съм хетерофобка, дори само защото не съм тръгнала да обяснявам как всички проблеми ни идват от хетерохората.
    Според мен проблемите идват от хората, а не от тяхната сексуалност. Малка, но съществена разлика.

    Борко… хората само, за да раждат деца ли създават връзки помежду си?
    Само хора с хомосексуална ориентация им ли се налага да прибягват до изкуствено оплождане? Само двойка ли има право да отгледа дете и то задължително от конкретна сексуалност ли?

    Аз не смятам, че имам право да решавам кой има и кой няма право да отглежда деца, за разлика от теб. Преди малко ти описах какво трябва да направи един родител, за да бъде успешен такъв. Ти някак си измисли, че аз съм „нетолерантна“ или че някъде съм те обидила. По-лесно е да се чете по диагоналата, отколкото да се заслушаш/замислиш над чуждото мнение. Очевидно.

    Мда, впрочем, в огромен процент от случаите децата, които проявяват насилие винаги са били в образцово семейство, така че не ме замеряй с непроверени от теб факти. Благодаря.

    СПИН не е тръгнал от хората с хомосексуална ориентация, стига вече с този мит. Доказано е, че не е верен.

    На децата им е вложено родител/дете. Това е.
    Както казах, няма никакво значение от сексуалната ориентация на един родител, защото не тях изгражда личностите им, а поведението, характера на родителите.

    Харесвам

  17. Eneya
    април 18, 2009

    п.П. Естествено, че си градя мнеието как са те възпитали въз основа на тези неща.
    Да си чувал за психоанализа и психология? Идеята е, че там се вадят изводи за хората въз основа на тяхното поведение. 🙂

    Харесвам

  18. woland69
    април 18, 2009

    Има едно нещо, което не ми е ясно и то е кой упълномощава полуграмотните да съдят правата на другите.

    Второто, което прави впечатление е злобното, механично и необмислено (доколкото у подобни индивиди мисленето като акт е изпълнимо) дрънкане. И точно тук си правим извода, че, ако всички тези озлобени и, по моему, абсолютно кретенизирани „хора“ са еталон и пример, то аз на драго сърце благодаря, че не съм от тях. По чисто сексуални белези, защото, както академикът от горните постове уточни, тя е формиращата за това дали детето няма да излезе поведенчески катил впоследствие.

    А съдейки по изразчетата, които е усвоил в някоя затънтена морално провинция, мисля си, че е в реда на нещата да употреби предните си зъбки и да си държи благоприлично езика зад тях, когато реши да раздава етикети „нетолерантен“.

    Последен съвет – намери си буквар, спри да се излагаш пред хората и се моли някой ден да се ограмотиш – чисто морално и ценностно.

    Харесвам

  19. Борко
    април 18, 2009

    Ей таз хетерофобия. Така е воланд69, не съм съгласен с някои неща и разбира се това значи че съм свръх селянин. Из целия блог само това виждам, кви селяни са българите, че не ви свалят шапка и не ви падат на колене.

    До Енея: „На децата им е вложено родител/дете.“ НЕ съм съгласен. На децата им е вложено родитеЛИ – дете. То е плод на интимността и любовта на двамаТа родители. На ДВАТА пола. И не мисля, че е морално да принизявате единия от родителите, като му отдадете роля само като донор на сперма или като проста родилка, което дете после да се откъсне от единия от истинските родители, за да се осъществи модела „хомо“ фемили. И сигурно за това и муша буша не споменава точно за начините по които се сдобиват с дете, понеже не са от най-моралните, изглежда. А туй, че дитето е плод на два пола и носи техните белези, май имаше такъв коментар за това какво е вложено в човека. И в психологията има доста книги на тази тема, да не споменавам и чичко Фройд тук и какво пише той за такива надъхани мами феминистки. Както и не съм съгласен, че сексуалността на родителя няма значение. Има дори възпитанието се изразява, както предполагам знаеш, най-вече в примера на родителя, действията му, отношението между самите родители и то на несъзнателно ниво. Не и това, което си мислим че показваме или казваме на детето има значение, а това което е по-надълбоко в нас, като отношение и към половинката ни, което много пъти не се усещаме как изразяваме и детето разбира това, усеща го, понеже и съществува такава връзка между родитеЛИТЕ и него. За СПИН съм съгласен, просто споменавах, че едни от първите случаи са регистрирани при педеруги. ИзтрЪпвам кат си представя такива пасивни и увредени сексуално мъже да докоснат нЕкое детенце. Аре бегам да затворя кокошките и да издоя козите, че укъсне в наше село.

