Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапредвид и деЦки от НОЙ

Ако еволюцията на човека беше приключила, майките нямаше да са само с две ръце.

Клет Министър

Новинар: Масларова праща инвалиди на работа в тотопунктовете

в. Новинар: Масларова праща инвалиди на работа в тотопунктовете (16.02.2008)

Обувки с леопардова окраска разходи вчера из парламента социалният министър Емилия Масларова. Снимка Люлин Стаменов

Емилия Масларова винаги ме е изумявала. Срещите с нея, макар и виртуално, винаги са предлагали разнообразие и доза съжаление в моя ден. След години ще помня Масларова (надявам се да я помня, а не да я виждам все още) с марковите парцалки как внимава да не си накаля токчетата по неасфалтираните улици на Филиповци, визията а-ла немска порноактриса и прическа „Обичам ABBA и епохата им живее в косата ми!“, бисерите, казани от нея на пресконференции, когато, по момичешки наивно, не схваща дори какъв е въпросът, но дава още по-неадекватен отговор. За разлика от предшественичката си, която излъчваше чиста, неподправена и отегчена злост, Масларова излъчва всячески и медийно наивност и глупотевина.

Другото, с което ще я запомня, е, че е клет министър. Няма да коментирам благотворителните  риалити шоута с огромни хонорари за участващите ВИПове (аааааааааааахахаххаха), а включването на Еми в такива.

Когато Николай Кънчев оповести, че в следващия брой на Big/VIP Brother Масларова ще сготви вечеря, си помислих две неща: първо, че тая жена тотално си е загубила ума и кой, по дяволите, я избра за тоя социален пост и, второ, действително си я представих как завива сърми и пълни чушки в кухнята на шоуто. Последното ужасно би й отивало на политиката и на визията. Тя, с марковата порно-визия, розови бузи и престилка с натюрморт от домати в купа пред фурната.

Но не би!

Масларова пусна писмо до медиите и до Нико Тупарев, да каже какво мисли за цялата работа. Цялото й писмо четете в Капитал.

Неадекватността на изказването й вече разбуни много духове в блогосферата и доведе до създаване на фен клуб във Facebook.  Аз искам да акцентирам само на няколко неща от писмото й. Граматиката на Министър Масларова оставям на Ваша преценка, както и на учителя й по български език в 4 клас.

„Харесвам идеята да се приобщите към усилията на българската държава и българското общество да направят по-добра съдбата на тези от нас, които животът е ощетил.“ Самооценката кого съдбата е ощетила ми допада. Е ли пък ВАС ако не Ви е ощетила, ние за къде сме…

„Надявам се да сте постигнали целите си, защото държавата има нужда от съюзници.“ Държавата е едно нещо извън хората, намира се някъде между Румъния и Турция и го виждаме само в праймтайма, но винаги е замаскирано, за да се гарантира анонимността му. Държавата действа самичка и чака риалити шоута, към които да се приобщи.

„Надявам се също така, че нуждите на едно шоу няма да обезсмислят (…) каузата на благотворителността. (…) Или няма да бъде забелязана както трябва от разточителните пиршества на масата в Къщата на ВИП БРАДЪР.“ Затова ли не искахте да готвите вечеря?

„Че „живучкането” или страстите в Къщата …“ След „разпищоля“ на Сергей Станишев, Масларова вдига летвата с „живучкане“.

„За жалост, вие не приехте предложението ми за участие на една млада българка, която съвсем ненатрапчиво изпълнява моралната си мисия в продължение на три години, като се грижи за едно клето създание.А?!

А!???????????????????????????????????????????????!!!!

Клето създание?! Пролетариатът на Масларова се състои от неощетени от съдбата работещи българи и клети създания, за които някой се грижи.

„Вие нямате нужда от вечеря, приготвена от социалният министър–а примерът именно на Аделина. (…) даде вълнуващ пример за безкористна и сърцата отзивчивост към уязвените от съдбата. (…) примери като нейния са всъщност ЖИВОТЪТ.“

Последните три цитата са скандални. Това писмо ми обясни на мен самата защо социалната ни политика е ялова и защо хората с увреждания и ромите са, като цяло, неработещи. НЕ защото не могат, о, вярвайте ми, могат, а защото са клети създания, за които някой трябва да се грижи. За съжаление, животът не е такъв, какъвто го описвате, Масларова, а случаи като този на Аделина са показателно изключение, именно защото човекът, от когото зависи социалната политика на държавата, използва класификации като „клети създания“. Аз познавам едно клето създание, Капка Панайотова, изпълнителен директор на Център за независим живот – София, която по решение на ТЕЛК е с над 70% нетрудоспособност. Работният ден на Капка е 18 часов. Клетница, а?

