Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапредвид и деЦки от НОЙ

Ако еволюцията на човека беше приключила, майките нямаше да са само с две ръце.

Deja-vu?

Сутрешната новина по Нова телевизия:
„Студенти, земеделски производители, еколози и граждански сдружения ще протестират пред Народното събрание днес. Те настояват за правова държава, в която да се спазват законите и да се гарантира участието на гражданския сектор в управлението на страната.“ Така медиите обявиха идеята на днешния побой пред парламента.

Няколко часа по-късно новината в действие (снимките са от Фотоблога на Юлиана Ник:
1798917992

По медиите днес видях хора, хомосексуални и бисексуални, за които никога нямаше да ми хрумне да ги търся именно там. Организаторите на протеста определено са се оакали, но лично аз ги поздравявам и напълно ги разбирам защо, в желанието си да бъдат идеалисти и да търсят промяна към по-добро (а всичко, различно от сегашната триглава змия е по-добро, вече знам!), не са си развихрили фантазията да си представят с какви лумпени и хулигани съжителстваме на тази територия.

С жена ми, докато вечеряхме, направихме кратък обзор на последните години и, въпреки крехката ни възраст, и двете сме спали на барикадите през ’97-ма. Обхвана ни усещане за дежаву. Първото дежаву е за гей прайда на 28 юни, който явно представлява демо версията на днешното меле (а за архаично останалите дино-активисти, е и показно в какво може да се превърне следващият). Една от разликите е, че пред Парламента няма будка за сладолед и Госин Станков не водеше горката си щерка. Отново виждам познати муцуни от старите юнски ленти, отново някое 14-15 лапе си носи домашно приготвен Моллотов. Отново полицията е на топа на устата. Отново (тепърва от утре) ще започне „ушев ме би“, „не, не е ушев, Левски Запад са“, „не, ушев беше“, „абе, казвам ти…“, както и същото от страна на полицията. За разлика от битуващото мнение, с жена ми смятаме, че полицията днес беше една голяма, ревлива, страхлива и мълчалива кифла.

Докато гледахме късните новини по Нова как Станишев си говори без преводач с Путин, се зачудихме дали в Москва човека не се чувства по-домашнярско, някак си. Чуваме шеговити питанки дали Сергей ще се върне преди или след газа?

В един момент си дадохме сметка, че преди около 12 години се случи същото – студентските протести (тогава днешните лумпенчета са били първолачета с Тетрис в джоба, иначе и онези протести щяха да превземат и опорочат). Тогава положението и напрежението бяха същите и действително доведоха до сваляне на правителството, отново социалистическо.

Днес, почти 12 годинии по-късно, отново социалистическо правителство, пак е дежаву. Чудя се хората, които задраскват червеното в изборната бюлетина на изборите, толкова ли не осмислиха, че всяко соц. правителство води до едно и също лайно? Отново висока инфлация, ниски заплати, висока безработица, нестабилна икономика без стратегически перспективи, отново кризи, даже две (финансова и газова), а ние сме си същите хора, ебаси! За капак имаме и шоумен, който има амбиции за политик, който призовава да НЕ се гласува! Именно заради негласуването на тия млади пред парламента днес беше избрано това акано правителство. Сега би трябвало всички недоволни млади да хулят баба си, защото са оставили в нейни ръце кариерата, образованието и семейството си.

Наистина е стоицизъм да се живее в България. Повечето ми приятели вече ми пращат картички от новите си родини, а по-лошото е, че новите им родини не са панацея, там не е Райското блаженство, но те са предпочели да носят табла, подкрепена от дипломата им за висше образование, и да делят таван с двама, вместо да живуркат тук, у нас, в Мила родино, ти си земен рай.

В продължение на два дни ефирното пространство е окупирано от две теми – Турския кенеф България и Протеста на 14-ти. Изнамират се мухлясали и овехтели експерти и халтуролози всякакви да се възмущават как така, аджеба, родната мила татковина е оклепана в кафяво рядко щастие у Европата, докато ние сме толкова горд и благороден свободен-социален-национален народ и можем да го докажем (както и го направихме днес пред парламента).

