Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапредвид и деЦки от НОЙ

Ако еволюцията на човека беше приключила, майките нямаше да са само с две ръце.

Два месеца до Международния ден срещу хомофобията

Едва ли много от вас знаят какво символизира датата 17 май за ЛГБТ движението по света.

17 май е символична дата заради историческото решение, взето на тази дата към подобряване на живота на гейове и лесбийки в целия свят. На 17 май 1990 година Генералната Асамблея на Световната Здравна Организация (СЗО), след дългогодишни изследвания и проучвания, премахва хомосексуалността от списъка със заболявания. Това решение слага край на вековната хомофобия в медицината.

През 2005 година се запознах с инициатора на глобалната кампания за признаване на тази дата в международния календар на събития, както е Международния ден на жената, Международния ден на човешките права и други. Той се казва Луи-Жорж Тан, французин, който се нагърби с огромната задача да мобилизира ЛГБТ движението по целия свят и да накара ООН да признае 17 май в календара си.

На Международната конференция за човешки права на ЛГБТ през юли 2006 в Монреал, точно преди откриването на първите World Outgames (алтернатива на Олимпиадата, в която участват ЛГБТ атлети и не само ЛГБТ, но които подкрепят каузата), е подписана Декларацията от Монреал, която дава началото на ежегодното отбелязване на 17 май по света.

homophobia2007_300pxВсяка година 17 май се отбелязва под конректно мото. Първата кампания, през 2003 година, показва плакат на двама играчи на хокей, които се целуват под надпис „Шокиращо? Само за хомофобите!“, през 2004 година кампанията е озаглавена „Война на хомофобията“; през 2005 мотото на кампанията е „Хетеросексуално по подразбиране“ и е посветена на семейството и идеята, че не всички деца, по презумпция, са хетеросексуални; през 2006 година  лайтмотивът на кампанията е скритата хомофобия, омразата, прикрита под „по принцип не съм против, но“. Кампанията през 2007 предизвика световен интерес, като дори и българските медии го отразиха (не мога сега да намеря линк, но си спомням публикации по темата, до известна степен неутрални, като не броим лумпенизираните коментари под тях). Първи в отразяване на кампанията бяха Fame Cards, част от световния  алианс на амбиентните медии, които разпространиха безплатна картичка с  визията на кампанията из цялата страна. Мотото на кампанията беше „Сексуалната ориентация не е избор“, плакатът можете да видите на снимката. Лозунгът на кампанията за 17 май 2008 година беше насочен към здравната сфера с призива „Хомосексуалността не е болест!“ (30 години по-късно, след решението на върховния здравен орган в света, държави и отделни лица, в това число политици, все още наричат хомосексуалната ориентация „болестно състояние“. Явно чакат марсианските експерти да се произнесат, защото човешките експерти не са им достатъчно рентабилни. Казвам 30, защото през 70-те години на миналия век СЗО е премахнала хомосексуалността от списъка със заболявания, а през 1990-та решението се потвърждава от Върховния орган на СЗО – Генералната й асамблея.)

Тази година 17 май ще е посветен на повишаване на съзнанието – Homosexuality Knows No Borders, хомосексуални има навсякъде и техните проблеми и потребности не са специфични, а сходни на тези, които имат и хетеросексуалните.

Само за няколко години кампанията доби невероятна популярност и подкрепа в световен мащаб. През 2006 година организацията, която се занимава с кампанията 17 Май (по-известна като IDAHo – International Day Against Homophobia), започна кампания за глобално декриминализиране на хомосексуалността. ЛГБТ-каузата подкрепиха нобелови лауреати (Дезмънд Туту, Хосе Сарамаго, Дарио Фо, Елфриде Йелинек, Амартия Шен), много артисти (Мерил Стрийп, Виктория Абрил, Елтън Джон, Дейвид Бауи и други), писатели (Таслима Насрийн, Джудит Бътлър, Ноам Чомски и други), както и политици. През 2003 беше създадена и награда за Борба срещу хомофобията, с която се отличават личности, допринесли съществено към равенството на гейове и лесбийки. Интересен факт е, че през 2008 наградата бе връчена на Джоан Катлийн Роулинг, авторът на поредицата „Хари Потър“, в частност за разкриването на Проф. Дъмбълдор като гей персонаж.

На политическо ниво, кампанията е подкрепена изцяло от Канадското правителство. В списъка с поддръжници виждаме и Партия Нова Демокрация, която, макар и Канадска, споделя същите ценности и платформа, като българската БНД. Е, не съвсем. В положителните ролеви модели на кампанията IDAHo присъстват Кралската банка на Канада, Форд, радио CBC и други. Над 700 световно известни личности са подкрепили каузата, в това число Ричард Чембърлейн, Анджелина Джоли (която, между другото, оповести с мъжа си Брад Пит, че няма да сключат брак, докато това не е възможно за хомосексуалните), Чад Алън, Алексис Аркет (участвал във филма Криминале и брат на мъжа на Кортни Кокс Аркет – Моника от „Приятели“), Дан Бътлър (познат в ролята си в сериала „Фрейзър“), Трейси Чапмън…

В България кампанията се организира от БГО „Джемини“ и когато започна, получи подкрепа от Център за независим живот – София, Български хелзинкски комитет, Спортен клуб Тангра-България, Българска асоциация на социалните работници, Фондация „Всяко Дете“, Организация „Фейс ту Фейс“, Радио НЕТ (което вече не съществува), Център за неформално образование, Междуетническа инициатива за човешки права, Фондация „Романи Бах“, Фондация „Инициатива за здраве“, Фондация „Куиър България“, Сдружение „Национален клуб на младите журналисти“, Младежка гей организация „СЕНЗУС“ (също вече не съществува), Национален център по опазване на общественото здраве към Министерство на Здравеопазването (представяте ли си!), Fame Cards и Ресурсен център за лесбийки и бисексуални жени „Билитис“. За съжаление на политическо ниво в България повече хора са имали наглостта да говорят срещу хомосексуалните, отколкото да са в подкрепа. free_card_aidsПрипомням ви знакови лумпени като Козовски, Лучников, Сидеров, Чернев, Герджиков, Татяна Дончева, Дончев. По спомени мога да припомня тези, които са се изказвали в подкрепа – Кошлуков, Юлияна Дончева, Николай Свинаров, донякъде и Бойко Борисов. Толкова. Малко от вас си спомнят анти-спин кампанията на Джемини през 2003, която представляваше картичка с известни и неизвестни лица, които застанаха зад мотото „Кое е по-уязвим?“, на която можете да видите Сергей Станишев (преди да стане премиер), декана на Медицински факултет, Бойко Борисов (преди да стане кмет), Драго Драганов, Руши Виденлиев, Наталия Симеонова, Лили Иванова… Тогава всеки от тях се съгласи да сложи името и лика си на кампания на БГО „Джемини“, без да се притеснява за слухове и обиди. Тогава гейовете и лесбийките, и БГО „Джемини“ си бяха същите, които са и днес. Днес, обаче, повечето политици и общественици бягат като дявол от тамян, само като чуят „хомосексуалност“, или по-зле – правят се, че не са чули.