    Харесвам

  20. Woland
    април 19, 2009

    Не е хетерофобия, а идиотофобия.

    Каква е рецептата за деца с един родител или без нито един? Капсулиране, епруветка и никакво докосване до външния, образцов и стерилен свят?

    Фройд не ми го давай за пример, на края на живота си той е перкал по улиците с едно сатърче под сакото, пич е, обаче ми е малко в сферата на фантазното. Иначе как да си представим идеите му за сънищата и пр.? Малко несъвременна гледна точка и овехтял довод за психология. Адекватна, имам предвид.

    Не на последно място – тук се учим да приемаме гледната точка на другия, стига той да е способен да я изрази коректно и аргументирано. Нещо, с което ти, драги ми, не-педеруга, се справяш като един същински „виртуоз“. Ето защо подкрепям тезата, че се обяснява веднъж – може и да не приемат мнението ти, но ще го покажат нормално. С такива дървени философи човек не си заслужава да си хаби времето. Просто е безсмислено.

    Харесвам

  21. Eneya
    април 19, 2009

    Само за пример, погледни малко статистика колко деца зивършили насилие са от семейства с перфектни родители.
    Така.
    После иди в блога на Сталик и виж последната му публикация да видиш какво причинява подобно нехайно отношение към думтие като твоето.

    Много е лесно да приказваш и да даваш акъл като си косвено запознат с темата, хубаво, прави го. Но не забравяй, че говорим за човешки същества, за личности, а не просто някакви самоходни преносители на дадена сексуалност.
    Аз не се изчерпвам с това, че съм хетеросексуална. Даже е сред най-последните неща, за които се сещам, когато трябва да се индетифицирам или дефинирам.

    Ти колко назад подреждаш сексуалната си ориентация/или чуждата, когато оценяваш някого?

    Харесвам

  22. Борко
    април 20, 2009

    Воланд, съмнявам се че си способна да приемеш мнение, различно от твоето, колкото и да е аргументирано. Все пак тук прочетох и мнения на други, които бяха приети по същия начин. И аз на Фройд не съм му фен, но определено има доста верни неща. А „модерната“ психология се крепи на изследванията на бащите й, както във всяка наука. Единственото „модерно“ нещо е, че гей лобитата натиснаха да се махне от списъка на психични заболявания. Нищо друго не се е променило.А и няма смисъл да говориш с такива лумпени като мен. Нали не забрави, азе съм от село.

    Това за децата без нито един, или с един родител не го разбрах в каква връзка. Определено на децата без родители им се иска и те да си имат мама и татко. Рецептата…не мисля, че има просто рецепта, има толкова различни съдби и ралични…начини по които са станали нещата.
    Дори и в едно семейство, където е починал единия родител (за реално такова говоря), въпреки че го няма физически, пак по някакъв начин, нещата, които е градил са останали. Има основа. И тя е правилна, това се вижда и в живота на децата… Но на доста различни неща съм бил свидетел в тази насока…и при деца без родители и със един родител. Рецепти за съжаление няма.

    Енея, как дефинираш „перфектно“ семейство?