17 коментара за “Deja-vu?

  1. Pingback: Протестът на 14.01.2009 - хронология, снимки, видео, медии и блогове в Блог на Богомил "Бого" Шопов

  2. longanlon
    януари 15, 2009

    предишните два пъти демонстрантите успяха да свалят комунистите от власт с камъни. не знам защо мислиш, че сега трябва да е по-различно…

    Харесвам

  3. vihrena
    януари 15, 2009

    Боли ме сърцето – тези деца просто не знаят какво искат. Всички сме съгласни, че ситуацията като цяло не се търпи, така както сме съгласни, че слънцето изгрява от изток. Обаче! Недоволството поражда в човеците много голяма енергия, която, ако се вложи в МИСЛЕНЕ, такива чудеса ще се родят, че… Но не, по-лесно е да си продерем гърлата от безсмислено скандиране, да се поступаме с полицаите, да изпуснем парат и пак да си седнем на мрънкащите задници.
    Да се махне това – да, всички го искаме, но какво да се сложи на негово място? Народна власт? Ако това е народът – не, благодаря! Не искам да ме управлява същество, което хвърля кошче за боклук по мен в искането си да живее в нормална държава.
    И полицаите са олигофрени повечето, самият им избор да си изкарват хляба с това да са гумената палка на Системата ги прави виновни. Но точно техните синчета са възпитавани в „Мила Родино“ и „Трябва да бъдеш МЪЖ“ (с ръмжаща интонация), какво очакваме.
    А гражданите ги е страх от децата им, от това ми се доплака и ми стана смешно едновременно.
    Ох, много разпиляно, съжалявам 🙂
    Peace!

    Харесвам

  4. longanlon
    януари 15, 2009

    „полицаите са олигофрени повечето, самият им избор да си изкарват хляба с това да са гумената палка на Системата ги прави виновни“

    категорично не съм съгласен с това! полицейската професия е работа като всяка друга. при това много необходима, защото общество без сили на реда се връща към примитивните дозаконови отношения на варварството.

    обикновените полицаи са малки бурмички в нашината – правят каквото им се каже. за да действа машината добре и ефективно, както се полага в едно законово, демократично общество, те имат нужда от подходящо обучение и добри ръководители. Които у нас липсват:
    http://kaka-cuuka.com/80

    Харесвам

  5. Musha Busha
    януари 16, 2009

    longalon, огромната разлика между вчера и януари 1997 е, че камъните тогава бяха хвърляни срещу Парламента, а вчера – от Протестиращи 1 срещу Протестиращи 2. Съгласна съм за коментара за полицейската професия, а и аз съм пристрастна – когато съм имала вземане-даване с полицаи, обикновено съм срещала разбиране и подкрепа, но там наистина се играе по техните правила.

    Интересно как днес пак е имало лумпенчета, но са били хем малко, хем спокойни. Дали е защото за днес никой не им е платил, или защото са били малко, а в лумпенското племе действа правилото за масата, тумбата, иначе не сме силни. Или дали пък не е защото полицията днес наистина действаше както трябваше вчера? За мен лично днешния ден на протест беше малко като след дъжд качулка, едно такова вяло, вече инерцията от вчера е няма.

    Харесвам

  6. vihrena
    януари 16, 2009

    Полицейската професия НЕ Е като всяка друга! преди да си това, което работиш, ти си личност, човешко същество. Ако в работните ти задължения и длъжностна характеристика влиза да опресираш други личности чрез не-твой авторитет, да извършваш насилие над други човешки същества – това не е просто професия, не е работа от 9 до 5.
    Ти можеш ли да работиш това?
    Да, мозъците им са промити в Симеоново – изборът да отидеш там, да пожелаеш да бъдеш превърнат и идентифициран с инструментите на сила и налагане на авторитета на системата, да бъдеш превърнат във винтче и бурмичка – от такава нагласа към бъдещето, което избираме, възникват проблемите на обществото. Когато избереш да бъдеш бурмичка – тогава не можеш да претендираш за гражданска позиция и за отношение като към личност.
    Моля те, обори ме, защото не искам да съм права.