Разказвам ви всичко това, защото смятам, че е важно повече хора да знаят за подобни кампании и, когато видят изброените по-горе имена, да осъзнаят, че не са сами, не са болни, не са сбъркани, не са ненормални, не са лоши хора и заслужават да имат нормален живот, добри приятели, семейства, родители, които ги обичат такива, каквито са. Днес Помъдрелите момичета са пуснали една много хубава новина (Дания разрешава на гей-двойките да осиновяват). Мисля, че е крайно време да спрат да съдят хомосексуалните заради сексуалната им ориентация и да им се отказва правото на нормален и достоен живот, заради отколешни закостенели предразсъдъци. Сексуалната ориентация (хомо- или хетеро) няма да ви направи добър партньор на някого, няма да ви направи добър или лош приятел, син или дъщеря или колега, нито ще ви направи добър/лош родител. Това зависи от характера ви, от ценностите и от възпитанието ви.

30 коментара за “Два месеца до Международния ден срещу хомофобията

  1. Задължително
    март 20, 2009

    Глупости, едно бебе не може да е хомосексуално.

    Сексуалността се развива вторично и е в следствие на семейство/среда/ много фактори. Така че хомосексуализма е следствие. Не е вроден.

    Харесвам

  2. Задължително
    март 20, 2009

    „Мисля, че е крайно време да спрат да съдят хомосексуалните заради сексуалната им ориентация и да им се отказва правото на нормален и достоен живот, заради отколешни закостенели предразсъдъци. “

    Кой ви спира, за какво ви спира?!?!?

    Живейте си живота.

    Вие имате всички права, да не кажа и повече, от на един хетеросексуален.

    Ако искате семейство, ами създайте такова. Имате право. Създавате хетеросексуално семейство и ще имате. То правата са със задълженията. Просто това е задължението.

    Ако искам права на полицай, ами аз ще стана полицай. Няма ли да е смешно да казвам, че с ами нарушени правата, защото държавата не ми дава права на полицай? Ами ако стана такъв, значи ще имам и неговите права.

    Защото ми писна. На всеки му нарушили правата. А правата на семействата. Съжалявам, ама те са изградили България и ако ги е нямало тях, да съхранят традиции и морал, сега щяхте верно да нямате права и да ходите с фереджета.

    Харесвам

  3. Musha Busha
    март 20, 2009

    Задължително, няма такъв филм. Ако сексуалната ориентация на един човек се „развиваше“ в средата и семейството, тогава всички хетеросексуални родители щяха да имат само хетеросексуални деца.

    Хайде дай пример за ЕДНО право, което хомосексуалните имат, а хетеросексуалните не.

    Избора не професия (който използваш) няма аналогия с избора на сексуалната ти ориентация. Не може една сутрин да се събудиш и да решиш да си хомосексуален или пък един гей да реши да „стане“ хетеросексуален.

    За съжаление, си чел, без изобщо да разбереш смисъла. Хомосексуалните искат останалите да се отнасят с тях на база на действията им, а не на база на това с кого спят. Сексуалната ориентация на един човек е нещо интимно и си е негова лична работа. Проблемът идва, когато останалите виждат в един гей САМО сексуалната му ориентация и на база на нея, решават дали е добър или лош човек.

    Хомосексуалните също си имат семейства, драги, те не падат от Марс поединично. И те, и техните семейства, са част от тази България, за която говориш. За традиции и морал дори не започвай да ми говориш.

    Харесвам

  4. Задължително
    март 20, 2009

    „Задължително, няма такъв филм. Ако сексуалната ориентация на един човек се “развиваше” в средата и семейството, тогава всички хетеросексуални родители щяха да имат само хетеросексуални деца.“

    Ами не е така поради редица причини.

    Първо, както казах, няма научно доказателство за роден хомосексуалист. Съжалявам, ама картинката с бебето и закаченото „хомосекшуъл“ на ръчичката му етикетче с цел, да пропагандира определени неща не е вярно, понеже тази сексуалност ще се формира много по късно.

    Да човек не се събужда и не решава, че е хомо. Самите неща изискват време, не е въпрос на един единствен избор.

    Точно за това освен семейството, също средата, обществото.

    Да не говорим, най-вече семейството. Например мой близък приятел, разведени са родителите му, майката му е силно деспотична, много обсебваща жена. Самия той малко по малко си стана гей. Тук няма и да споменавам и какви неща е правила тя с него.

    Такива примери колкото щеш в психологията и въобще.

    Както и едно дете носи и двете начала на родителите си, и мъжкото и женското, за това баланса и отношението между тези полове в семейството е от изключително значение за сексуалното развитие на детето. (Връзката дъщеря-баща, майка-син…неща, които хем обуславят и спомагат за развитието на самата сексуалност на детето, така и проблеми с тази връзка, недостатъчно внимание, или много влияние и подтискане от страна на родители и т.н. (много пъти всъщност не на физическо, а на психическо ниво) също водят до определени изкривявания в самите възприятия на детето и неговата сексуалност.