Създадената легитимна система за невъзможност на хората с увреждане да работят, е изцяло поддържана от Масларова. ТЕЛК решенията са сбъркани концептуално – те освидетелстват НЕвъзможността за работа, а не капацитета и възможностите на един човек. Хората с увреждане получават месечна добавка, извинете – месечна подигравка, в размер на около десетина лева, както и безплатна карта за градски транспорт. За чий им е?! Когато някой не може да излезе от вкъщи, за да отиде на работното си място на 6-тия етаж без асансьор, за чий муй му е безплатната карта за градски транспорт!? С месечната подигравка какво да си купи? Валиум, да не вдига кръвно от такива малоумни изцепки на добре облечената социална глава?

Госпожо Масларова, Вие сте едноКЛЕТъчен Министър и, според мен, видимо имате специални потребности. Единствено mentally challenged човек може да издрънчи с подобни глупости.

Advertisements

8 comments on “Клет Министър

 1. Mariya
  март 19, 2009

  Здравейте, с риск да задръстя нет-пространството с откровени псувни по адрес на Масларова, ще се опитам да спазя някакъв нормален тон, колкото и да ми е трудно. Аз много пъти съм писала къде ли не в нет-а какво отвращение и гняв предизвиква в мен тази жена. Никога няма да забравя и да и простя за малоумната и реакция за трагедията с децата в Могилино, само един цитат от всички безумия /горе-долу нещо такова беше/: „Ами аз незнам вие какво искате повече от нас, те тези деца толкова си могат и никога няма да могат повече, какво да направим“. Един вид – ами като са зле,колкото доживеят, какво да направим сега – съдба. Един толкова безсърдечен и нагъл човек да оглавява социалното министерство и да декларира някяква фалшива скромност и желание да помогне?!?
  Щеше да бъде много смешно, ако не беше токова жалко.
  Но все пак да не я съдим много госпожата, то не е лесно нито да си министър, нито да си гениален. Много яко определение на sulla, с което напълно съм съгласна:
  “Дадено нещо е гениално, защото от една страна е просто, но от друга е многопластово. Така и Масларова едновременно е и проста, и многопластова.”
  Ако е разрешено да пускам линкове – цялата статия тук: http://sulla.bg/2009/03/01/462.html
  Та мерси на sulla, на Longanlon /чрез него го открих/ и разбира се най-вече на Аксиния, че пусна тази тема, напълно съм съгласна с теб!
  Да е жива и здрава майка и на Масларова, ако ме разбирате какво искам да кажа!

  Like

 2. Musha Busha
  март 19, 2009

  Според мен, Масларова не само трябва да бъде обсъждана, но и без цензура. Последните три социални министри са от кол и въже събрани, жалкото е, че изцепка след изцепка стават все по-зле и клетите създания, т.е. гражданите, не реагират.

  Пускай повече линкове за повече информация.

  Like

 3. alisia
  март 19, 2009

  Да, както винаги много добре написано! Вчера попаднах на една още по-потресаваща статия: ПЛАНЪТ РАН-ЪТ – ПРОГРАМАТА ЗА РАЗОРЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ
  Може би с това, голяма част от пъзела се нарежда…

  Like

 4. Musha Busha
  март 19, 2009

  alisia, извинявай, ама не се вкарвай сам/а във конспирационен филм. Подобни четива са единствено смислени за сценарий на нискобюджетна продукция.

  Like

 5. Лили
  март 19, 2009

  Извинявайте, но стози модерен език, май забравихме много прекрасни думи и сега се обиждаме, защото незнаем какво е значението им.

  Like

 6. Павел
  март 19, 2009

  По-добре да изкоментираме „живучкането“ на Софи Маринова, че тази нова думичка е доста цветиста. Няма такава …….О!

  Like

 7. Musha Busha
  март 19, 2009

  Лили, кои думички искаш да припомниш?

  Like

 8. bendyourcircuit
  март 20, 2009

  нека не забравяме, летвата вдигна още татяна дончева с нейната „екстраваганция“…

  Like

Кажете си

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s