Муша-Буша в собствен сос, добро и зло, в здраве и болест, в dial-up и оптичен интернет, в и извън времето, внапредвид и деЦки от НОЙ

Ако еволюцията на човека беше приключила, майките нямаше да са само с две ръце.

Урок по „родолюбие“

Вчера в Червената къща се случи втората заключителна среща по проекта на БГО Джемини „Оглушителна тишина: случаят в моето училище“. Втората, защото първата се проведе точно след Прайда и на нея присъстваха само журналисти, представители на Холандско посолство, 4-5 активисти и един заблуден гражданин.

Това, което се случи на дискусията вчера, беше ясен и силен сигнал, че се намирате в София, България.

Срещата беше за представяне на резултатите от проект за създаване на безопасна и толерантна среда в средните училища в България, в която ученици и учители от различен етнос, с и без увреждане, от мъжки и женски пол и с различна сексуална ориентация ще се чувстват спокойни да бъдат себе си. Проектът беше изпълняван в няколко града на България, с подкрепата на Посолство на Кралство Холандия.

На срещата Вилем ван Ее, посланикът на Холандия у нас, и Кемал Еюп, председател на Комисия за защита от дискриминация, казаха красиви слова за уважението към хората, независимо и заради различията им и за това как България, вече част от Европейска общност, (би трябвало да) споделя принципите за равенство и универсални човешки права. Тъкмо се притеснихме, че срещата протича цивилизовано и в диалог, особено заради почти неофициалното присъствие на представител на МОН (за което лично й благодаря, защото жената наистина може да има проблеми после заради това и заради двегодишният си личен ангажимент към проекта), когато в залата с гръм и трясък, много суета и самодоволна усмивка влезе Боян Станков, артистично нарекъл се Расате,с обичайните заподозрени свои съмишленици. Както стана ясно по-късно, част от тях дойдоха с него, но други двама уж отделно, без принадлежност към БНС.

Една (шашардисана) учителка по английски език откри дебата, като почти захапа микрофона, за да развие в рамките на 10 минути тезата си колко е лошо да се насърчава разнообразието и уважението в училище. Тя се обърна към Посланика с настояване да бъдат отделени средства да се насърчи дискриминацията и да се поощри национал-шовинизма, като по този начин ще се опазят българските ценности и култура. По-конкретно, тя настоя холандско да започне да финансира разпределянето на медицински персонал в училищата, който да лекува децата от хомосексуалИЗЪМ. Боян&Ко аплодираха възторжено учителката и започна своя монолог за … е, няма нужда да Ви го разказвам, той е същия от 2004-та. Новото в монолога беше критиката към едно от заключенията от проекта, именно за хетеронормативността и за представянето на жената като слаба, нежна, емоционална, неможеща колкото мъжа, с единствена функция да бъде домакиня и майка за разлика от мъжа, който е силен, агресивен, лишен от емоции и ориентиран към власт и кариера. Боян подкрепи тезата си с риторичен въпрос дали в залата има жена, която може да вдигне толкова тежко, колкото един мъж, с което заличи десетилетия борба на жените за равноправие и автоматично превърна дискусията в племенна структура, в която жените се броят по брой възпроизводствени матки, които трябва да раждат синове. Той адресира и посланика с коментар, че след като България е започнала да приема хомосексуалИЗМЪТ в законодателството си, значи трябва да се толерира и педофилията (WTF?!?!?!?!?!?), което веднага ще разруши нацията, от която те толкова се гордеят. Холандия беше представена по думите му като съвременният Содом и Гомор и той го знае, „защото е ходил в Холандия и знае как стават там нещата”. Холандския посланик му отговори, че сигурно е прекарал престоя си в Холандия в някоя „dark room” (на което запознатата с ЛГБТ тематика част от залата избухна в смях, хората от БНС замигаха неразбиращо). Освен това, посланика каза, че в речта си не е говорел за България, нито за Европа, нито за гейове, или за хора с увреждане, или за роми, а е говорел за човешките права като фундаментална база за равенството между всички хора.

Видеото, което направихме и можете да видите по-долу не е монтирано, но ще Ви даде представа за „дискусията”. Дори и от крактите кадри се вижда неспособността на националистите да участват в смислена дискусия и, изобщо, неспособността им да разговарят с други хора.

След дебата коментирахме, че националистите (или поне тези, които присъстваха) имат някои виждания, които не се различават кой знае колко от тези на хората от другата страна (ще рече, ние). Особено, когато става дума за етнически проблеми, малцинствени проблеми и т.н. Основната и същинска разлика е, че националистите персонализират недоволството си в омраза към отделния човек или група хора, принадлежащи към дадено малцинство. За нас, поне за мен и колегите ми, етно-драмата е породена от икономически проблеми, ужасно много миришещи на капитализъм, и не хората са проблема, а системата, в която ние сами сме ги поставили да живеят. Всъщност, ние недоволстваме заради резултатите от институционалната система, в която етнически малцинства са поставени и именно тази система поражда усещането за социална неправда, но не отделния ром или ромската общност. Това, обаче, е тема на друг постинг.