    Тук да не говорим и за обществото, което с определени действия може да провокира подобни неща. Например, на запад има доста хомосексуалисти в училищата и то отявлени. Но всъщност това не е защото те са повече от тези в нашите училища, или тези тук просто ги е страх да си признаят, а просто понеже там е прието за нормално това и дори се насърчават, като им набиват в главите колко толерантни трябва да са и как ако са гейове значи всияко е файн. Нормално едно дете, което тепърва се оформя да започне да се чуди аз аджеба какво съм. да не говорим и за това, че те и не го правят толкова от вътрешна потребност, колкото и от разюзданост и липса на морал и просто за тях си е вълнуващо да прекрачват границите. Така че в определен смисъл това си е просто избор какъв да си. Какво да те оформи.

    А че хомосексуалните си имат семейства е така. Но хетеросексуални семейства. :-). За жалост на родителите си. Разбира се колкото и да казват, че подкрепят детето си в избора му, те винаги ще усещат разочарование и то не защото детето не е изпълнило „амбициите“ им, а защото е такъв архетипа в родителя. Понеже това от стотици хиляди години е вложено в нас. Семесйтвото да създава семейство. И тук традициите и особено оцеляването ни благодарение на семейството играе голяма роля.

    А за това дали гей може да стане хетеро. Не знам.:-). Повечето от тях са прекалено влюбени в себе си, себични…или ексцентрици…и както прекалено много се взимат на сериозно, така че избора са си го направили.

    И всъщност всеки да вярва в каквото иска, просто държавата трябва да се погрижи точно за семействата, които изграждат това общество и майките да не получават смешни помощи, както и хиляди други неща от които страдат семействата. А ако гейовете искат семейства, да са оженят и да си направят и ще имат! Зимаш си некой левент момък, който те обича и готово. Е…няма всичко да е розово…само малкото нещо, което ще се роди от любовта ви ще е розово…поне в началото, после и то ще стане диване:-P.

    :-).

    Харесвам

  5. bobo
    март 21, 2009

    Ей че гнусни хомофоби бе! Нещастник, дори и да има капчица истина в глупостите, които си бълнал, защо се чувстваш длъжен да дойдеш тук и да ги изплюеш. Няма да ни превъзпиташ! Просто е ужасно изнервящо човек всеки ден да попада на извратени типове като теб, които отричат съществуването ни и нещо от вътре ги тика ей така да визуализират в думи душевната си диария.
    Наистина, само за миг си представи, че всеки божи ден четеш глупости, които зачеркват личността и същността ти!!!!! Ти от позицията на какъв говориш? На по-можещ, по-знаещ, по-силен? Какъв си ти, че да ме определяш като сбъркан? Кой си ти, че да отричаш правото ми на лично и семейно щастие с човека от моя пол? И партньор ще имам, и дете – през дедовия ми е, че ти не го приемаш.
    Тъпи фашизоиди – вчера изписах фермани по темата на едно недорасло като теб, нямам намерение пак да повтарям. У създания като вас липсва каквато и да е способност да се поставяте на мястото на другия и да погледнете през очите му. Не, не искаме съжаление, защото няма за какво да бъдем съжалявани, не искаме специални права, защото те са общочовешки, не мечтаем да ви направим като нас, не искаме да бъдем приемани като различни. Не искаме да бъдем анализирани, изследвани, не искаме да знаем защо сме гей, защото това е част от нас точно като цвета на очите! Толкоз! Вие сте тези, които теглите чертата и се дистанцирате, вие подпалвате взаимната омраза, която скоро няма да изчезне. Ето един твой „колега“ с фашизоидно съзнание и моите опити да му обясня какво е да бъдеш себе в условията на общество, бълващо омраза и презрение на базата на белег, който не зависи от теб и не подлежи на контрол.

    http://eneya.wordpress.com/2009/03/17/hatred/#comments

    Харесвам

  6. Дарина
    март 21, 2009

    До bobo: погледнах блога на онова момче, с което си спорил при Енея – на него мястото му е при Хитлер, ама късно се е родил, че и произходът му не е подходящ.

    До „задължително“ – имам приятели-гейове, на които родителите не са разведени, а братята и сестрите им са хетеросексуални.И не са влюбени в себе си, а в партньорите си. Аз съм хетеросексуална жена, между другото.

    Аз съм Дарина Иванова, ти кой или коя си?

    Харесвам

  7. Ule
    март 21, 2009

    Такаааа, поредният човек,който си говори с „Чувал съм, че…“ или пък „Мисля си, че…“.
    Но докато ти си подочуваш това онова, хората по света ,слава Богу, правят нещо наречено наука, която доказва или отрича разни неща.Та тези учени са написали нещо наричащо се Международна Класификация на Болестите и то не просто са я написали, а са я ревизирали 10!!!пъти. Ето линк към нея:
    http://www.nchi.government.bg/download.html, обърни внимание на главата F65-Разстройства на сексуалното влечение. Надявам се да съм ти полезна с НАИСТИНА научна информация.
    Що се отнася до твоите психологически напъни и импровизации: Много те моля, не се бъркай в чуждата работа, защото е ОЧЕВИДНО, че разбираш от психология, колкото аз от ядрена физика. Айде като нормални хора, първо да прочетем, поне нещичко, а после да парадираме, че знаем всичко!!!

    Харесвам

  8. Eneya
    март 21, 2009

    Злоба, омраза, съдене…
    Ако не е за едно, ще е за друго.
    Тъпото е, че хомосексуалността не вреди никому. За сметка на това злобата, с която се посреща и й се реагира причинява болка, мъка, страх и ужас.
    И въпреки всичко, има много хора, които да твърдо убедени, че те имат правото, моралното задължение дори (морално??? какво значи тази дума, някой може ли да ми обясни, защото е много любима и някакви хора все се замерят с нея, но точна дефиниция сякаш няма) да проявяват насилие над околните, които са различни от тях.
    Когато обаче над тях самите се прояви насилие, вой, ужас, ама как, ама защо, те как са го заслужили…
    Хм.

    Харесвам

  9. Musha Busha
    март 22, 2009

    А това: http://tsvetno.blogspot.com/2009/03/blog-post_10.html

    Не е важно, че доказва, че хомосексуалните се раждат такива, а че нашенец го е открил.:)

    Харесвам

  10. Eneya
    март 22, 2009

    Мисля че трябва да се въведе активно термина хетеросексуалист.