    Харесвам

  7. Musha Busha
    януари 16, 2009

    vihrena, според мен сбърканото в системата е, че ние, да се чете народа, чакаме да ни предложат какво ще ни се поднесе следващите четири години. Ние не си го искаме сами и не настояваме, а чакаме да видим ТЕ какво искат да ни дадат.

    Харесвам

  8. vihrena
    януари 16, 2009

    именно, от това ми се доплака и на мен.
    очевидно е ясно на всички как положението е зле. Недоволството събужда огромно количество енергия. Хората обаче влагат тази енергия във викане и мятане на снежни топки, и бой. Ако вложат една малка част от тази енергия в МИСЛЕНЕ – кой знае какви гениалности ще бъдат сътворени, може и наистина работещи предложения за това като каква точно да бъде промяната. Пардон, Промяната, в духа на патоса на дните 🙂
    Аз нямам зле сдъвкан гняв към себе си, който да ме подтиква да се бия. За съжаление може би заради това не мога да дам адекватно предложение за това с какво можем да заменим очевидно shit-авата система. Но поне опитвам, а не се връткам на определеното ми място като послушна бурмичка и да съм доволна от това. Или пък изплашена.
    Протестирам срещу установения начин на протестиране, който е част от статуквото.

    Харесвам

  9. Musha Busha
    януари 16, 2009

    Сори за различното мнение. Не искам да адвокатствам на полицията, но, според мен, в повечето такива случаи реагират наистина като кифли. Утопичното уважение към Учителя и Полицая остана в учебника по история.

    Лично аз смятам, че до известна степен сме на това дередже, защото не е имало и няма санкции, няма страх, респективно има слободия.

    Освен това, за да се случи истинска промяна, натрупаната с години агресия трябва да ескалира, трябва да се самоунищожим като нация/народ, за да започнем да се учим от грешките си.

    Харесвам

  10. longanlon
    януари 17, 2009

    vihrena, да налагаш не-свой авторитет и да опресираш други хора, за да направят това, което някой друг иска го прави всеки шеф, всеки ръководител, директор, всеки, който е началник на хора в каквато и да е фирма или учреждение.

    Началникът използва както личните си качества на лидер, така и авторитетът на позицията, която заема (т.е. не-свой авторитет), за да накара подчинените си да се подчиняват на правила, които някой спуска отгоре, според подписания от тях договор.

    Точно същото правят и полицаите – седят за спазването на обществения договор между индивида и обществото.

    Харесвам

  11. longanlon
    януари 17, 2009

    а фактът, че често не се справят с тая си роля е заради некадърността на ръководството им, а не заради някаква изначална неправилност на полицията като институция, която ти явно й приписваш

    Харесвам

  12. epistemic murk
    януари 18, 2009

    лонго, слабо разбираш принципите на репресивните структури армия и полиция. за тебе сичко е като една фирма. само че фирмената и военната йерархия не са еднакви.
    пействам тука малко от блога ми: Полицейския апарат е по дефиниция анти-хуманен, убийствен и дълбоко прогнил. Полицията е структура, в която човек съзнателно се отказва да бъде човек. Докато човек е човек няма право да е полицай, а докато е полицай – няма право да бъде човек, да мисли сам за себе си. Трябва само да изпълнява заповеди – ако не се подчини на заповед да пребие човек, може да бъде уволнен и дори съден. Получава се пълно абдикиране от Аз-ът, за да се превъплати в анонимната униформена машина-изпълнител на заповеди Персона (социална маска), която може да съществува само и единствено при потъпкване и отказ от всичко субективно в мисленето и действието.