Моника Писанкънева каза много точни заключителни думи: че „това”, което се случва в тази зала, се случва всеки ден в класната стая, а ролята на учителя е много сложна – трябва да даде трибуна на всяка от страните да изкажат мнението си. За съжаление, когато става дума за изказване на различни гледни точки, диалогът с националистите може да се води единствено с мегафон, по възможност на някой стадион.

12 коментара за “Урок по „родолюбие“

  1. longanlon
    ноември 28, 2008

    доста пълна информация за дебата, по-добра, отколкото в другите блогове (които чета). възможно ли е от някъде да се намерят презентациите на участниците в писмен вид (т.е. качени ли са някъде)?

    Харесвам

  2. Musha Busha
    ноември 28, 2008

    Ето тук има повече за самия проект, двете публикации в резултат от него и резултатите от проучването: http://www.bgogemini.org/school/index.php

    Харесвам

  3. Pingback: Расате, това непослушно момченце… | BSXDS.com - Ultimate Gay Blog | BSXDS.com - Български Гей Блог

  4. mogilino
    ноември 29, 2008

    За да се предотврати такова нещо от страна на Расате и подобни в бъдеще, но без да се предизвиква оплакване, че са му нарушени правата на изразяване, направете следното:

    На билетите, при входа, преди да започне дискусията се обявя

    Харесвам

  5. mogilino
    ноември 29, 2008

    За да се предотврати такова нещо от страна на Расате и подобни в бъдеще, но без да се предизвиква оплакване, че са му нарушени правата на изразяване, направете следното:

    На билетите, при входа, преди да започне дискусията се обявяват правила – без прекъсване, без обиждане, 1-2 въпроса на човек. Който ги нарушава, получава предупреждение и след това бива изхвърлян, от охраната. Но ви трябва сериозна охрана.

    Харесвам

  6. faeton
    ноември 29, 2008

    сега ми хрумва колко хубаво щеше да се получи някой да хване микрофона и да каже „Нека всички станем на крака и с бурни ръкопляскания да изпратим г-н Расате и компания да се надвикват другаде!“. Предполагам, че присъстващите с охота биха се присъединили към такава церемония. 🙂

    Харесвам

  7. Eneya
    декември 1, 2008

    Аххх, мамка му, в последния момент се отказах и не отидох. Тю, колко ме е яд.

    Харесвам

  8. Musha Busha
    декември 2, 2008

    mogilino, когато някой отказва да те чуе, ако искаш и написано да му го връчиш, резултат пак ще е същия.

    Недай си Боже наистина да се организират публични дискусии с полицейско присъствие…

    Харесвам

  9. Joro
    декември 3, 2008

    Tova koeto mi napravi vpechatlenie e izkluchitelno nevazpitania nachin na komunikacia. Nikoi nikogo ne izslushva. Osobeno Boian Stankov e kato niakakv razvalen gramofon koito iavno niama za cel dialog, a monolog. Zashtoot dialoga moje da go ubedi v tova kolko smeshni i naivni sa viarvaniata mu (viarvania, zashtoto faktite ne sa na negova strana).

    Prosto ne znam kak Holandskia poslannik izobshto izdarja na kakfoniata sazdadena ot chast ot publikata.

    Lubov i Svetlina!

    Харесвам

  10. Яна
    декември 3, 2008

    Губите си времето като търпите Расате на подобни мероприятия.

    Харесвам

  11. Ellie
    декември 5, 2008

    Uzhas! ot tova video mi idvashe da se zastreliam. To i na ovca da govorish, pak pone shte razbere i pone shte zamiga smisleno. A tezi izkopaemi sa vuobshte za otpisvane. Kak imate turpenie da se zanimavate s tiah napravo vi se chudia. Ei, tupo suslovie i tova si e. Uzhas… Obache moeto uvazhenie kum vsichki koito se zanimavat aktivno s temata! Shte sum v BG tova liato za malko, shte sledia da li shte ima poveche debati i shte dida za podkrepa. Everything will be ok in the end. If it is not ok, it is not the end!

    Харесвам

  12. Musha Busha
    декември 5, 2008

    Расате е заразното зло на обществото – увлича след себе си малограмотни младежи, огорчени от семейството или средата си, като каализира личните им негативни преживявания в ненавист към цяла група.

    Видно е от самолет, че Боян е изчерпана тема – той не казва нищо ново, нищо смислено и нищо достоверно. Дори негови последователи поставят под въпрос думите му, не защото са много запознати с ЛГБТ тематика, а защото в приказките му няма логика и не звучат много истинско.

    Цялата Расатова клика ламти за политическа кариера и за седалка в Парламента. Дали за пропаганда ще използва гейовете, ромите, евреите или турците, резултатът и целта са еднакви.

    Харесвам

Кажете си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.