    Харесвам

  11. Дарина
    март 22, 2009

    На мене нещо не ми се вярва това за тазовите кости. 🙂

    До Енея: и „хетеросексуализъм“ също. А как трябва да се нарича една хетеросексуална жена, „хетеросексуалистка“ ли или трябва някакъв отделен термин? На мене нещо не ми достига въображението.

    Харесвам

  12. bobo
    март 22, 2009

    До Дарина:

    Хехехе, момчето е яко в батака 🙂 И е горд от това 🙂 Иска ми се всички хомофоби да са като него (и те са, повечето)
    Ето какво му писах,поствам го и тук (сори Муша за офтопика), тъй като съм почти сигурен, че ще го изтрие:

    Уау!!! Онзи в момента се хили как един десетокласник се изживява като особено важен фактор във вселената 🙂
    Давай Хитлеристче, пълен напред към Сатаната:) Ти сериозно ли си мислиш, че твоите недорасли и недоразвити юношески писания, липсата на каквато и да е оригиналност и залитанията ти по крайни идеологии само и само да шашнеш народа, те правят потенциален актьор или интересна с нещо личност? Имаш отчайваща нужда да бъдеш интересен на хората и да те забелязват, но отдолу е празно, а сивото мозъчно вещество е оскъдно.
    Поредната хетеросексуална кралица 🙂
    Успешно антиинтелектуалстване!

    П.С. като прочетох поста ти, направо ми олекна. Всъщност, чудесно е, че си хомофоб! Чудесно е, че хомофобията ти, както при всички останали хомофоби, и в твоята глава съжителства с най-„светлите“ идеи на 20 век и със силно „човеколюбивите“ ти залитания. Ти би допринесъл много за придвижване на хомо каузата напред с ефекта на антиефекта :)))

    ето как от напъване се получават хемороиди и на мозъка (публикацията на незнайния елемент):
    http://humantorch.wordpress.com/2009/03/20/ludost/#comment-114

    Харесвам

  13. Дарина
    март 22, 2009

    До Бобо: явно го е изтрил.
    Ама човекът си мисли, че е проявил симпатия към заблудените хомосексуалИСТИ! 🙂 Че е лудост, лудост е. Аз не виждам смисъл да споря с него.

    Харесвам

  14. Задължително
    март 24, 2009

    Хъм, принципно съм съгласен за това:

    „Мисля че трябва да се въведе активно термина хетеросексуалист.“

    само ако се въведе активно термина „хетерофоб“. :-).

    Аз лично не си спомням да съм използвал лични нападки срещу някой или да го обиждам, като „нещастник“, „гнусен“ и т.н…но изглежда, когато липсват доводите, това е най-първичната реакция на база точно на злоба, за жалост.

    Иначе за „напъните“ ми да мисля, ами мисля (отново 😉 ), че е добре повече хора да се напъват в това, понеже един диалог се изразява точно в изказване на мисли… :-). Нали не е забранено човек да мисли, или трябва да искам разрешение от някой? Или е разрешено да
    се мисли само каквото мислите вие…? Май и на вас ви е доста трудно да приемете „различните“.

    Ставаше дума, за това дали човек се ражда хомосексуален и за семейството.

    Например за плакатчето на бебето с етикета „хомосексуално“, който е грешен и неточен… Едно бебе не може да е хомосексуално. То е неосъзнато. Неговата сексуалност тепърва ще се формира. Все едно да се лепне етикет „сериен убиец“ или „педофил“ или „некрофил“.

    Неща, които имат възможно развитие и които биха се развили при определени обстоятелства и избори на самия човек. Да не говорим, че и то е неосъзнато, така че просто е нелогично.

    Макар че целта на плаката ми е съвсем ясна:-).Е, в мен не предизвика съжаление. Защото си е чиста и ефтина (за масовия немислещ човек) пропаганда.

    Иначе благодаря на линка, който Ule ми прати, виждал съм го този сайт доста пъти;-)…но спора беше за това дали човек се ражда хомосексуален, а това определено не го пише там.

    Иначе ми е интересно, като ние, хетеросексуалистите сме толкова задръстени и закостенели, защо толкова искате да станете като нас . Ние сме задръстени и робуваме на такива остарели неща и догми, като брак, като семейство, като традиции, защо толкова искате и вие да почнете като нас. И вие да влезнете в закостенелите ни традиции…

    Нали се обичате, живейте си, не се занимавайте с такива бесмислени неща. Ако са истински нещата, то няма нужда да го доказвате на който и да е. :-).

    Харесвам

  15. Musha Busha
    март 24, 2009

    Задължително, каквото повикало, такова се обадило. Когато първият ти коментар е подигравателен и обиден, не очаквай отговорите да са любезни и мили. Няма да съдя кой как ти отговаря и какви думи използва, защото докато ти си един, срещу когото няколко души сега използват по-рязък език, то хомосексуалните са много, срещу които всеки ден се използва вербална агресия.

    Доводи не липсват, просто няма чуваемост. Човеко, извинявай, но тук истината няма да се роди, защото това с теб не е спор – едно си баба знае, едно си баба бае.

    Много мразя да се свежда разговора до „учените доказаха“, защото е безмислено. Учените като доказаха, че хомосексуалността не е болест, нима това НАИСТИНА оказа някакво влияние върху общественото мислене?! Учените в Европа и САЩ доказаха след дългогодишни изследвания няколко пъти (ако държиш, мога да ти посоча няколко линка за повече инфо), че честотата на срещана хомосексуалност в еднополови двойки е същата, каквато и в разнополова. И, учените като го доказаха, ти наистина промени ли си мнението?!

    Що се касае до ЛГБТ, учените действително доказаха, че транссексуалните се раждат с транссексуалността си заради размера на хипоталамуса (в малкия мозък се намира), който е с размер, близък до този на срещуположния пол.

    Вече десетилетия учените и психолозите нямат единодушен отговор защо хората се раждат с определена сексуалност. Има теории, че хората са по презумпция бисексуални, че хетеросексуалността и хомосексуалността никога не са абсолютни (т.е. никой не е 100% хетеро или гей) и т.н. Това, което е абсолютен факт, обаче, е че средата не влияе на сексуалността ти и не може да я промени. Чети внимателно – сексуалната ориентация, а не сексуалния опит. Което значи, че може да имаш интимен контакт с някой от същия пол, но това не те прави хомосексуален. Сексуалната ориентация е емоционално, физическо и психическо влечение към друг човек. Ако си правил тройка, това прави ли те по презумпция полигамен?

