Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапредвид и деЦки от НОЙ

Ако еволюцията на човека беше приключила, майките нямаше да са само с две ръце.

Морални изцепки и изпервазвания*

obshta-snimka

Само за тази снимка всички са били на работа!

Следвайки Такъми-вълната, искам да дам начало на сходна инициатива. Идеята се доразви от няколко глави, изначално зададена от Петя, а аз само искам да допринеса.

Повод за идеята са регулярните изцепки и изпервазвания от депутати по повод и без повод. Без значение темата или датата, политиците не пропускат седмица без да накарат веждите на избирателите да се вдигнат от недоумение, гняв, съжаление, разочарование или откровена агресия.

На мен лично ми дойде не до гуша, ами до теме, от депутатски „морал“ и безочие. Затова, предлагам Ви, призовавам и Ви моля да споделяте всички депутатски дела и изказвания, които представляват форма на изпервазване или нарушават обществения морал според Вашите разбирания. Колкото повече, толкова повече. Ще направим списък и ще го изпратим за интерпретация и обратна връзка до участвалите в състезанието за най-безочлив и неморален депутат. Споделяйте депутатските изпервазвания по мейл (musha.busha (в) gmail.com), като коментар под публикацията (аз ще ги добавям в текста) или в блога на Петя. Наближават избори и е добре наградените изпервазени депутати да са видни преди да се положат клетва отново.

Благодаря Ви предварително и…spread the word!

*изпервазен е съвременна терминология, предимно срещана в интернет пространството. Поради недостатъчни данни и проучвания, не е ясно дефинирана употребата и значението й, макар да се усеща негативна конотация. За първи път употребена от коментиращ читател на Дневник.

Update 1,изготвен от изготвен от Яна Бюрер Тавание, мен, Станимир Панайотов, Яна Домусчиева и Петя:

1. Случаят in vivo/in vitro: Дайте да ви направя едно in vivo (на живо), като не можете ин витро” – депутат от Комисията по здравни въпроси в Народното събрание. Упорито се говори, че това е д-р Емил Константинов от БСП, той отрича.

2. Гласуването с чужди карти: И цитат на Пирински по повода: „Понякога се появяват обяснения във връзка с космически лъчения, които проникват под ъгъл в пленарната зала, друг път се появява обяснение, че еди кой си пулт изведнъж по необясними причини започва да дава на късо.“

3. Дирижираното гласуване: Често, за да не стават грешки, при приемането на сложни закони, управляващата коалиция «дирижира» гласуването в парламента. Това става като някой – я депутат, я парламентарна секретарка, показва червен или зелен маркер в зависимост от това дали трябва да се натисне червеното или зеленото копче върху пулта за гласуване.

4. Ние колко работа вършим, а вие как не ни оценявате: Преди няколко месеца Георги Пирински призова Съвета за електронни медии и прокуратурата да се самосезират заради медийните атаки срещу парламента. Тогава БНР предаде, че според Пирински е недопустимо Народното събрание да бъде обект на безскрупулна, безогледна кампания на охулване.

5. Коледните премии: В края на миналата година на Председателски съвет представители на всички парламентарни групи обсъждаха въпросa дали е редно депутатите да вземат коледни премии при положение, че повечето български граждани няма да получат такива – решението бе, че парламентът е свършил огромно количество работа и е работил извънредно.

6. Депутатска пенсия: Предложението на 11 депутати от „Атака“, БСП и Българска нова демокрация, за депутатска пенсия от 1400 лв.

7. Мързи ги: „Част от работодателите преекспонират въпроса с очакваната безработица. Преди дни имах среща с бизнесмени от сферата на услугите. Казват ми – непрекъснато търсим персонал, но хората не искат да работят. (…) Мързи ги.“ Масларова в интервю за в. „Труд“

8. Масларова за пенсионерите: „Един път плачете, как живеят [пенсионерите], като взимат по 80-90 лева. Сега, когато можем и даваме, и казваме критериите на базата на какво ги разпределяме, вас това ви притеснява“. Емилия Масларова, социален министър, цитирана от „Капитал“.

9. Невъзпитаните журналисти: „Всички журналисти искате много от държавата. Държавата може да даде само подслон, по-добри условия за живот, храна, лекарства, да подготви кадрите… Но много трудно може да даде любов и семейна топлина.“ […] „Много ще се радвам следващия път да ме интервюирате за политиката на пазар на труда. Там сме постигнали немалко и затова изобщо никой не ни пита как става, а би трябвало, защото оттам идват големите пари, с които решаваме социалните проблеми.“ Емилия Масларова, социален министър, за условията в домове за деца с увреждания, в интервю за „Капитал“

10. Социалното подпомагане: „Ако там е заровено кучето, заповядайте. Нямам нищо против. С удоволствие бих предоставила на най-желаещите да се занимават с проблемите на социалното подпомагане.“ Емилия Масларова, министър на труда и социалната политика, на въпрос на „Капитал“ как гледа на идеята министерството й да се раздели на две – на труда и на социалната политика.

11. Депутати подтикват към физическо насилие: „Гейовете се знаят кои са, да излязат мъжете да се покажат кои са, и да се покажат, че са мъже, и да им хвърлят един бой на гейовете и ще се оправят нещата.“ Депутатът Митко Димитров от АТАКА в коментар относно миналогодишния Гей Прайд парад в София.

12. Расисткият скандал в Европейския Парламент: Депутатът Димитър Стоянов от „Атака“, който е и български наблюдател в Европарламента, предизвика расистки скандал в Страсбург, след като разпространи имейл с личната си оценка за евродепутатката Ливия Ярока: „…на българските пазари могат да се намерят по-красиви циганки за по 5 хил. евро“ писа Стоянов в мейл, изпратен до всички депутати в ЕП.

13. Продажбата на Халите и…: Стефан Софиянски е даден под съд за продажбата на Халите. Той се спасява от съдебно проеследване, като става Народен представител.

14. Оферирай!: С тази си директна реплика, отправена към наместника на СИК в Русе Илиян Пенев-Мацола, прокурорът Николай Ганчев влезе в най-новата история на българската съдебна система. via Капитал.

Кажете си

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.