    Сама казваш, че говорим за човешки същества. Перфектно семейство едва ли съществува по начина по който човек си го представя, както и „перфектната“ половинка, двойка, перфектния живот и т.н. Винаги има и трудности. Винаги има и личен избор, но е факт, че всъщност проблемните хора идват от проблемни семейства, или в семейства в които са се намесили външни фактори, които са развалили интимността вътре, които са отровили средата. Все пак едно семейство не стои някъде във вакуума, а е част от общество, прекалено много неща влияят на децата и не винаги родителите могат да ги предпазят от всичко…

    Блога на Сталик, нещо не виждам какво общо има това с хомофобията. След като това детенце, не се е определяло дори като хомосексуално, значи агресията не е срещу хомосексуалността, а срещу по чувствутелно дете..което изглежда не е било като дебилчетата около него. Много деца са минали през подобни неща. Особено като не се вписваш в дебилската обстановка и не си като масата. Но това не е срещу хомосексуализма, че да се нарича хомофобия.

    По нежните им викат педита, на по пълните или да не говорим за убийствената комбинация пълно дете с очила…децата за жалост са много жестоки. На една съученичка й викаха вещица, само защото й беше по крив носа. Но такива изродчета са от семейства където не са възпитавани, нито са вложени някакви ценности в тях. Поне аз не познавам семейство, което се грижи, възпитава децата си, дава им ценностите и децата да са дебилчета. А и се съмнявам, че ако нарека педеруга азис и той ще земе да се обеси…хахаха….досега не да се е обесил, а не знам какво.

    Харесвам

  23. woland69
    април 20, 2009

    Всъщност, мнение мога да приема, учудващо за теб, но, дори и да е различно от моето. Стига да не е изпълнено с някакви плоски опити за обидни названия и тъпа агресия. С горното показваш, че можеш и иначе да си служиш с думичките, странно ми е защо не подходи така априори?

    Да, „перфектността“ не съществува, децата са буквално кръвожадни, а това е следствие на абдикацията на родителите им от задълженията им като такива. И тук сам си си отговорил – идеална среда няма, няма и рецепти, има само усилие – да създадеш нещо, което да остане и то да е добро. Тук няма значение сексуалността на родителите – моите са с традиционна ориентация, и? Както и родителите на серийни изнасилвачи, педофили, геронтофили и пр. Какво е важното? Не само семейната среда и примерът кое е правилно и кое – неправилно, а и заложбите ти, генетиката, средата, психиката ти. А това са все фактори, независещи от това с кого си лягаш ти или родителите ти.

    Очевидно диалог може да се води и при това на друго равнище, нужно е желание. Никой от нас не е скочил да промива мозъци. Целта е на културно ниво и адекватно да се коментират въпроси, които съществуват, без значение дали се преструваме, че ги няма или не. И е в интерес на всички да им бъдат дадени отговори, освободени от бремето на изостаналостта. Поради простата причина, че времето се движи, а ние, искали или не искали, се движим с него.

    Съвсем друг въпрос е дали в държава като България е възможно този диалог да бъде проведен.

    Харесвам

  24. Дени
    април 23, 2009

    Един мой приятел е бил участник в събитията които описваш. Първо не са били 30 човека както казваш, а 4. Те не са нито расисти, нито нацисти или нещо такова. Най-обикновенни момчета, даже бих казала мъже защото със сигурност са на повече от 20 години. Поводът за сбиването е бил, че едих техен приятел е бил нападнат от циганите защото не им е дал цигара като са му поискали. Той е успял да се свърже с тях и когато са пристигнали вече е бил на земята и едвам е дишал. За това е наложило да се намесят веднага. Със сигурност никой от тях не е наранил нито възрастна жена в количка, нито пък малки деца. Като цяло историята ти е абсолютно едностранчива, измислена, непроверена и изпълнена с доста обидни определения и според мен е станала повод за много повече безмислени коментари, хуления, обиди и прочие отколкото самата случка. Така че моят скормен съвет е друг път да проверяваш фактите преди да настройваш хората и да насяваш омраза… Just think about it…

    Харесвам

  25. Musha Busha
    април 23, 2009

    Дени, ти сам/а си показател за достоверността си. Предполагам, коментираш темата „На 166“, а не тази, но за да спазя потока на разговора, ти отговарям тук.