    Плакатът е страхотен по няколко причини. Първо, категорично погрешно и неоснователно е да сравняваш сексуалната ориентация на един човек с болестни състояния или криминални аномалии, каквито са изредените от теб. Ако в теб все още съществува неяснота, педофилията е заболяване, при което възрастен човек изпитва сексуално влечение към дете, без значение от пола му. Тук няма касателство сексуалната ориентация, още повече, че децата нямат напълно оформено проявление на пола си, т.е. са по-скоро унисекс, ако мога така лаишки да го кажа.

    Втората причина плакатът да е страхотен е, че децата имат сексуалност, колкото и невероятно да ти звучи. Който и психоложки труд да прочетеш, ще видиш, че е така. Децата от ранна възраст проявяват сексуалността си, обикновено с любопитство, което им носи някакво удоволствие. Тук има две важни неща: това, че децата имат сексуалност не значи да правят секс, неслучайно има определена възраст, на която се смята, че това вече е нормално за физическото и психическото им състояние. Тази възраст е различна в различните географски ширини и култури, в България е 14 години. На мен лично ми се иска да беше по-висока, но факт е, че има малолетни момичета, които правят аборт или са ХИВ-позитивни. Другото нещо е, че ако децата нямаха сексуалност и проявление на пола, тогава детските дрешки и играчки щяха да са еднакви за всички, а момиченцата нямаше да са облечени масово като, извинявам се за израза, курветини чалгаджийки с минижупчета, разголени гърди и всевъзможни фьешънски аксесоари. Масово родителите вкарват децата си в определен полово-ролеви модел още от ранна възраст. И плакатът казва именно това – бебетата невинаги са хетеросексуални и е погрешно от ранна възраст да им се налага определен полов модел.

    И последно, че стана много дълъг текста, хомосексуалните не искат да са като хетеросексуалните. Все едно да е обратното. Първо, хомосексуалните искат към тях да се отнасят КАКТО към хетеросексуалните (защото това не е така, нито социално, нито законово) и, второ, кое те кара да мислиш, че хомосексуалните не тачат същите неща, като хетеросексуалните? Те също имат и искат да има семейства, деца, традиции и прочее. Сексуалната ти ориентация не формира характера ти, а само определя с кого би се чувствал спокоен и щастлив да живееш.

    Никак не ми харесва последния ти коментар „Ако са истински нещата“. Докато за теб писането тук е забавно и любопитно, малко екзотично дори, за мен това е живота ми. Никой не може да ми казва дали животът, семейството и детето ни са истински.

    Харесвам

  16. vihrena
    март 24, 2009

    Не става дума за доказване, бе човек! Не разбираш ли: ако съпругата ти катастрофира, ще се обадят на теб и ще те пуснат да я видиш в болницата, нали! Само защото тя е родила детето ви, а не ти, само на нея е позволено да го взема от училище и да говоди на лекар, така ли е? Можете да си купите жилище заедно, нали? Ето това са истинските неща, за които всъщност е „борбата“ – нормални, естествени, човешки права. Вие се обичате и ги имате. Ние се обичаме и ги нямаме. Кои са специалните?

    Харесвам

  17. Дарина
    март 24, 2009

    До задължително: ами ако кажа: „аз мисля, че Земята е плоска, и никой не може да ми забрани да мисля така“?

    Между другото, някои от острите думи бяха насочени не срещу тебе, а срещу един подобен на тебе, но по-краен във възгледите си. И пак между другото, някои от нас тук са хетеросексуални.

    Харесвам

  18. Задължително
    март 24, 2009

    Е, че като бебето е с неустановена сексуалност, както е според теб(или би-), коректно ли е да му се слага етикет „хомосексуалист“ ? хехе.

    Това е, което и аз казах – сексуалността се развива в последствие, при което голямо значение има семейството, обществото и т.н. И да, ориентацията не е на база сексуалния опит, а на доста други фактори :-).

    „Що се касае до ЛГБТ, учените действително доказаха, че транссексуалните се раждат с транссексуалността си заради размера на хипоталамуса (в малкия мозък се намира), който е с размер, близък до този на срещуположния пол.“

    Това не е доказано. Това е предположение, най-малкото, самия учен, който „открива“ и изследва това в мозъка, казва сам, че не е доказано, особено като не са изследвани бебетата дали и при тях се наблюдава подобно нещо, за да се докаже, че още при раждането го има и т.н. Както четох в една статия, мога да ти я постна, стига да я намеря, няма доказателства, за това че човек се ражда гей, ако имаше, то значи щеше да има тестове и много други неща, които да улесняват хората в това да знаят какви са. Но факта е, че човек сам се идентифицира, сам намира какъв е, сам се нарича (определя). (тука малко уточнение, доколкото човек може „сам“ нещо да измисли, понеже дори избора зависи от среда, семейство, битие, но това е друга тема).

    Да не говорим, че и доста учени смятат, че хомосексуализма няма много общо с биологията и гените, а с психологията. В този смисъл, дори няма и тест за това дали човек се ражда и хетеросексуален… (Дарина, ето все още може да промениш живота си 😛 и да отидеш на другия бряг, но споко аз жените ги разбирам, като мъжете са станали толкова меки и женствени, поне да се подкрепяте една друга хехе..това го казах с добри чувства, бтв).

    От друга страна, ако допуснем, че това е генетично, то значи може да се променя, особено с разчитането на човешкия геном, много генетични болести или аномалии могат да се променят и лекуват. Така че дори да допуснем, че се ражда така човек, то пак това не е в особена полза на самия хомосексуализъм, понеже ще може да се лекува. Да се предотвратява. А едва ли има родител, който би искал детето му да е гей, и има ли възможност, винаги би го променил. Съжалявам, че го казвам, наистина много хора не ви желят лошото, но стане ли дума за децата им, предпочитат да си останат дървени традиционалисти. Може би и те са се родили така и не трябва да ги съдите;-).

