Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапредвид и деЦки от НОЙ

Ако еволюцията на човека беше приключила, майките нямаше да са само с две ръце.

bTV не изневерява

bTV от няколко години прокара „социална политика“, с която лично аз не съм съгласна. Това, че много от продукциите на телевизията отразяват социални проблеми, не компенсира, някак си, начина, по който са отразявани. Така нареченото „човешко лице“ (цитирам по спомен думи на Ани Салич) представя силно виктимизирана, жалновидна, съжалителна картинка, в която което и да е малцинство заслужава ефирно време, когато постъпи по начин, който се представя като изключение за останалите от същата група. Примери много: баща ром си намира работа, за да припечели и да може да се грижи за дъщеря си, изоставена от хахавата си майка пройдоха; деца с увреждане тръгват на училище; побългарени чужденци, които са по-бетер и от родните българи и тачат български традиции като изконно свои… И още много. По отношение на гейовете бТВ никога не е била безпристрастна – от продукции, откровено положително настроени, до осъдително невежи журналисти и водещи, които печелят рейтинг с хомофобски изказвания, репортажи и коментари. бТВ вероятно са напълно наясно, че по начина, по който се формулира една тема за ЛГБТ тематика и по гостите, които канят, демонстрират политиката и ценностите на телевизията.

Тези именно ценности са безценни за мен. Не защото са на завидна висота,  а защото нямат обществена и медийна стойност. В миналогодишните издания на Music Idol хомофобията и враждебната реч не бяха рядкост, а по-скоро често присъствие както в лайф-изданията, така и в зад-кадърните коментари.

Традициите са, за да се спазват, и докато, за мое огромно съжаление, Нова телевизия вече не е сред най-гледаните от мен и към която изпитвам жална носталгия по времето, когато Нова беше публицистична, интересна и по-често неутрална към социална тематика, бТВ пирува и царува с враждебна реч. Чудя се СЕМ и заявената им цел да се борят с враждебната реч къде останаха? А, да, доц. Пешева каза, че СЕМ не може да реагира сам, трябва НЯКОЙ да ги сезира. Докато СЕМ са в бездейно очакване пред пощенската си кутия, споделям с вас пример за горните ми думи.

Изобщо не (би трябвало да) става дума за това дали кандидат за Music Idol е гей или не.  На фона, обаче, на експертното мнение на Мара Отварачката за житейските цели и устремеността на едно момиче, подигравателните оценки в стил 1972 година на Фънки (опс, извинете, 1972 в Европа и САЩ, в България – в стил 2009), „на когото следващият кандидат нещо му бягал в лявата лента,“ не са изненада. И Джордж Майкъл бяга в същото състезание, ако мога така да се изразя, но изпълнението на песента му от друг участник гарантира на момчето преминаване в следващия етап.

Music Idol: Хомофобията на живота в Ultimate Gay Blog

Хомофобия и в бТВ в Помъдрелите момичета

Music Idol без цензура на хомофобията в Цветно

И докато всякакви лумпенизирани фанатици крещят как сексуалната ориентация е нещо лично и не желаят да им се навира в лицето, горното е изящен пример как НЕ хомосексуалните я навират в лицето на хетеросексуалните, а напротив – ХЕТЕРОСЕКСУАЛНИТЕ изкарват нещо толкова лично като повод за коментари и класификация на един човек.

Не се сещам за случай, когато бТВ сами да са предприели действие да оправдаят враждебната реч от ефира си или да се извинят за хомофобските коментари. Не вярвам и сега това да се случи.

3 коментара за “bTV не изневерява

 1. epistemic murk
  март 16, 2009

  бтв е расистка, хомофобска и като цяло чалгарска телевизия. колкото по бързо се самозакрие, толкова по добре.

  Харесвам

 2. Гражданин на Гомор
  март 16, 2009

  За съжаление BTV нито ще се закрие, нито ще губи популярност, точно обратното става. Колкото повече мачизъм и национализъм промотира дадена телевизия, толкова по-гледаема става. Преди малко пък прасето Фънки отново изгухтя хомофобски, че хич не си пада по този „ПЕДАЛ“ Джордж Майкъл. Какво послание праща това на подрастващите, освен – Мразете ги! Педалите са гадни и стават само за мразене!

  Харесвам

 3. Eneya
  март 16, 2009

  Интересно е как се обособяват все повече два лагера – едните не гледат никаква телевизия, другите гледат само телевизия.
  Има и някакво совобдни електрони, които хем гледат телевизия, хем използват интернет и други начини за осведомяване, но като цяло първата бройка се увеличава, а свободните електрони намаляват.

  Харесвам

Кажете си

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.