    Харесвам

  13. vihrena
    януари 18, 2009

    @Longanlon: основните разлики между авторитетите са следните:
    1. Работата на предприятията е съзидателна, има пряка полза, изразяваща се в определен вид блага, в следствие на йерархичните отношения успява да бъде свършена някаква полезна работа. Функцията на полицията е репресивна, в нормална ситуация няма причина за съществуването на репресивните органи, най-добре е те да нямат работа.
    2. властта, която шефът ти има над теб, е придобита вследствие на лидерските му качества (в добрия случай), а най-важното е, че можеш да избираш дали да попадаш под авторитета на шефа си. Т.е. ако искаш да си freelancer, можеш да напуснеш работа, можеш ти да станеш шеф, ако толкова държиш да си нависоко в тази йерархия и твоят авторитет да е над другите. Под авторитета на полицията попада всеки редови гражданин, който няма избор да не живее в обществото. А този, който избира да стане полицай, има болезнена потребност от самоналагане, от външно утвърждаване на собствения си авторитет, от делегирана отвън власт, с която другият няма избор да не се съгласи.
    Не бих отишла чак дотам, докъдето Epistemic с думите „Докато си човек, не можеш да си полицай“, но горе-долу това имам предвид от гледната точка на собствените си хуманистични убеждения.
    Знам, че полицаите са човешки същества, имат определено образование, семейства и т.н., и именно заради това не мога да си представя как човешко същество като мен би работило на позиция Гумената палка на Системата. Предполагам има готини пичове сред полицаите, но аз не познавам такива, може би изхождам от предразсъдъците си.

    Харесвам

  14. longanlon
    януари 19, 2009

    И ако приемем вашето виждане, че полицията е изначално неморална, неправилна и ненужна структура…

    Каква система предлагате за поддържане на законност в едно общество? Какво ще попречи на всеки по-силен от вас да ви пребие, обере, изнасили?

    Спрямо антисоциалните индивиди са необходими репресивни структури. Ако мислите че не са – кажете, по какъв начин смятате да защитите личността си от посегателства при липса на полиция и съд?

    Харесвам

  15. vihrena
    януари 19, 2009

    Изначалният проблем е, че „всеки по-силен“ може да си помисли да ме пребие, обере и изнасили. Аз съм доста по-силна от някои хора, но това не ме стимулира да ги нападам, даже напротив. А защо някои индивиди са антисоциални – това е въпросът, който трябва да се реши.
    Аз не казвам да няма полиция и съд, за съжаление има антисоциални индивиди, има групи, чието съществуване отрича други групи и нарушава демократичнистта на обществото, като обаче една от тези групи е на полицаите, на тези, които имат властта да те пребият, защото са по-силни от теб.
    Знам, че мечтая за утопия и че е невъзможно общество от интелигентни, осъзнати и демократични индивиди. Може би ако се съберат само такива, ще се избият, де да знам 🙂

    Харесвам

  16. longanlon
    януари 19, 2009

    Всъщност точно това си намислих да ти напиша, ама ти ме изпревари 🙂 Винаги се намират хора, които искат да се убият взаимно, независимо колко демократични и осъзнати са – да не говорим, че далеч не всички са такива.

    Това, че полицията действа като тълпа разпасани хулигани не е резултат от изначално заложените в идеята за ринституция със силови функции недостатъци. То е резултат от некадърни мениджъри и недостатъчнен политически и граждански контрол – без такъв контрол всяка институция, даже създадена с най-благородни намерения и за благородни дела, може да стане корумпирана и репресивна (справка – домовете за изоставени деца).

    Харесвам

  17. Musha Busha
    януари 19, 2009

    Чакайте сега. Целия спор изхожда от това, че полицията по презумпция има власт и желание (очевидно) да те премаже. Мисля, че такава теза е изначално грешна. Полицията има право да окаже физическо насилие, когато отсрещната страна го е направила първа. Демократичността на обществото не се регулира от полицията – тя е изпълнителна власт. Продължавам да смятам, че на протеста на 14ти полицията се държа като кифла, оставиха се да ги унижават в продължение на близо два часа. Нали разбирате как, независимо дали полицията беше пребила само лумпените с качулките, или само един от тях (припомням ви видеото как замерят полицаи с метални решетки и буци лед), пак щяха да са същите коментарите, че полицията е репресивен апарат за мачкане на народа?

    Харесвам

Кажете си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Информация

Публикувано на януари 15, 2009 от в мръсно, мръсотия до шия, социално ми е с етикети , .