    Пък и примера ми с педофилията, или сравнението, ами и това е сексуално предпочитание, или ориентиране, просто някои предпочитат дечица, други студени трупове, но ако се раждат такива, защо ги съдим, за това, че следват естеството си?
    Например педофилията, както и хомосексуализма са били на особена почит например на места в древна Гърция. Защо педофилия. Ами правили са се, така да се каже пиршества, и черешката на тези пиршества са били млади момченца, за които било дори престижно да бъдат в компанията на такива ментори, които после се възползвали от тях доста подробно. Интересното във случая, че ги е привличало женствеността на все още неразвитите момчета, те не са били мъже, някои са били и доста малки. Което е доста извратено в същността си. Все пак истинската женственост е в жената (поне за мен). А те я търсят в млади момчета? Но да не задълбаваме в болните мозъци, разбира се, това е било прието, като нещо нормално от тогавашното общество. Друго нещо е интересно, това, че дори в извратеното общуване, дори в неестественото такова или например при гей двойките има доминиращ, винаги се запазва архетипа на това да има силен и слаб, какъвто е архетипа в семейството като идеал и модел. Мъж и Жена. Силния и Слабия Пол. И когато те не са налице биологически в естествения начин, този архетип, пак се наблюдава, изглежда е толкова вътре в нас, че и да не искаме, винаги ще го повтаряме, дори да сме със същия пол. Защото той е първообраза за нас. Той е отвъд нашите дори осъзнати решения и принадлежностти, отвъд догми, предрасъдъци. (Тук разбира се, включвам и хетеросексуални двойки, където жената трябва да взима ролята на силния пол, като мъжа е нерешителен и общо взето..пасивен.). Така че, каквото и да прави човек, то ще е изкривяване, или наподобяване на този съвършен ахетип на семейството вътре в него (и в нас).

    В този смисъл, има една приказка, че лъжа не съществува… а само изкривена истина.

    Харесвам

  19. vihrena
    март 25, 2009

    Задължително, според мен ти твърдо вярваш в хомосексуалНОСТТА поне при някои животински видове – такова търсене на теле под вола отдавна не бях срещала!
    Защо изобщо те интересува толкова? Не, не ми отговаряй. Просто не ми отговаряй.

    Харесвам

  20. Дарина
    март 25, 2009

    До задължително: как точно бих могла да „премина на другия бряг“? Нещо не ми се струва възможно.

    Не мога да понасям мъже, които само искат да ДОМИНИРАТ и ме смятат за СЛАБИЯ пол. И познавам съвсем конкретни гей двойки, в които никой не „доминира“ и никой не е „женствен“.

    Толкова от мене, че прекалено много пишем тук.

    Харесвам

  21. Musha Busha
    март 25, 2009

    Задължително, както казах:

    1. няма чуваемост. Ти или просто не четеш какво пише, или наистина не четеш какво пише.
    2. „…че децата имат сексуалност, колкото и невероятно да ти звучи.“

    След като ти не четеш какво съм ти отговорила, а впоследствие и в резултат от това променяш на 180% градуса думите ми в своя полза, в това число и цитираш като аргумент нещо, което аз съм казала, че е точно обратното, аз не виждам смисъл да чета коментара ти и да отговарям. По-смислено е да водя диалог със себе си. Нищо лично, просто когато се води разговор, различните страни се изслушват и на база на това прогресира разговора. С теб той не прогресира, а с всеки коментар се връща на изначални махленски приказки.

    Ако ще говорим, нека се чуваме първо. Инак, сполай ти.

    Харесвам

  22. Задължително
    март 25, 2009

    Ей, някой да се размисли повече и вече и телета виждат някои. Хехе. Съжалявам, но обичам да търся и виждам нещата в дълбочина. Съжлявам, ако на някои хора не им харесва това. Но не мога да не бъда себе си.

    Според мен приказките ми хич не са махленски, нито спора?!? Повечето приказки са на махленско ниво.

    А за чуваемостта, може би и ти трябва да се запиташ дали наистина можеш да чуеш неща по- различни от нещата, които ти мислиш за истина?

    Понеже каквото и да напиша, ако то е по различно от твоята нагласа, по дефолт ще го пуснеш в графа „закостенял нещастик“, може би графа „тъп хетеросексуалист“ и така наистина няма смисъл. Няма как да я има чуваемостта, за която ти пишеш.

    Понеже чуването винаги е двустранно, диалога е от двете страни. Както и при любовта:-). Иначе си става баш изнасилване.

    Айде, лека.

    Харесвам

  23. bobo
    март 25, 2009

    Задължително, виж това.
    http://www.librev.com/index.php?option=com_content&task=view&id=505&Itemid=26
    Твоята свръхпредубеденост си я запази. Колкото и да не ти е приятно, любовта между еднаквите полове е в природата на човека и ще я има. Причини – бол. Това, че ти я възприемаш като болест и отклонение по-скоро ме навежда на мисълта, че искаш да отречеш нещо в себе си.
    Пожелавам ти искрено едно такова бебе като на снимката – приеми го като предизвикателство и се опитай да го промениш, да му изключиш „педалския ген“ без да го умъртвяваш, лоботомираш и без да предизвикваш у него самоубийствени помисли. Само едно не мога да разбера – наслаждаваш ли се, удоволствие ли е за теб да споделяш троглодитските си разбирания точно тук и какво очакваш от нас? По-приятно ли ти става, когато знаеш, че засягаш природата на огромна група от хора, заклеймявайки я като противоестествена и открито желаеш изчезването й? Кефиш ли се на това, че допринасяш за засилването на омразата, огорчението и разделението?
    Чуваемост, уважаеми, би имало, ако си говорехме за комунизъм, капитализъм, анархизъм и пр.
    Чуваемост НЯМА да има, когато става въпрос за личността на човек, за една огромна част от светоусещането и себеусещането. Ти атакуваш точно това и казваш, че то не бива да съществува и е променимо или пък твърдиш, че се възпитава и в нашия случай е грешно, нередно, извратено. Съзнаваш ли какво правиш? Представите ти за хората са твърде рамкирани, обичаш да ги слагаш в категории и да им лепкаш етикети за норма. Още повече – ти отказваш да вникнеш в различния светоглед и автоматично го приемаш за грешен. Не се самозалъгвай, че обичаш да виждаш нещата в дълбочина, точно обратното е. Хората като теб са болшинството, затова светът винаги ще е в разпри и конфликти кой е по-прав, затова винаги ще има в съзнанието на такива като теб по-качествени и по-некачествени групи. От тези философии произтичат най-отвратителните неща, които са се случвали и ще се случват. Бъди нетолерантен – бъди нормален! Sieg Heil!