    В текста пише: „…виждам още момчета, 5-6..“, после „Оказа се, че групичка от около 20 такива…“ Ти къде в текста видя 30? Възрастната жена, която лежеше избутана от количката си на двора в къщата я видях с очите си, както и полицията. Струва ми е странно сама да се е метнала там, за по-тежко. Приятелят ти като едва диша, изведнъж е получил прозрение и магическа сила да тича.

    Страхотни приятели имаш…дума няма. Нали знаеш, че по приятелите съдят какъв си. Версията на приятеля ти някак си не се връзва с това, което полицията е установила и това, което аз видях с очите си, както и това, което самите нападнати казаха. Приятелите ти, които са „най-обикновени момчета“, нито расисти, нито нацисти, даже мъже (ех, къде е сега Каменица!) по улиците с дървени прътове ли ходят? Интересно, ако приятелят ти пита някой без часовник колко е часа, после какво, главата ли ще му счупи?

    Изобщо, даваш ли си сметка колко абсурдно звучи аргумента „не му дадох цигара, затова стана боя“? Аз когато отказвам цигара, никой не ми скача на бой. Някаква драма ли има да дадеш една цигара между другото?

    Хем ми е измислена историята, хем твой приятел е участник в нея?… Ако моят разказ ти звучи едностранчиво, помоли приятеля си да разкаже неговата версия на случката. Но нека като мен, да не е просто един интернет псевдоним.

    Харесвам

  26. Дени
    април 23, 2009

    Здраве, ако трябва премести коментара под темата за която мислиш се отнася. Каква е разликата дали пише, че са 20 или 30 като са били 4 човека? Мисля, че не си разбрала какво съм написала. Нека ти го обясня пак. Един от „нападнатите“ е посикал цигара, момчето не му е дало и тогава „жертвата“ (според твоето описание) е скочило да го бие и рита. И според мен звучи абурдно, но явно за комшиите ти е бил достатъчен повод. А това дали е драма или не, не мисля, че даже трябва да ти орговарям. всеки има право да взима сам решение какво и на кой да дава. Казах, че историята ти е измислена защото не преставя реално нещата. Момчето участник в събитията няма никакво желание да се обяснява за тези тези неща. Аз сама поех инициативата.
    И ще те помоля да не съдиш толкова бързо за мен каква съм и що съм. Аз не го правя за теб нали…

    Харесвам

  27. Musha Busha
    април 24, 2009

    Ако ти се чувстваш съдена, то сама си слагаш присъда – аз коментирам единствено това, което си написала, а не личността ти (няма и как другояче, като не те познавам).

    Действително ли смяташ, че дали са били 4 или 20 прави голяма разлика? Един човек скочил на 4-ма, заради отказана цигара?! Е, хайде де.

    Явно наистина аз не съм разбрала какво казваш, както и ти не си разбрала текста. Получава се следното – аз съм (половинчат) свидетел на случилото се (не съм видяла всичко, все пак), ти представяш и защитаваш версията на човек, който не желае да обсъжда случилото се. Ами, получава се малко махленска сбирка…

    Текстът ми, както става ясно от прочита му, е емоционален, защото е писан минути след инцидента. Да омаловажаваме и маркираме случилото се с нелепи аргументи (не били 20, били 4-ма, ама един скочил, пък други му отговорили с дървени колци, пък всъщност не му отговорили, ами го спасявали), е неуместно. Без значение дали са били 4-ма (аз лично видях 5-6, както и писах), или 40, няма никакво значение. Още по-зле, че отсрещната версия не отрече да са влезли в дома на хората, както и други подробности. Вероятно сега ще изпишеш цяла нова страница по темата, но, според мен, това е безмислено. За мен няма оправдание за действията, нито аргумент да омаловажи нападението.

    Няма да стигнем до смислена дискусия за повода на текста, а не причината, така че ти предлагам просто да останем на различни мнения и виждания за инцидента.

    Харесвам

Кажете си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Информация

Публикувано на април 14, 2009 от в да си кажа... с етикети , , , .