    Харесвам

  24. Musha Busha
    март 25, 2009

    Here we go again. Аурата на саможертвата, че, видиш ли, си низвергнат, защото мислиш задълбочено и инакояко, но сред глупаци и невежи, не минава, сори. Дадох ти много конкретен пример защо още от началото на коментара ти е видно, че не си прочел това, което съм написала в отговор. Разговорът се сведе до махленско ниво в момента, в който се отхвърлят, иначе исканите от теб, научни факти, когато не те устройват. Не ме познаваш достатъчно, за да си вадиш заключения в каква „графа“ съм те „сложила“, имай малко самоуважение към себе си. От това, което написа, ми стана очевидно, че, независимо кой, какво и как ти каже на тема хомосексуалност, ти си имаш свое виждане по въпроса и си до такава степен убеден в истинността му, че е безмислено да се водят задъбочени разговори. Ти бъди себе си, остави и мен да бъда себе си, но не ме съди, както аз не правя така за теб.

    P.S. Бях пропуснала да обърна внимание на вметнатите от теб определения като: “ аз жените ги разбирам, като мъжете са станали толкова меки и женствени, поне да се подкрепяте една друга хехе“; „самия хомосексуализъм, понеже ще може да се лекува“; „в извратеното общуване, дори в неестественото такова или например при гей двойките“; „жената трябва да взима ролята на силния пол, като мъжа е нерешителен и общо взето..пасивен“… Е, мисля, че това решава духа и смисъла на разговора.

    Харесвам

  25. vihrena
    март 25, 2009

    Разбира се, че се кефи, разбира се, че търси под вола теле, разбира се, че осъзнава, че се дразним на многознайното му тъпоумно тролстване.
    Не случайно е избрал да се изявява тук, а не примерно в „алтермедия“, където ще е просто един от многото нормални шизофреници. Поле за изява иска човекът. Както и досег с „гей-средите“, любопитни са му някак си. И тъй като не е социално оправдано да ги опознава отвътре, както му се иска (защото баща му ще го напляска примерно ако разбере) – той ръси умнотии с хладнокръвна усмивчица. А отвътре му горииии, така му се иска да са верни теориите, които развива, и си мисли, че колкото повече ги повтаря, ще ги легитимира най-вече пред себе си.
    Като онова момченце със „самоконтрола“ – нямал нищо против, че човек изпитва влечение към хора от своя пол, но трябва разумът да контролира емоциите.
    На това му викам аз недоклатено педерастче (гейовете да не се обиждат) и спирам да се занимавам.

    Харесвам

  26. Задължително
    март 25, 2009

    Musha Busha, ama ти май ама хич не си прочела какво съм написал. Ти изискваш от мен нещо, което самата ти не може да изпълниш! Че това си е лицемерие и преднамереност!

    “в извратеното общуване, дори в неестественото такова или например при гей двойките”

    Ами да, тук както виждаш съм отделил хомосексуализма от другите неща, които съм нарекал извратени. Ти май четеш, каквото искаш да видиш…

    Другото за лекуването, ами там развих тезата за вроден хомосексуализъм, и за това, че ако е генетично, то значи, ще може да се идендифицира и променя. Както за това, че дори хетеросексуалността не може да се идентифицира и „засича“ в гените.

    За другите неща също.

    Не знам за махленски, но определено например vihrena се изказва доста каруцарски. Но това се среща често, когато липсват доводи, човек почва да обижда отсрещната страна на лична основа.

    И съжалявам, че някои са паднали до нивото на тези, които псуват гейовете по другите форуми. Просто другата крайност. Хетерофобия.

    Също – не всеки който е на различно мнение е нацист, или шизофреник или каквото там още някои изказаха.

    „Разговорът се сведе до махленско ниво в момента, в който се отхвърлят, иначе исканите от теб, научни факти, когато не те устройват.“

    Е, че ти не правиш ли същото? Или просто си се приела за „правата“? Че с какво си по различна от мен или който и да е, който има си има мнение? Че това си е чисто лицемерие.

    За жалост.

    Изглежда на думи е лесно човек да е толерантен, но дойде ли някой „различен“ от мисленето му, обикновенно това, което се забелязва са как хората веднага стават крайни. :-).

    Ами, като не ви се спори с доводи, спорете си с гаменчетата от другите форуми, там поне ще ви се вдига самочувствието. А вихрена, наистина може би ще се почувстваш добре в спорт.бг в темите за ЦСКА и Левски, там може да използваш доста от фразите, които използваш в „споровете“ си, както и ще научиш нови. :-). А Бобо е добре да прочете какво е нацизъм и т.н., за да може поне да знае с какво обижда човека отсреща. Или за лична култура.

    За жалост всяка крайност си прилича. И в същността си е с един корен.

    🙂 (хладнокръвна усмивчица, липсва един зъб).

    Харесвам

    • Musha Busha
      март 25, 2009

      Да сложим точка. Няма нито развитие, нито смисъл, нито е приятно да се води тоя разговор с теб.

      Харесвам

  27. Задължително
    март 27, 2009

    Така е, като нещо не ти изнася не е приятно. От личен опит го знам.

    Последно, все пак така и не се стигна до темата за децата.

    Един познат и приятеля му (гейове) искат да имат дете, да си отгледат.

    И той ми казва същите неща, как нямал права и т.н. И иска една жена да му роди детето, а той и приятеля му да го отгледат. Всичко е файн, нали?

    Ще използвам и думата, която той използва, че ако трябва, ще се „прежали“ за да спи с жена и да му роди дете. Тук няма и да коментирам и самото отношение към жената, като просто някакво средство, инкубатор, мътилня, която да му даде детето, просто като някакъв продукт. Което определено е един егоистичен акт, в който той иска да си задоволи някакви желания, без въобще да му пука какво е добре за детето. Просто той трябва да осигури „материала“, а жената утробата си и 9 месеца от живота си. Пускаш монетата и ти пада минералната вода от автомата.

    И всъщност той какво ще направи. Ще отдели детето от истинската му майка, за да може да го отгледат с приятеля си.
    Но това определено не е в полза на детето, да бъде отделено от майка му. Ако е момиченце? Ами всяко момиче има нужда от майка си, двама мъже НЯМА как да я заместят. Дори и да дават да се вижда с детето си, това не е достатъчно. Ами и момчетата имат нужда от майка си. Няма как те да „симулират“ майката. Невъзможно е. Ами и две жени да гледат момче? Ами пак, НЕ могат да му дадат това, което един баща би дал на сина си. Каквато и мъжкарана да е едната от жените, тя просто не може да му даде това. Невъзможно е, както и един баща не може да даде това, което една майка може. С какво това, ще е по различно от един дом за деца? Може би в условията. Но не и в запълване на нуждите на детето, истинските нужди, които са на съвсем друго ниво.

    Не може децата да се използват, за болните (както в случая) амбиции на определени хора, които са готови всичко да прескочат, само и само да ги осъществят и са готови да променят неща, които са вложени в хората, като това само ще довете до увреждания, защото всичко, което не е естествено води до това. Най малкия пример е да видим какво причиняваме на самата природа с непрекъснатите вмешателства в нея. И това е заради мисленето на хората. Ние първо себе си замърсяваме и замъгляваме, нормално е да правим същото и със всичко около нас, само и само да угодим на егоизма си.

    Кой каквото и да говори, това е противоестествено и абсолютно вредно за детето и за психическото му развитие. Да не би хетеросексуалните семейства да са перфектни? Не, не са, семействата, в които нещата са поставени както трябва са вече по-малко (но ги има 🙂 ), и нормално, все пак всичките ценности са в западане. Много от нещата са се изпразнили от съдържание и хората искат все повече да консумират и притежават, отколкото да обичат и дават.Но това не значи, че трябва просто да се дадат права на хомосексуалистите да си правят експерименталните семейства, да се даде на хората още някаква илюзия, а просто да се насърчат истинските семейства, да се върнат хората в истинските ценности…И после се оплаквай, че момиченцата ходят като чалгарки, че гледат извратеняци като азис и т.н., където на запад вече се стига до безумия, като това деца да съдят родителите си и просто семейството малко по малко се разваля, като нещо сакрално, което разбира се е удобно, като нямаш семейство, ще станеш просто работлива самотна пчеличка в системата. Както се казва, не си спомням кой римски император или философ беше казал, че съвършения роб е този, който не знае, че е роб.

    И така, но може би е по-важно да общувате само с хора, които ще ви говорят неща, които са ви приятни, които ще ви четкат колко сте велики и онеправдани и всеки, който мисли различно от вас е селянин, задръстен, остарял, фанатик, нацист, нетолерантен… Както се казва, илюзията е сладко нещо понякога. Проблема е че тя довежда човек до побъркване. Както и това много добре се вижда на места на запад.

    И все пак, на никой не може да му се отнеме свещенното право да съсипе живота си, но определено не е нужно да съсипва и живота на децата със своите объркани възприятия и амбицийки, заради които човек е готов да съсипе не само своя си живот.

    …това е от мен. Който в каквото иска да вярва. Поне това най-добре умее модерния човек. Да лъже себе си.

    Харесвам

    • Musha Busha
      март 27, 2009

      Както казах, разговорът отдавна загуби смисъл и връзка с действителността. Понеже си сляп за чуваемостта на различна от твоята гледна точка, сам се епитетизираш като селянин, фашист и прочее (там каквито си ги изредил в коментара си). В няколко отговори аз и други хора изписахме редове и по темата за децата, и за хомосексуалността по принцип. Явно, сме си я писали ние да си я четем, защото по нищо не личи да има развитие в разговора, продължаваш да си пееш съшата песен и да използваш същите аргументи, които доста по-нагоре стана ясно, че са неуместни. Обобщения от рода на „като не ти изнася, не ти е приятно” ги казвай на семкопродавачките. Твоята визия за „изнася” е ти да обиждаш и да квалифицираш, но инакомислещият да те слуша с уважение и да се съгласява с теб.

      Затова, благодарение на Just do it (http://justdodoit.blogspot.com), стигам до извода, че нещо, някога е причинило твоя хетеросексуализъм. Вероятно си в търсене на себе си и искаш да си гарантираш, че си 100% хетеросексуалист и затова пишеш на моя блог, почти всеки ден (дори и аз не го правя, да не говорим на блогове на хетеросексуалисти!). Възможно е хетеросексуализма ти да е просто фаза, която ще премине с времето и подходящата терапия. Знам за нАучни изследвания, че успешно се лекува такъв генетичен залог. Освен това, хетеросексуализма е ненормално явление, защото ако не беше, тогава защо повечто психично-болни пациенти са хетеросексуални.

      Ти сподели ли с детето си, че си хетеросексуален? Това как се отрази на психиката му? Дали съседите ще го приемат като нормално? Насилниците на деца са хетеросексуални в пъти повече, отколкото хомосексуални. Наистина ли ще се чувстваш спокойно, ако учителите на детето ти са хетеросексуални? При такава сериозна подкрепа за хетеросексуалните бракове, има разрастващо се увеличение на разводите и разделените родители. Ти успя ли да гарантираш на жена си и детето, че това няма да се случи, нищо, че се случва масова на останалите хетеросексуалисти?

      Хетеросексуализма ти не ме обижда, стига да не ми го навираш в лицето. Не разбирам защо вече системно се опитваш да ме накараш да се трансформирам към твоята сексуална ориентация. Бъди си хетеросексуалист, без да ми го навираш в лицето и да манифестираш с това. Щом придаваш толкова голямо значение на секса, както стана ясно, вместо да пишеш тук, иди активно (не пасивно!) си задоволявай жената!

      И хайде не ми давай акъл как да си гледам и възпитавам детето. Смятам да общувам с когото преценя за добре, но със сигурност не и с хора, които си позволяват да дават квалификации кое е нормално или не и да ми дават угодни примери от природата. Зърната на мъжете също ги има в природата, ама не стават за кърмене.

      Харесвам

  28. Pingback: Непоискано пропагандно съобщение « Муша-Буша в пространството

Коментари са забранени.